Yağmur Ceren KURAL, Özge KARAHAN
İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama Araştırma Merkezi (İÜ ENUYGAR) Akademik Bilgilendirme Toplantısı 11 Ocak’ta İÜ İletişim Fakültesi Cep Sineması’nda yapıldı.
Toplantıda ilk konuşmayı yapan İÜ ENUYGAR Merkezi Müdürü Prof. Dr. Resa Aydın, İÜ ENUYGAR’ın kuruluş tarihinden bahsederek bu yılın 15. yıldönümü olduğunu ve yıl boyunca tüm etkinliklerde bunun vurgulanacağını söyledi. 10-16 Mayıs 2017 Engelliler Haftası dolayısıyla İstanbul Üniversitesi fakülte, meslek yüksekokulu, yüksekokul ve enstitü bünyesinde etkinlikler yapıldığı belirtti. Etkinlikleri gerçekleştiren birimlerin akademik ve idari personeline teşekkür belgeleri hazırlandığını birlikte yeni etkinliklerin yapılarak bu haftanın üniversitede daha fazla öğrencide farkındalık sağlayacağını söyledi. Toplantı sonrasında da ENUYGAR Sanat Koordinatörlüğü atölyesinde oluşturulan ve İÜ Kongre Kültür Merkezi’ne kalıcı eser olarak monte edilen “Engelsiz Sevgi” panosunun ziyaret edileceğini belirtti. Prof. Dr. Aydın’ın konuşmasının ardından tanıtım filmi izlendi. Tanıtım filminin ardından sözü tekrar Prof. Dr. Aydın aldı. Engellilikle ilgili birçok çalışma yapıldığını belirten Prof. Dr. Aydın, “Tutumlar çok önemli. Halka yayılacak bir süreç bu. Üniversitemizin 10 birimi Engelliler Haftası’nda bize destek gösterdi. Bundan dolayı teşekkür belgeleri takdim edeceğiz” dedi.
İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat, İÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yolcu ve Prof. Dr. Resa Aydın tarafından teşekkür belgeleri takdim edildi.
Ardından İÜ ENUYGAR Engelli Öğrenci Koordinatörü Uzman Songül Altınsaçlı konuşmasına başladı. Avcılar ve Beyazıt olmak üzere iki koordinatörlüğün olduğunu bildiren Uzman Altınsaçlı, Beyazıt’ta ana merkezin, Avcılarda ise ofisin bulunduğunu açıkladı. 2014 yılından itibaren fırsat eşitliği yönergesiyle engelli öğrencilerin zorunlu olarak birime başvurduklarını ifade eden Uzman Altınsaçlı, özel gereksinimli öğrenciler için görevlendirilen 43 akademik danışmanın olduğunu söyledi. Uzman Altınsaçlı, sözlerine şu şekilde devam etti: “Öğrencilerimize burs sağlıyoruz, öğrencilerimizin tek tek kişisel özelliklerine dikkat ediyoruz ve kişisel bazlı çalışıyoruz. Öğrencilerimizin yeteneğine göre çalışmalar yapıyoruz. Çalıştaylara, koordinatörlük toplantılarına katılıyoruz.” Uzman Altınsaçlı, öğretim gören öğrencilerin engellilik tipleri hakkında bilgi vererek ve engelli öğrencilerin engel türlerinin sayısal dağılımını göstererek konuşmasını sonlandırdı.
Toplantıda söz alan İÜ ENUYGAR Öğrenci Temsilcisi Mehmet Furkan Çınar, İÜ Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı okuduğunu dile getirerek “Ülkemizde şöyle bir mantık var. Görme engelliyse sözel bölümü okumalı gibi. Bu görüşe asla katılmıyorum. Birçok arkadaşımın istediği mesleği yapabileceğini düşünüyorum” diyerek sözlerini noktaladı.
Ardından İÜ ENUYGAR Sanat Koordinatörü Öğr. Gör. Özlem Özer Tuğal konuşmasına kendini tanıtarak başladı. İÜ ENUYGAR Sanat Atölyesi’nin eğitimdeki amaçlarını anlatan Öğr. Gör. Tuğal, İÜ ENUYGAR Sanat Atölyesi’nin projelerini göstererek sözlerini tamamladı.
Konuşmaların ardından öneri ve dilekler dile getirildi. 10-16 Mayıs 2018 Engelliler Haftası etkinlikleri için fakülte, meslek yüksekokulu, yüksekokul, enstitünün kendi alanı ile ilgili hangi Sivil Toplum Kuruluşu ile koordinasyon sağlayacağının tespit edilerek Merkeze bildirilmesi planlandı.