Haber: Havvanur Mutlu, Betül Gedik
Editör: Hatice Beyza Çakmak
İstanbul Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü’nün düzenlediği “Cumhuriyet’in 100. yılında Türklerin Uygarlık Serüveni” konulu etkinlik 12 Aralık’ta Edebiyat Fakültesi’nde gerçekleşti. Etkinlik kapsamında Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Taşağıl öğrencilerle bir araya geldi. Taşağıl, dinleyicilere İslamiyet Öncesi Türk Tarihini anlattı.
Türklerin Tarihte Ayakta Kalabilmesinin Sebebi
İstanbul Üniversitesi için “burası benim yuvam’’ diyen Ahmet Taşağıl, Türklerin tarihte ayakta kalabilmesinin iki sebebini göç etmeleri ve boylar halinde yaşamaları olarak sıraladı. Türklere uygun her yerde şehir kurduklarından bahseden Taşağıl, coğrafyanın ve boyların öneminden bahsetti. Orta Asya coğrafyasının Türkler üzerinde dayanışma sağladığını ve devlet kuramadıkları zaman boy sistemi sayesinde devamlılıklarını sağlayabildiklerini belirtti.
“Genellemeden kaçınmalıyız”
Taşağıl, Türk toplumları arasında benzerliklerin ortaya konulabileceğini fakat genelleme yapmaktan kaçınılması gerektiğinin altını çizdi. Bu söylemine örnek olarak “Sibirya’da bir Türk kürk giymek zorundadır, daha sıcak iklimde yaşayan Türkler ise keten giyerler. Aynı durum atlar için de gözlemlenebilir.” dedi. Taşağıl, en güzel atların Batı’daki atlar olmasına rağmen Moğolistan tarafında yetişenlerin daha güçlü ve savaş kazandıran nitelikte atlar olduğunu ayrıca dile getirdi.
Türklerde Şamanizm
Türk toplumunun İslamiyet öncesi dönemde inancının Şamanizm’e dayandığını düşünülmekte. Taşağıl ise düşünülenin aksine Şamanizm’in doğrudan eski Türk inançlarını yansıtmadığını dile getirdi. Eski Türk inancının açık bir şekilde gökte bulunan soyut tanrıya, atalar kültüne ve tabiat kuvvetlerine dayandığını söyleyerek farklılaştığını belirtti. İslamiyet sonrası Türklerde mezara değer verme, mevlüt okutma gibi geleneklerin de atalar kültüne dayandığının altını çizdi.
Kendini Türk Hisseden Herkes Türk’tür
“Birçok Türk tanımı mevcut, sizce Türk tanımı nedir?” sorusuna “Kendini Türk hisseden herkes Türk’tür” diyen Taşağıl; Oğuz Yabgu Devleti’nden Büyük Selçuklu’nun, Büyük Selçuklu’dan Türkiye Selçuklu’nun, Türkiye Selçuklu’dan Osmanlı İmpatorluğu’nun, Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’nin çıktığını vurguladı. Bu sürecin ilkokul, ortaokul ve liselere iyi anlatılması gerektiğini ekleyerek Göktürk tarihini anlamadan Türk tarihinin anlaşılamayacağını ifade etti.