Merve TOKAZ
İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Göç ve Göçmen Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Education & Refuguess” (Eğitim ve Göçmenler) konferansı, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Türkiye Temsilcisi Katharina Lumpp’un sunumu ve öğrencilerin katılımıyla 26 Kasım’da İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Öğrencilerin yoğun katılım gösterdikleri konferans, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Komşuoğlu Çıtıpıtıoğlu moderatörlüğünde yapıldı.
Mülteciler İçin Küresel İşbirliği
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Türkiye Temsilcisi Katharina Lumpp, sunumunda Dünya’da ve Türkiye’deki mülteci nüfusun göç süreçlerinden, sığınmış oldukları ülkelerde eğitime devamlılık oranlarından ve bu noktada Birleşmiş Milletler’in yapmış olduğu istatiksel verilerden söz etti.
Lumpp, sunumunda katılımcılarla dikkat çeken veri sonuçlarını paylaştı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Kurulu tarafından yapılan araştırmalara göre, dünyada her iki saniyede bir insanın zorla yerinden edildiğinin bilgisini paylaştı.
“Umut Vaat Eden Bir Gelişme”
Mültecilerin eğitimi konusuna da değinen Lumpp, dünya genelinde yüzde 36 oranına sahip yükseköğrenime devam oranın mülteci nüfusunda yüzde 1 gibi oranlara kadar düştüğünü ifade ederken, Türkiye’de yapılan araştırmalarda bu oranın yüzde 3,80 olmasının umut vaat eden bir gelişme olduğunu belirtti. Lumpp, sunumunun ardından öğrencilerden gelen soruları yanıtladı.
Konferans, Prof. Dr. Ayşegül Komşuoğlu Çıtıpıtıoğlu’nun Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Kurulu Temsilcisi Katharina Lumpp’a teşekkür belgesi takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.