Haber: Abdullah Tozlu
Editör: Yağmur Sertkaya
Resneli Niyazi Bey İlkokulu, özel öğrencileri için İstanbul Üniversitesi akademisyenlerinin geliştirdiği Tut Elimi projesine kapılarını açtı.
Dezavantajlı gruplardan öğrencileri hedefleyen proje, onların zihinsel bilişsel ve duygusal becerilerinin sosyal hayatta yeterliliğini sağlamayı amaçlamakta. Resneli Niyazi Bey okulu kapsamında eğitim gören zihinsel engelli öğrencileri, engel durumlarını daraltmak için akranları ile aynı pratikleri yaptı. El becerilerini geliştirmek için boyama, baskı, resim gibi etkinliklere katıldı. Öğrencilerin bu şekilde sosyal ortamlarında daha katılımcı olması beklenmekte.
Proje Geliştiricilerinden Prof. Dr. Rengin İskeçe “Bir buluttan çıktı bu fikir”
Rengin İskeçe proje sürecinde İstanbul Üniversitesi Rektörlük bahçesinde piknik düzenlemek gibi birçok etkinlik yaptıklarını bu etkinliklerde çeşitli hediyeler vererek duygusal anlar yaşadıklarını aktardı.
“Yaşam ve Deneyim Zenginliğini Hedefliyoruz”
Proje sorumluları Serpil Marangoz, Cansu Düzdaş ve Emel Bolat engelli öğrencileri Zeynep’le ilk adımı attı. Zeynep Pera müzesinin atölyelerinde el becerileri ile resim baskı ve çeşitli etkinliklerde bulundu. Cansu Düzdaş engelli öğrencilerin bu yöntemle sosyal ortamda akranlarıyla ve diğer bireylerle aynı deneyime sahip olacağını ifade ederek engellilere yönelik olumsuz görüşlerin olumlu bir bakış açısına çevrileceğini ekledi.
Bana Zarar Verir mi?
Sosyal hayatta birçok çocuğun engelli akranlarından uzak durma nedeni kendisine zarar vereceğini düşünmesi. Zihinsel engelli öğrencilere yönelik bu endişelerin giderilmesi için bu çalışma Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Üniversitesi ve çeşitli birçok kurumdan destek aldı. Proje sorumluları olarak İstanbul Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Rengin İskeçe ve Prof. Dr. Belkıs Ulusoy Nalcıoğlu; Resneli Niyazi Bey İlkokulundan Emel Bolat, Serpil Marangoz ve Cansu Düzdaş projede yer aldı.