Yağmur Ceren KURAL
İletişim Fakültesi Akademik Kurul Toplantısı, İletişim Fakültesi öğretim üyelerinin katılımıyla 25 Haziran’da İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Toplantıda, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yolcu 2017-2018 Akademik Yılı değerlendirmesi yaparak 2018-2019 Akademik Yılı’nda yapılacak çalışmaları anlattı. Fakültemizin öğretim üyelerinin Türkiye’deki iletişim eğitimi kalitesini ve süreçlerini değerlendirme yetkinliğine ve yetkisine sahip olacaklarını bildiren Prof. Dr. Yolcu, “Fakülte değerliliğimiz ortada. Bilimsel değerlilik istiyorsak hocalarımız ciddi katkı verecek. En az 5 dilden İletişim Fakültesi olarak bireysel ya da editörlü yayın vermeliyiz” dedi.
Prof. Dr. Yolcu, “Fakülte içinde TÜBİTAK araştırma proje destekleri konusunda yapılan bilgilendirmelerin ve Araştırma tasarımı, Atlasti gibi araştırma eğitimlerinin de olumlu katkılarıyla, araştırma potansiyelimizi gösterdik. 68 yıllık geçmişinde Fakültemizde görülmemiş sayıda ve nitelikte proje ve patent başvuruları yapıldı. Bunların hepsinin desteklenme olanağı bulacağına inanıyorum” dedi.
Prof. Dr. Yolcu, “Akademik kalite akreditasyonları konusunda da öncü ve verimli bir yıl geçirdik. Hepinizin bildiği üzere bir yıla yakın süredir Fakültemizin ISO 9001 akreditasyonu için çalışıyoruz. ISO 9001’i çok önemsiyoruz. Çünkü, Yükseköğretimde kalitenin öneminin gittikçe artması dolayısıyla Yükseköğretim Kurumu (YÖK) bu doğrultuda ciddi çalışmalar başlatarak, bütün üniversitelerde kalite konusunda büyük bir farkındalık oluşturdu. Bu çerçevede; Üniversitemizin 2014-2018 yılları arasını kapsayan stratejik planının süreci tamamlanırken; 2019-2023 yılları arasını kapsayan yeni stratejik plan çalışmaları da devam ediyor” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Yolcu, “Üniversitemizin stratejik planına eşgüdümlü katkı sağlayabilmek, hem de kalite odaklı bakış açımızı tutarlı bir şekilde yerine getirebilmek için 2018-2020 yılları aralığını içeren “Fakülte Stratejik Planı”mızı oluşturduk. Bunu yaparken temel amacımız; Fakültemizin kalite yönetim sistemini uluslararası standartlardaki gelişmelere uyumlu bir hale getirmekti. Çünkü ISO 9001 standardının 2015 revizyonunda, birçok şart içinde kuruluşun stratejik yönüne atıf yaptığının bilincindeydik. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi olarak, kalite odaklı bakış açımızı, geçmişte olduğu gibi, bugün ve gelecekte de sürekli iyileştirerek daima daha iyi noktalara taşımayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda, stratejik planlama ile başlayan çalışmalarımızı, kalite yönetim sistemleri ve akreditasyon ile kararlı bir şekilde sürdürmek en öncelikli amacımız” dedi.
Prof. Dr. Yolcu, “Hepinizden bu sürecin farkında olmanızı ve destek olmanızı bekliyorum. Ölçme ve değerlendirme için tarafınıza gönderilen anketlerin doldurulması, kalite sürecine dâhil beklentilerden, akademisyen olarak üzerinize düşenleri hızlıca yerine getirmeniz bu nedenle çok önemli” diyerek Üniversitemizin stratejik planına eşgüdümlü katkı sağlayabilmek, hem de kalite odaklı bakış açımızı tutarlı bir şekilde yerine getirebilmek için 2018-2020 yılları aralığını içeren “Fakülte Stratejik Planı”nı oluşturduklarını ifade etti.
Prof. Dr. Yolcu, “Fakülte Stratejik Planı’nı yaparken temel amacımız; Fakültemizin kalite yönetim sistemini uluslararası standartlardaki gelişmelere uyumlu bir hale getirmekti. Çünkü ISO 9001 standardının 2015 revizyonunda, birçok şart içinde kuruluşun stratejik yönüne atıf yaptığının bilincindeydik. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi olarak, kalite odaklı bakış açımızı, geçmişte olduğu gibi, bugün ve gelecekte de sürekli iyileştirerek daima daha iyi noktalara taşımayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda, stratejik planlama ile başlayan çalışmalarımızı, kalite yönetim sistemleri ve akreditasyon ile kararlı bir şekilde sürdürmek en öncelikli amacımız” diye konuştu.
“Hepinizden bu sürecin farkında olmanızı ve destek olmanızı bekliyorum. Ölçme ve değerlendirme için tarafınıza gönderilen anketlerin doldurulması, kalite sürecine dahil beklentilerden, akademisyen olarak üzerinize düşenleri hızlıca yerine getirmeniz bu nedenle çok önemli” diyen Prof. Dr. Yolcu, konuşmasında bir diğer akreditasyon süreci olan ve bazı öğretim üyelerinin Çalıştayına katılacakları İLEDAK (İletişim Eğitimi Değerlendirme Akreditasyon Kurulu) ile ilgili de bilgiler verdi: “İLEDAK, Yükseköğretim Kalite Kurulu’nun, yükseköğretim kurumlarında akreditasyon yapmak üzere tescil belgesi verdiği ulusal akreditasyon kuruluşlarından biri. Akreditasyon aşamasındaki kurumların, iletişim fakültelerinin, kalite standartlarına uyumlarını değerlendirmede tek yetkili olan bu kurumda bizim etkinliğimiz olmazsa olmazdı. Türkiye’de ki ilk İletişim Fakültesi, tek Nobel ödüllü iletişim fakültesi, en çok sayıda ve en nitelikli akademik insan kaynağına sahip iletişim fakültesi olarak, İLEDAK’taki yerimizi aldık.”
Akademik ve idari işleyiş kalitesi açısından önemli bir adım olan ve Fakültemiz öğretim üye ve elemanlarının oluşturduğu komisyonlarla ilgili konuşan Prof. Dr. Yolcu, “Bilim ve Araştırma Komisyonu, Sosyal Medya Komisyonu, Sosyal Sorumluluk Projeleri Komisyonu, Eğitim Komisyonu, Üniversite-Fakülte ve Sanayi İşbirliği Komisyonu, Mezunlarla İlişkiler Komisyonu, Girişimcilik Komisyonu, Kalite Kurulu şeklinde 8 komisyon ve Dekanlığa bağlı Kurumsal İletişim Birimi, Fakülte Öğrenci Yarışmaları Birimi ve Fakülte Uygulama Birimleri Koordinatörlüğü adlarıyla 3 birim kurduk. Söz konusu birimlerde görev alan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Görev alanlarına yönelik çalışmalarını ve düzenli toplantılarını yapıp Dekanlığımızı da bilgilendiriyorlar. Dahası zaten Dekanlık olarak birimlerimizle düzenli toplantılar yapıp faaliyetlerle ilgili üzerimize düşeni yapmaya gayret ediyoruz” dedi.
Kadro atamalarında bir bekleme süreci yaşandığını da kaydeden Prof. Dr. Yolcu, “Akademik kadrolarımız vazgeçilmez kadrolardan oluşmaktadır. Bu kadroları da yavaş yavaş göz önüne çıkartıyoruz” diyerek, fakültemizden düzenli olarak kamuoyunu ilgilendiren raporların çıkmasının yarar sağlayacağına dikkat çekti. Ders programlarına ve lisansüstü kontenjanlara değinen Prof. Dr. Yolcu, kontenjanların arttırıldığını dile getirdi.
Prof. Dr. Yolcu, akademik kurullara devam edileceğini ifade ederek, bölüm kurullarında artık bölüm temsilcisi öğrencilerin de bulunacağını söyledi. Sektörle ilgili uygulamalardan bahseden Prof. Dr. Yolcu, sektörle iç içe çok ciddi çalışmaların yapıldığını belirtti ve İletişim Fakültesi yeni binasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Yolcu’nun konuşması ardından Akademik Unvanda Yükseltme Alan Öğretim Üyelerine Rozet Takdim Töreni’ne başlandı. Prof. Dr. Yolcu; Prof. Dr. Abdullah Özkan, Doç. Dr. Ceyda Ilgaz Büyükbaykal, Doç. Dr. Feride Akım, Doç. Dr. Gizem Parlayandemir, Dr. Öğr. Üyesi Yüksel Balaban, Arş. Gör. Mesut İris, Arş. Gör. Caner Erdoğan, Arş. Gör. Nurcan Üç ve Arş. Gör. Alican Yıldırım’a İstanbul Üniversitesi rozeti takdim etti.
Rozet Takdim Töreni’nin ardından İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Arş. Gör. Oğuz Kuş ve Arş. Gör. Dr. Derya Gül Ünlü yurt dışında yapmış oldukları bildirilerinin sunumlarını gerçekleştirdi.