Haber: Raziye Sayaslan
İstanbul Üniversitesi Haber Merkezi
İstanbul Üniversitesi (İÜ) İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema (RTS) Bölümü öğrencileri Serhan Erbaş, Asya Canyaş, Ferdi Ata ve Ravza Berfin Aladağ’ın yapımcılığını üstlendiği, oyuncu kadrosunda usta oyuncu Altan Gördüm’ün de yer aldığı mini dizi projesi “Girdap”, 19 Haziran’da Kadıköy Sineması’nda seyirciyle buluştu. Gala’nın ardından İletim gazetesine konuşan Gördüm, “Öğrencilerimizin böyle hassas bir konuyu irdelemesi, bizlerin geleceğe olan umudunu tazelemiştir. Sanat, sadece gülelim, eğlenelim diye değil, insanın düşünce düzlemini geliştirmek için de vardır” dedi.
İÜ İletişim Fakültesi RTS Bölümü öğrencilerinden Serhan Erbaş, Ferdi Ata, Asya Canyaş ve Ravza Berfin Aladağ tarafından yapımı gerçekleştirilen ve oyuncu kadrosunda usta oyuncu Altan Gördüm’ün de yer aldığı Girdap’ın gala gecesi, İÜ öğretim üyeleri ve öğrencilerinin de katılımıyla gerçekleştirildi. “HEXA” adlı yeni film oluşumunun yapım ve yayın sürecini üstlendiği Girdap’ın galası, “Canyaş İletişim” sponsorluğunda yapıldı.
“Bize inanıp güvenen herkese sonsuz teşekkürler”
Gala gecesi, mini dizinin gösterimiyle başladı. Gösterimin ardından mini dizi ekibinin değerlendirmelerine geçildi. Ekip üyeleri, “Bu çalışmada emeği geçen tüm ekip arkadaşlarımıza, bizi kırmayıp projemizde yer alan usta oyuncu Altan Gördüm’e, ailelerimize, proje boyunca bizden maddi manevi yardımlarını esirgemeyen hocamız Doç. Dr. Mesut Aytekin’e, kısıtlı imkanlarımızla da olsa bu projeyi hayata geçirmemizde bize inanıp güvenen okulumuz ve izleyicilerimize sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz” şeklinde konuştular. Ekip üyelerinin ardından söz alan İÜ İletişim Fakültesi RTS Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mesut Aytekin, “Bu mini dizi boyunca katkıda bulunan öğrenci ve öğretim üyesi arkadaşlara destekleri için sonsuz teşekkürler” ifadelerini kullandı. Altan Gördüm ise ekibi tebrik ederek başarılarının devamını dilediğini belirtti.
“Dizide, işlenmesi oldukça zor bir konu ele alınıyor”
Gördüm ayrıca, gala sonunda, İletim gazetesinin sorularını da yanıtladı. Mini dizi ile ilgili görüş ve değerlendirmelerini paylaşan Gördüm, işlenmesi oldukça zor bir konu olan psikolojik bozuklukların ele alınarak bir kısa filme dönüştürülme çabasını takdirle karşıladığını ifade etti ve şunları söyledi: “Diziye önce normal bir izleyici gözüyle baktığınızda ‘Ya ne oluyor, Kim bu karakterler?’ diyorsunuz. Ama dizi ilerledikçe ve ilişkilendirmeleri gördükçe işin bayağı güzel kotarılmış olduğunu anlıyorsunuz. Elbette her mini dizide olduğu gibi, çok doğal olarak teknik sorunlar da vardı. Sesin biraz arkada kalması veya ara geçişlerin hızlı olması gibi. Onun dışında gayet güzel bir çalışma olduğunu düşünüyorum.”
“Sanat, insanı yüceltir ve geliştirir”
Oyunculukların ilk denemeye göre ve kendi çapında değerlendirildiğinde oldukça başarılı olduğunu belirten Gördüm şöyle devam etti: “Dizide ana omurga olan 4 oyuncu bence gayet başarılıydı. Üstelik böyle zor bir konuyla hiçbir oyuncu koçu yardımı olmadan çalıştılar. Bilirsiniz, soyut şeyleri anlatmak daha zordur ancak somut yani mücessem olanı anlatmak daha kolaydır. Filmde sırasıyla Anksiyete, Anoreksiya Nevroza, Obsesif Kompulsif Bozukluk ve Depresyon hastalıkları işlendi. Bu bozukluklar maalesef ki toplumumuzda halen kanayan bir yaradır. Ama ne olursa olsun, öğrencilerimizin böyle hassas bir konuyu irdelemesi, bizlerin geleceğe olan umudunu tazelemiştir. Çünkü sanat insanı yüceltir, geliştirir, dünyaya başka gözlerle bakmasını sağlar. Geçmişimize dönüp baktığımız zaman tüm devletlerin yükselişi aslında sanata önem vermeleriyle artmış ama ne zaman ki sanata, bilime sırtlarını dönmüşler; işte o vakit bir duraklama dönemine girmişlerdir. Sanat, bizce sadece gülelim eğlenelim diye değil, insanın düşünce düzlemini geliştirmek için de vardır. Buna ister Avrupa’da Rönesans dönemi deyin, ister Osmanlı’da Lale Devri deyin fark etmez. Sanat insanın muharrik gücüdür.”
Girdap, 20 Haziran’da YouTube üzerinden de seyirciyle buluşacak.