Muhabir: Zehra Nur Altun
Fotoğraf: Buse Sever
İstanbul-(İÜ Haber Ajansı)
Milat Gazetesi Ekonomi Müdürü Fırat İpek, İletişim Fakültesi’ne konuk oldu. İpek, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güven Necati Büyükbaykal’ın Ekonomi ve Basın dersi kapsamında öğrencilere tecrübelerini aktardı.
İletişim Fakültesi Amfi A’da 1 Kasım Cuma günü gerçekleştirilen derse, Medya Akademisi Derneği Başkanı Selçuk Taşdemir de katıldı. Prof. Dr. Güven Büyükbaykal’ın konukları takdim etmesiyle başlayan derste Fırat İpek, dünyadaki ekonomik faaliyetlerin evrilebileceği yönler ve dünyayı bekleyen ekonomik riskler hakkında düşüncelerini paylaştı.
Pandemi sonrası ekonomik girdap
Hem Türkiye hem dünya ekonomisinin covid pandemisi sonrasında büyük bir değişim yaşadığının üzerinde duran Fırat İpek, oluşan yeni ekonomik modele ayak uydurabilmek için takip edilmesi gereken adımları anlattı.
Fırat İpek, bu değişim girdabına uyum sağlamak için sürdürülebilirlik, mobilite ve dijitalleşme ilkeleri üzerinde durulması gerektiğini vurguladı. İpek, konuyla ilgili “Dijitalleşme sektörde teknoloji ve yazılımı ön plana çıkardı. Sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında ise yeşil ekonomi kavramı ortaya çıktı. Dolayısıyla bu alanlara yapılan yatırımlar ön plana çıkmaya başladı.” şeklinde konuştu.
Dünyayı bekleyen riskler
Ekonomik anlamda dünyayı bekleyen riskleri anlatan Fırat İpek, ilk sırada iklim değişikliği konusundaki tehlikeden bahsetti. İpek, iklim değişikliğine bağlı olarak yaşanan kuraklıkların deniz trafiğini etkilediğini, bu durumunda ulaşımı deniz yolu ile sağlanan ticari ürünlerin fiyatına ve dolayısıyla ekonomik düzene de direkt olarak müdahale ettiğini ifade etti.
Fırat İpek, iklim değişikliğinin ekonomik düzene müdahalesine bir diğer örnek olarak aşırı yağışlar nedeniyle çeşitli mahsüllerde yaşanan kayıpları ve hasat takvimlerinde yaşanan değişimleri gösterdi.
Savaşlarda riskler arasında
Dünyayı bekleyen ekonomik riskleri sırasıyla aktaran İpek, ülkeler arasında yaşanan savaşlarında bu konuda önemli bir yer tuttuğunu ifade etti.
Savaş esnasında veya sonrasında uygulanan, gıda ticaretinin durdurulması veya çeşitli ticaret yollarının ulaşıma kapatılması gibi yaptırımların ekonomiyi doğrudan etkilediğini söyleyen İpek, “Örneğin Kızıldeniz bazı ürünlerin ulaşımı için en hızlı rotadır. Bu rota kullanılmazsa, ürünlerin yerine ulaştırılma süreleri uzar ve bu gecikmeler ekonomik sistemi etkiler.” şeklinde konuştu.
Tek bir insan çevreye ne kadar zarar verebilir?
Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan “Küresel Risk Raporu”nda “İnsanların neden olduğu çevresel zarar” şeklinde bir maddenin bulunduğuna dikkat çeken İpek, bu maddeyi doğru bulmadığını dile getirdi.
İpek konuya dair düşüncelerini “Bir birey çevreye tek başına ne kadar zarar verebilir ki? En fazla yere çöp atarsınız. Günümüzde çevreye en büyük zararı, gelişen sanayi sisteminde plansız ve aç gözlülükle sadece para kazanmak için üretim ve ticaret yapan insanlar veriyor.” sözleriyle ifade etti.
Temel nokta gazeteci olmak
Fırat İpek, konuşmasının ardından öğrencilerden gelen soruları yanıtladı. İpek, “Ekonomi alanına yönelmek için çok iyi seviyede iktisat bilmek gerekiyor mu?” sorusuna cevaben, gazetecilerin böyle bir yükümlülüğü olmadığını şu sözleriyle vurguladı:“Ekonomi gazetecisi olmak için çok iyi iktisat bilmek gerekmiyor ama tabi temel bir bilgi gerek. Temel manada gazeteci olmak yeterli, yani meraklı ve şüpheci olmalısınız; ekonomist gibi yatırım tavsiyesi yapabilir olmak zorunda değilsiniz. Bizim işimiz bu değil, olanı ortaya çıkarmak. Zaten gazetecilikte tek bir alanda olmayacaksınız. Ben spor gazeteciliği de yaptım, ekonomi gazeteciliği de yaptım. Uzmanlaşacağınız alanı kendi ilgilerinize göre zaman içinde seçeceksiniz.”
Etkinlik, Fırat İpek’in soruları yanıtlamasının ardından derse katılan öğrencilerle hatıra fotoğrafı çekmesiyle sonlandı.