Dicle GÜNGÖR
İÜ İletişim Fakültesi Konferans Salonunda “Annemin Sinemaları” adlı belgesel filmi gösterimi gerçekleşti. Belgesel gösteriminin ardından Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgü Yolcu moderatörlüğünde, belgesel filminin yönetmeni Cansel Karaca ile birlikte söyleşi gerçekleştirildi.
Karaca söyleşiye belgesel filminin çıkış noktasını ve ardından gelişen süreçleri anlatarak başladı.
Annemin Hikayelerinden Yola Çıktım
Sözlerine, “Ne zaman anneme sinemaya gidelim desem hep kendi dönemindeki açık hava sinemalarından, filmi izlemek için gelen kalabalıktan bahsederdi. Bende bu hikayeleri dinledikçe, annemin olaya duygusal yaklaştığını düşünürdüm” şeklinde başlayan Karaca hikayeleri araştırmaya başladıkça sinemanın, hem o dönemin insanları hem de Yeşilçam sineması için ne kadar önemli olduğunu fark edince bu konuda bir belgesel çekmeye karar verdiğini, çıkış noktasının bu olduğunu söyledi. Karaca, “Hikayelerin zamanla yok olup gitmemesi adına deli cesaretiyle belgesele girişmek adına kolları sıvadım” diyerek sözlerine devam etti.
Karaca aynı zamanda artık teknolojinin ilerlemesiyle birlikte insanların artık evlerine kapandığını, her türlü film ve diziyle kolaylıkla ulaşabildiğini eskisi gibi açık hava sinemalarının kalmadığını sözlerine ekledi. Belgeselin bir diğer çıkış noktasının da bu düşünceden yola çıkarak nostaljiyi yeniden yaşatmak olduğunu belirtti.
İlk Belgesel Deneyimi
Aslen Sanat Tarihi bölümü mezunu olan, yüksek lisansını Sinema üzerine yapan Karaca, “Annemin Sinemaları” adlı belgeselin kendisinin ilk belgesel deneyimi olduğunu söyledi. Belgesel filmi çekme konusunda hiçbir birikimi ve teknik bilgisi olmadığını ama buna rağmen pes etmediğini belirtti. Belgesel filmi çekmek isteyen öğrencilere önemli olanın istek olduğunu ve istek uğrunda asla pes etmemeleri gerektiği tavsiyelerini verdi. “Fikrinizi geliştirdiğiniz an bir an önce kolları sıvayın ve kayıt almaya başlayın” diyerek zaman kavramının belgesel çekme konusundaki önemine vurgu yaptı.
Eğitim İçin Olgunlaşmayı Bekleme Taraftarı Değilim
Karaca, kendisine göre duygu ve içeriğin belgeselin tekniğinden daha önemli olduğunu, bazı noktalarda ise deneyimden ziyade belgesel amacının daha gerekli olduğunun söyledi. “Ben eğitim için olgunlaşmayı bekleme taraftarı değilim. İnsan eline kamerayı alıp çekmeli. Hem bu şekilde kendinizi denemiş olursunuz.” diyerek kendisinin de bu şekilde yaptığını, hatalarını görerek ve öğrenerek bir sonraki belgeselinde tekrarlamayacağını dile getirdi.
Söyleşinin ardından öğrencilerin sorularını cevaplayan Cansel Karaca’ya Doç. Dr. Özgü Yolcu tarafından teşekkür belgesi verildi.