Hande Nur OCAK
Gazeteci Ahmet Coşkunaydın, açık ve örgün programlarla birlikte 4 yüksekokul bitirerek, ‘Dünya Yükseköğretim Bitirme Rekoru’nu kırdı ve 60 yaş sonrası en çok yüksekokul bitirme kategorisi erkeklerde “World Records” kayıtlarında yerini aldı. İstanbul Üniversitesi’nde 4 ayrı bölümü yüksek derecelerle bitiren Coşkunaydın, şuan İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi bölümünde yüksek lisans yapıyor.
Kendini hep öğrenci olarak tanıttığını söyleyen Ahmet Coşkunaydın, “Ne iş yaparsınız dediklerinde ben öğrenciyim diyorum. Bundan büyük gurur duyuyorum” dedi. Yaklaşık 40 yıldır gazetecilik yaptığını söyleyen Coşkunaydın, ilk mezuniyetinin İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi olduğunu belirtti. 1990’lı yıllarda İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yüksekokulu’nda habercilik dersi verdiğine dikkat çeken Coşkunaydın, “Öğrencisi olduğum okulda hocalık yapmış olmak beni çok gururlandırıyor” şeklinde konuştu.
“Büyük Bir Zevkle Ders Çalışıyorum”
60 yaş üstü 4 yıllık fakülte bitirme rekorunun sürecinden bahseden Coşkunaydın, uzun yıllar Moskova Devlet Üniversitesi Asya ve Afrika Ülkeleri Enstitüsü’nde çalıştığını söyleyerek Türkiye’ye döndükten sonra Anadolu Üniversitesinin sınavsız öğrenci sistemini öğrendiğini ve Adalet Meslek Yüksekokulu’na girdiğini söyledi. Coşkunaydın, “Onu bitirdikten sonra ders durumum çok iyi olduğu için dikey geçişle Kamu Yönetimine geçtim. Orası da 4 yıldı fakat ben 2 yılda bitirdim. Sonrasında da Uluslararası İlişkiler bölümünü 2 yılda bitirdim” dedi. Aynı zamanda aftan faydalanıp lisansüstü gazeteciliğe hak kazanıp bir yıl devam ettikten sonra tezli yüksek lisansı da bitiren Coşkunaydın, “Böylelikle 60 yaşından sonra 4 tane okulu bitirmiş oldum. Şuanda iki öğrenciliğim var: Anadolu Üniversitesi’nde Tarım okuyorum, ikinci sınıfındayım; bir de İstanbul Üniversitesi Çalışma Ekonomisi. Aynı zamanda Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde Savaş Hekimliği diye bir buçuk yıl master programı vardı onu da yüksekokul kabul edersek, diplomalarımı saydığımda şuan 6 tane görüyorum ama gelecek olan 4 tane yolda var 10’a doğru gidiyorum ”dedi.
“Başarının Sırrı Prensipli Olmak”
Çok çalışmanın değil, prensipli olmanın önemli olduğunu ifade eden Coşkunaydın, planlı bir şekilde çalıştığını anlattı. Coşkunaydın, BM’nin ömür boyu öğrenimi kabul ettiğini belirterek buna ayak uyduranlardan biri olduğu için çok mutlu hissettiğini dile getirdi.
Yeni nesil gençler hakkında görüşlerini belirten Coşkunaydın, “Okulu bitirince diplomayı alıp gidiyim bir kapıya ‘maaşlı memur olayım’ düşüncesinden uzaklaşması gerekiyor insanların. Birçok üniversitede girişimcilik dersleri konuldu. İnsanlar buraya yönelmeli. Kendi işini kurmalı. Bu çok önemli ki o zaman gençlerdeki umutsuzluk da ortadan kalkacak; daha büyük hedefler, işler ortaya çıkacak” dedi.
“Artık Dünya Avucumuzun İçinde”
Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Coşkunaydın, dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmenin ve dil öğrenmenin öneminden bahsetti. “Artık dünya avucumuzun içinde, internet sayesinde kaynak sonsuz. Hocamız Mustafa Çataloğlu’nun bize verdiği bir hayat dersi vardı, şunu söylerdi: ‘Bana talebe lazım değil, talep’e lazım’ derdi. Yani talep eden, isteyen, arzulayan… Dolayısıyla öğrencilerimize de talebe olmalarını değil talep’e olmalarını öneriyorum” diyerek sözlerini noktaladı.