Haber: Zehra Nur Altun
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrenci kulüplerinden Turizm İşletmeciliği kulübü bu yıl ilki gerçekleştirilen “Turizmde Zirve’24” etkinliğini düzenledi.
Etkinlik, 6 Mayıs Pazartesi günü İktisat Fakültesi Ek Bina-1’ de gerçekleştirildi. Bölüm öğrencilerine sektöre dair farklı bir bakış açısı kazandırmayı ve ufuklarını genişletmeyi amaçlayan etkinliğe turizm sektöründen deneyimli isimler konuk oldu.

“Turizm öğrencisi enflasyonu”
Etkinlik, Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatma Füsun İstanbullu Dinçer’in açılış konuşmasıyla başladı. Turizmin bir bilim dalı olduğuna vurgu yapan Dinçer, “Turizm bir bilim dalıdır, bütün multidisipliner disiplin dallarının ortak noktasıdır.” dedi.Dinçer konuşmasına, yetişmiş eleman ihtiyacına rağmen sektöre atılan öğrencilerin yaşadığı zorluklara vurgu yaparak devam etti. Konuyla ilgili “Sektörde yetişmiş elemana ihtiyaç var diyorlar ama bu çocuklar stajda mesleki eğitimde o kadar çok sorunla karşılaşıyorlar ki, turizm bölümüne kaydolan çocukların sayıları o kadar azaldı ki resmen bir turizm öğrencisi enflasyonu var.” ifadelerini kullandı.
“Ben Affleck ile kahve içtim”
Konuklardan ilk olarak, JW Marriott Istanbul Bosphorus Genel Müdürü Ceyhan Ediz Tuncer “Türk Turizmi ve Bugün ve Yarın” isimli sunumunu gerçekleştirdi. Turizmin evrensel bir endüstri olduğunu belirten Tuncer, görev yaptığı otelde misafir olarak kaldığı süreçte ünlü oyuncu Ben Affleck ile kahve içtiği anısını anlattı. Tuncer, sektörün giderek küçüldüğü görüşüne ise katılmadığını “Bu dünya döndüğü sürece insanlar seyahat edecek, yiyecek, içecek, bir yerlerde kalacak, bir yerlerde kongre yapacaklar ve bu, bu şekilde devam edecek. O yüzden evet inişler çıkışlar var ama bu sektörde işsiz kalmazsınız.” ifadeleriyle belirtti.
“Hakikatini en az kaybetmiş iş”

İkinci konuk olan, G-Hospitality By Maryapı Otelcilik Genel Koordinatörü Ahmet Çeçen, turizmin diğer endüstrilere göre daha hakikatli bir iş olduğunu söyledi. Çeçen konuyla ilgili düşüncelerini, “Hakikati en az kaybetmiş iş çünkü insana temas ediyorsunuz. Dolayısıyla yaşadığımız bu sanal dünyadan daha hakikatli bir dünya yaşıyoruz, turizm çalışanları olarak.” şeklinde ifade etti.
Maliyet, getiri, kâr…

Avantgarde Collection Hotels Genel Koordinatörü Erdal Dalkılıç, işletmelerde maliyet, getiri ve kâr üçlüsü hakkında bilgiler verdi. Dalkılıç, turizm işletmelerinin de ticari işletmeler olduğunu belirterek, “Bütün ticari işletmelerde final noktada asıl konu kârlılıktır. Çalıştığı pozisyon, statü farketmeksizin bütün işletme çalışanlarının ana hizmet ettiği nokta kârlılıktır.” dedi.
“Neyin popüler olduğuna göre değil…”
Son konuk olan, CVK Park Bosphorus Hotel Barlar İşletme Müdürü Gürhan Ağkoç otelcilikte yemek sektörü ile ilgili bilgiler verdi. Ağkoç, otellerde menü hazırlama sürecini “Neyin popüler olduğuna göre değil piyasa araştırmasına göre. Başka otellerin menülerine ve gelen misafir profillerine bakılır sonrasında önden sunumlar hazırlanır ve gerekli personeller tek tek tadına, görseline her şeyine bakarlar. Sonraki aşamada bir tabağın içindeki her şeyin tek tek maliyeti hesaplanır, bu aşamada maliyet departmanına tabağın bütün reçetesi gönderilir. Bundan sonraki kısım ise fiyatlandırmadır, işte burada devreye biz yani yöneticiler girer.” şeklinde açıkladı.
Konuk olarak gelen isimlerle çalışan ekipler, fuaye alanına, oteller adına standlar kurdu. Bu standlarda görevliler, öğrencilerle birebir iletişim kurarak, CV sunmalarına imkan sağladı. Etkinlik, organizasyon sahibi kulüp öğrencileri ve konukların hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sonlandırıldı.

