Sümeyye YAĞCI
Merve TOKAZ
Sermet Taktak’ın uzun yıllardır üzerinde çalıştığı ve “Çanakkale’den Kurtuluş’a Kurtuluş’tan Cumhuriyet’e” ismini verdiği fotoğraf sergisinin açılışı 11 Mart’ta İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yolcu, İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Suat Gezgin ve öğretim üyeleri tarafından İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Sergi Salonu’nda gerçekleştirildi. Taktak, Prof. Dr. Ergün Yolcu ve Öğretim Üyeleri ile birlikte sergiyi gezerek eserleri hakkında detaylı bilgiler verdi.
Tarihin Bilinmeyen Yönlerini Aydınlattı
Serginin ortaya koyulma süreci hakkında bilgiler veren Taktak, bu eserleri oluşturmasındaki en büyük etkenin tarihin bilinmeyen yönlerini aydınlatma isteği olduğunu ifade etti. Taktak, eserinde tarihte yer alan fotoğraflarda Atatürk’ün yanında yer alan isimleri uzun yıllar boyu tek tek araştırıp, o kişilere ulaşarak bir yandan bilinmeyenleri ortaya koyarken, bir yandan da tarihteki doğru bilinen yanlışları düzeltiyor. Mehmet Akif Ersoy’dan, Halide Edip Adıvar’a ve resimlerini defalarca görüp kim olduklarını bilmediğimiz tarihe tanıklık eden önemli isimlere dair gözden kaçırdığımız önemli ayrıntılara yer veriyor.
Kurtuluş Mücadelesi Dönemi sırasında savaşta yer alan çoğu kişinin isimlerinin arka planda kaldığını dile getiren Sermet Taktak, bu alanda böyle bir çalışma yapan ilk kişi olma özelliğini taşıyor. Taktak’ın sergisinin yanında konuyla ilgili olarak “Atatürk ve Çanakkale’nin Kahramanları” adlı bir kitabı ve dijital platformda “Atatürk ve Yanındakiler” adlı bir kanalı bulunuyor.
“Görsel Tarihi Anlamak Zorundayız”
Çanakkale’den Kuruluş’a ve Kurtuluş’tan Cumhuriyet’e sergisinin içeriğini oluşturan çalışması hakkında ekibimize özel demeçler veren Taktak, “Tarihimizi oluşturanları sima olarak da tanımalıyız. Sadece isim, unvan bilmek yeterli değildir. Görsel tarihi anlamak zorundayız. Bu durum geçmişimizle bağ kurabilmek için önemlidir” diyerek tarihin önemli kişilerin yanındakilerle birlikte oluştuğunun önemini vurgulayan Taktak, “Birçok kaynakta resimlerin içerisinde bulunan kişiler belirtilmiyor. Örneğin İzzettin Çalışlar Çanakkale Savaşı’nın bir numaralı aktörlerinden ve herkesin bildiği bir isim ama görsel olarak bilinmiyor. Görsel araştırma çalışmaları önemlidir. Bu sayede savaşların arka planını da aktarmış olmaktayız” ifadelerini kullandı.
“Tarihe Işık Tutulacak”
Albaylıktan emekli olduktan sonra 10 yılı aşkın bir süre boyunca görsel tarih araştırmaları yaptığını belirten Taktak çalışmaları hakkında, “Bir fotoğraf için günlerce araştırma yapıyorum. Araştırmalarım yokluktan bir varlık ortaya çıkarmayı amaçlıyor. Böylece nesilden nesle bilgi aktarımı olacak. Bu sayede tarihe ışık tutulacak” şeklinde konuştu.