Tuğçe AYÇİN, Neslihan KALKAN
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi tarafından kullanılmaya başlanan Robotik Cerrahi Cihazı “Da Vinci”, en zor ameliyatların bile kolaylıkla yapılmasını sağlıyor.
Her geçen gün önemli gelişmelerin yaşandığı sağlık alanında yeni teknolojiler geliştirilmeye devam ediliyor. Tıp alanına birçok kolaylık getiren bu teknolojik gelişmelerin son örneklerinden biri de TC Kalkınma Bakanlığı’nın desteği ile İstanbul Üniversitesi’ne kazandırılan Robotik Cerrahi Cihazı “Da Vinci” oldu. Ürolojiden genel cerrahiye, göğüs cerrahisinden beyin cerrahisine kadar birçok alanda yararlanılan “Da Vinci” ile en ince operasyonlar bile çok daha kısa sürede yapılabiliyor.
Da Vinci’nin Ulaşabildiği Bölgelere Cerrahlar Bile Ulaşamıyor
Marmara Bölgesi’ndeki devlet üniversiteleri arasında yalnızca Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde bulunan Robotik Cerrahi cihazı, TC Kalkınma Bakanlığı’na sunulan projenin beğenilmesi sonucu destek aldı. Daha çok mesane, prostat, böbrek, idrar yolları gibi hastalıkların tedavisinde önemli kazanımlar sağlayan cihazdan; kanser gibi hastalıklarda ve organların tedavi edilmesinde de faydalanılmaya başlandı. Ameliyatlarda doktorların ulaşamadığı bölgelere bile ulaşarak en zor operasyonların rahatlıkla yapılmasını sağlayan robotik cerrahi cihazı “Da Vinci” hakkında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Zekayi Kutlubay açıklamalarda bulundu.
Da Vinci ile İyileşme Süreci Daha Hızlı Gelişiyor
Cihazla yapılan operasyonlarda yara izi kalmadığını ifade eden Doç. Dr. Kutlubay, iyileşme sürecinin daha hızlı geliştiğini ifade etti. “Da Vinci” sayesinde hastada kan kaybının da daha az olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Kutlubay, cihazın kullanımı ile alakalı şunları söyledi: “Robotun dört tane kolu ve konsol diye ifade edilen bir bölümü bulunuyor. Konsolun başında üç boyutlu bir görüntü eşliğinde kollar aracılığıyla operasyon gerçekleştiriliyor. Ameliyat on, on beş santimetre daha önce kesilen kesiler yerine kollar vasıtasıyla bir santimetrelik dört kesiden girilerek sorunsuz şekilde yapılabiliyor.”
Cihazın yanlış kullanılma ihtimali üzerine konuşan Doç. Dr. Kutlubay, cihazın cerrah kontrolünde kullanıldığına dikkat çekerken, “Robotun ameliyat yanlışı yapması mümkün değil” ifadelerini kullandı. “Önemli eğitimlerden geçilerek cihazı kullanma yetkisi elde ediliyor” diyen Doç. Dr. Kutlubay, bu eğitimlerin sonunda sertifika alan cerrahların cihazı nasıl yönlendirebileceklerini çok iyi bildiklerini aktararak sözlerini noktaladı.