Özge KONDAKÇI
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Türk Sineması Haftaları’nın ikinci gününde başrolünde Hülya Koçyiğit’in rol aldığı 1985 yapımı Şerif Gören filmi olan Kurbağalar’ın gösterimi gerçekleştirildi. Film gösteriminin ardından Prof. Dr. Seçkin Özmen’in katılımıyla söyleşi yapıldı.
Prof. Dr. Seçkin Özmen, “Türk sinemasında o dönemdeki kadın filmlerinde iki tip kadın vardır. Bunlardan biri namuslu, cinselliği olmayan, sesini çıkaramayan, ezilen, kaderinin böyle olduğunu düşünen kadın, ikinci tip kadınlar ise cinselliği olan, mutlu yuvaları yıkan, erkekleri kötü yola sürükleyen kadınlardır” dedi. Kurbağalar filmine bakıldığında kadının bir birey olma sorunun öne çıktığını ifade eden Prof. Dr. Özmen, dulluğun önemli bir kavram olarak ele alındığını, filmdeki karakterlere göre dulluğun toplumsal düzenin bozulduğunun göstergesi olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Özmen, kurbağalarla çocukların oynaması, kadınların kurbağaları toplayıp para kazanması sahnelerinin bize, hayvanlara sadece erkeklerin değil, kadınların ve çocukların da zarar verebileceğinin bir örneği olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Özmen “Kadın olsun erkek olsun herkes ‘Elmas’ karakterinin rakibi çünkü o da erkeklerin yaptığı işleri yapabilen, o zorlu şartlarda mücadele veren bir kadın. Böyle olunca diğer kadınların ‘eşlerini baştan çıkaracağı’ düşüncesiyle dul kadından rahatsız olmaları da kamusal alanda kendilerine yer açma isteğinden kaynaklıdır” dedi.
Son olarak dinin günlük hayatta da kişilerin referans aldığı bir olgu olduğunu, bunun filmde de anlatıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Özmen, bayramda küslerin barışmasının dini bir takım duygularla sorunların çözülebileceğinin bir göstergesi olduğunu aktardı.
Söyleşi sonunda Prof. Dr. Özmen’e İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yolcu tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.