Tuğçe AYÇİN
“2017 Anayasa Referandumunun Birinci Yılında Cumhurbaşkanlığı Sisteminin Yapılanması Sempozyumu” 16 Nisan’da İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda gerçekleştirildi.
Sempozyumun açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak yaptı. 16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirilen anayasa referandumunun ülkemiz için bir anayasa değişikliği olmanın çok ötesinde büyük bir değişimi ifade ettiğini belirten Prof. Dr. Ak, 1961 ve 1982 anayasalarının hangi koşullarda hazırlandığına değindi. “1961 ve 1982 anayasaları milli egemenliği doğrudan temsil eden kurumların vesayetçi bir anlayışla denetim altında tutulmasına yönelik bir bakış açısı ile ve ara rejim koşullarında hazırlanmıştır” şeklinde konuşan Prof. Dr. Ak, bu anayasal çerçevenin, demokratik cumhuriyetin gerçek anlamda hayata geçirilmesini dizginlediğini vurguladı. Bu durumun aynı zamanda Türkiye’nin siyasi ve ekonomik krizleri yönetme gücünü de zayıflattığını kaydeden Prof. Dr. Ak sözlerini şu şekilde sürdürdü: “16 Nisan referandumu ilk kez demokratik ortamda, doğrudan halkın katılımı yolu ile anayasal kurumların yeniden düzenlendiği, dolayısıyla egemenliğin millete temsil edildiği bir değişimin başlangıcı olmuştur. Güçlü bir demokrasi hukuk devletinin, hak ve özgürlüklerin tam anlamıyla hayata geçirilmesine ihtiyaç gösterdiği kadar, aynı ölçüde sağlam, halkın egemenliğine dayalı siyasi kurumların varlığına da gereksinim duyar.” Prof. Dr. Ak, güçlü kurumlarla desteklenmeyen bir demokrasinin istikrarsızlık ve toplumsal çatışma doğuracağını vurgularken, “Denge ve denetim mekanizmaları ile hayata geçirilecek güçlü siyasi kurumlar ve liderlik demokrasinin tamamlayıcı unsurlarıdır” ifadelerini kullandı.
“Reformlar Katılımcı Bir Demokrasi Anlayışıyla Olgunlaşır”
Prof. Dr. Ak’ın konuşmasını tamamlamasının ardından TC Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, “Vesayetçi Sistemden Demokratikleşmeye Türkiye’de Siyasi Sistemin Dönüşümü” adlı açılış konferansını gerçekleştirdi. Bu sempozyumun Türk hukuk ve demokrasi hayatına çok önemli katkılar sunacağına inandığını söyleyen Gül, “Burada ortaya koyulacak görüşler, müzakereler 2017 yılında kabul edilen anayasa değişikliğinin uygulanmasına yönelik rehber oluşturacaktır” dedi. “Bu gibi platformlar, müzakereler, tartışmalar anayasanın bir alt mevzuatını, uyum kanunlarını ve ikincil mevzuatları ne şekilde oluşturmak gerektiği yönünde önemli fikri platformlardır” şeklinde konuşan Gül, böylesine bir toplantının İstanbul Üniversitesi gibi köklü bir kurumda yapılıyor olmasının önemine değindi. Gül, hükümet olarak bu toplantılardaki tüm görüşlerden istifade etmeyi bir borç bildiklerini belirtirken, reformların müzakere ve katılımcı bir demokrasi anlayışı ile olgunlaşacağının altını çizdi. “Türkiye’nin bir yıl önce vermiş olduğu karar vesayetçi sistemden gerçek ve kurumsallaşmış bir demokrasiye geçiş anlamında çok tarihi bir dönüm noktası olmuştur” ifadelerini kullanan Gül, bu büyük yapısal dönüm noktalarının önemli katkılarla zenginleştirilmesini önemsediklerini vurguladı. Gül’e konuşmasını tamamlamasının ardından Prof. Dr. Ak tarafından hediye takdim edildi.
Sempozyum Oturumlarla Devam Etti
“2017 Anayasa Referandumunun Birinci Yılında Cumhurbaşkanlığı Sisteminin Yapılanması Sempozyumu” moderatörlüğünü Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abuzer Kendigelen’in yaptığı oturum ile devam etti. Oturumda, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, “Anayasa Değişiklikleri Kapsamında Yeni Sistem”, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Saadet Yüksel, “Cumhurbaşkanlığı Sisteminde Denge- Denetim” ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Alkan, “Yeni Sistemde Yasama Yetkisinin Anayasal Çerçevesi” adlı konuşmalarını gerçekleştirdi.
Sempozyumun ikinci oturumunun moderatörlüğünü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz yaptı. Oturumda, Bursa Milletvekili Efkan Ala, “Yeni Sistemde Kamu Yönetiminin Yeniden Yapılandırılması”, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Akgün, “Cumhurbaşkanlığı Sisteminde Dış Politika Yönetimi”, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Ünay, “Cumhurbaşkanlığı Siteminde Ekonomi Yönetimi” adlı konuşmalarını yaptılar.