Merve TOKAZ
Fotoğraf-Mehmet Ali KEVE
Türkiye’nin ilk kadın savaş filmi yönetmeni Yeşim Sezgin, İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgü Yolcu’nun 22 Kasım’daki İletişim Atölyesi dersine konuk oldu. Sezgin, öğrencilerle bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
Moderatörlüğünü Doç. Dr. Özgü Yolcu’nun yaptığı etkinlik, Yeşim Sezgin’in yönetmenliğini üstlendiği “Çanakkale: 1915” filminin fragman gösterimi ile başladı. İstanbul Üniversitesi mezunu olan Sezgin, öğrencilere meslek hayatına dair önemli tecrübelerini aktardı.
Tarihe karşı her zaman ilgi duyduğunu ve devamlı araştırmalar yaptığını ifade eden Sezgin, filmin senaristliğini ünlü Tarih Profesörü Turgut Özakman’ın üstlenmesinin filmin içeriğine büyük katkılar sunduğunu belirtti. Bu tarz filmleri yaparken titiz davranılması gerektiğine de değinen Sezgin, “Savaş filmi yaparken yumuşatarak göstermeniz gerekiyor. Çünkü filminiz her yaştan, her kesimden izleyiciyle buluşabilmeli” diyerek bu filmin kendisi için büyük bir sınav olduğunu ifade etti.
“Yönetmenlik Dediğimiz Şey Bütünü Görebilmek”
Filmin çekim sürecinde aşama aşama ilerlediklerini ifade eden Sezgin, “Çekimi çekim yapan şey onu güçlendirmek ve beslemek. Çünkü bir savaşı gösterirken çok fazla kriter var. Türkiye’de bu anlamda figürasyon sıkıntılı bir konu. Figürasyon dediğimiz şey de artık bir sektör haline geldi. Özellikle setlerde bazen bu dengeyi kurmak zor hale gelebiliyor. Bir kişinin yaptığı en ufak hatada üç yüz kişi o sahneyi tekrar oynamak zorunda kalıyor” diyerek setlerin ciddi bir disiplini içinde barındırması gerektiğine vurgu yaptı.
“Cinsiyet Algısı ile Çok Karşılaştım”
Sinema sektöründe cinsiyet algısı konusuna değinen Sezgin, bu konuda birtakım sorunların günümüzde aşılamadığını ifade ederek “Siz işinize hâkimseniz ondan sonrasının bir önemi kalmıyor fakat en tepeye ulaştığınızda işler biraz zorlaşıyor. Bu anlamda kadınların çekebileceği şeyler algısı ile çok karşılaştım” diyerek cinsiyet algısı konusuna dikkat çekti.
“Üretiminizi Disipline Etmeyi Öğrenin”
Genel kriterlere ulaşmanın yolunun ayrı işler yapmaktan geçtiğini belirten Sezgin, “Hala bize yakışan bir Atatürk filmi çekemememizin sebebi bu önemli insanları bir şekilde robotlaştırıyor oluşumuz” dedi. Sezgin, konuşmasının devamında öğrencilere sinemada özgün olmaları yönünde de tavsiyelerde bulundu.
Etkinlik İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yolcu’nun Yeşim Sezgin’e teşekkür belgesi takdimi ve fotoğraf çekimi ile sona erdi.