Haber: Efe Kocabıyıkoğlu
Editör: Kaan Ağırsoy
İstanbul- (İÜ Haber Ajansı)
İlk yayımlandığı 1954 yılından bugüne fantastik edebiyatın popülerleşmesine öncülük eden Yüzüklerin Efendisi serisi bu yıl 70 yaşına girdi.
Yüzüklerin Efendisi’nin Doğuşu
İngiliz filolog J.R.R. Tolkien 1937 yılında Hobbit kitabını yayımladı. İleride tüm zamanların en çok satan kitaplarından biri haline gelecek olan Hobbit; yayımlandığından itibaren ilgi görmesi ve ödüller alması, yayıncı firmanın Tolkien’den bu kitabın devamını istemesini sağladı.
Hobbit kitabında bir evren yaratan Tolkien, Yüzüklerin Efendisi adını verdiği yeni kitabında bu evreni, yeni olaylar ve kişilerle genişletti. Hobbit’e kıyasla Yüzüklerin Efendisi’ni daha aksiyonlu ve yoğun tutmayı amaçlayan Tolkien, kitabında kendi yarattığı Elfçe ve Mordor Lisanı diye geçen Kara Dil ile birlikte etkilendiği mitolojilerden alıntılara ve yine kendi yazdığı şiirlere de yer verdi. Uzun uğraşların sonunda Tolkien, kitabı 1949 yılında bitirdi ama kitap Tolkien’in yayıncılarıyla yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle beş yıl bekledi. Tolkien’in yayıncılarıyla yaşadığı anlaşmazlığı gidermesi üzerine kitabın ekonomik sebeplerden dolayı üç cilde bölünerek yayımlanması kararlaştırıldı. 29 Temmuz 1954 – 20 Ekim 1955 tarihleri arasında üç ciltte peş peşe yayımlandı.
Yüzüklerin Efendisi’nin Etkileri
Yüzüklerin Efendisi, 1960’larda Avrupa ve Amerika’da hızla popülerleşti ve defalarca basılarak satış rekorları kırdı. Yayımlandığı tarihten bugüne fantastik edebiyatın popülerleşmesinde önemli rol oynayan Yüzüklerin Efendisi, J.R.R. Tolkien’in gerek yarattığı evrenle gerek yarattığı dilin ve yazarın kendine has anlatısıyla bu edebiyatın öncüsü oldu. Yüzüklerin Efendisi kendisinden sonra gelecek Game Of Thrones ve Harry Potter gibi diğer fantastik eserler içinde bir ilham kaynağı olurken Harry Potter serisinin yazarı J.K. Rowling, Tolkien ve Yüzüklerin Efendisi hakkında: “Tolkien tamamen yepyeni bir mitoloji yarattı, ben asla öyle bir şey yaptığımı iddia edemem. Modern epik fantezi yazarlarının hiçbiri ne kadar uğraşırsa uğraşsın Tolkien’in izini taşımaktan kaçamazlar.” ifadelerini kullandı.
Peter Jackson ve Yüzüklerin Efendisi
Yüzüklerin Efendisi’nin popülerliği arttıkça bu serinin sinema filmi olması fikri gündeme geldi. Yazar J.R.R. Tolkien, 1968 yılında Yüzüklerin Efendisi’nin haklarını United Artists yapım şirketine devretti ve serinin film olma ihtimaline kesin gözüyle bakıldı. 1990’lara kadar serinin hakları defalarca el değiştirmesine ve bir sürü film denemesine rağmen hiçbiri istenilen başarıya ulaşamadı.
Yüzüklerin Efendisi’ni film yapmayı amaçlayanlardan biri ise yönetmen Peter Jackson oldu. 1997 yılında seriyi senaryolaştırmaya başlayan Jackson aynı yıl New Line Cinema ile iş birliğine gitti ve 2001 yılında Yüzük Kardeşliği, 2002 yılında İki Kule, 2003 yılında Kralın Dönüşü filmleri gösterime girdi. Gerek kurgusu gerek oyuncu kadrosu ile Yüzüklerin Efendisi üçlemesi izleyicinin beğenisini kazanırken 11 kez de Oscar Ödülüne layık görüldü. Bu üçleme aynı zamanda tüm zamanların en yüksek hasılat yapan filmleri listesinde ve tüm zamanların en iyi filmleri listesinde yerini aldı.