Halil SAÇ
Fotoğraf: Mehmet Ali KEVE
“3 Aralık Dünya Engelliler Günü” kapsamında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Cep Sineması’nda “Engellilik Araştırmaları 2018 Paneli” düzenlendi.
İstanbul Üniversitesi Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi (ENUYGAR) tarafından düzenlenen panelde engelli söylemi, medyada engelli temsili, Mithat Enç’in engellilik alanına katkıları gibi konular ele alındı. Panel ENUYGAR Müdürü Prof. Dr. Resa Aydın’ın açılış konuşması ve 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajı ile başladı.
Birleşmiş Milletler’in 1992 yılında 3 Aralık gününü Dünya Engeliler Günü olarak kabul ettiğini belirten Prof. Dr. Aydın, “Dünyanın hiç kimsenin dışlanmadığı, erişilebilir, hak temelli ve eşitlikçi bir yer olması için engellilik alanında sesimizi yükseltiyoruz ve katılımcı yaklaşımı destekliyoruz” dedi.
Engelli Hakları Daha Fazla Çalışmanın Konusu
Prof. Dr. Aydın, dünyada engelli çocuk ve yetişkinlerin yasal haklardan yararlanma konusunda çeşitli sorunlar yaşadığını, Birleşmiş Milletler’in Engelli Hakları Sözleşmesi ile birlikte engelli haklarının uluslararası düzeyde güvence altına alındığını belirtti. Sözlerinin devamında, “Türkiye’de geçtiğimiz yıllara göre daha fazla akademik ve sivil inisiyatifin engelli hakları konusunda daha fazla çalışma yaptığını görmekteyiz. Bu sevindirici bir gelişme” ifadelerini kullandı.
“Katılımcı Yaklaşım Ortak Çalışma Öngörür”
Prof. Dr. Aydın, “ENUYGAR engellilik çalışmalarının katılımcı bir biçimde yapılması gerektiğini savunmaktadır. Katılımcı yaklaşım; planlama aşamasından itibaren yapılacak tüm uygulamalarda engelli çocuk ve ailelerin, engelli bireylere hizmet veren uzmanların ve bu alandaki hizmetleri planlayan politikacıların ortak çalışmasını öngörür” sözlerini sarf etti. Prof. Dr. Aydın konuşmasının devamında, bu konuda politika üreticilerinin, bilim insanlarının ve sivil toplum kuruluşlarının anahtar görev üstlenmesi gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Aydın’ın konuşmasının ardından, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Öğr. Gör. Mestinaz Gündaş’ın “Canıım” isimli kısa film gösterimi yapıldı. Film gösteriminin ardından İletişim Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Güven Büyükbaykal, Dr. Öğr. Üyesi Ümit Sarı, Dr. Öğr. Üyesi Onur Akyol, Dr. Öğr. Üyesi Mesut Aytekin tarafından hazırlanan “Engelli Bireylerin Topluma Kazandırılmasında Sporun Rolü” konulu kısa film bildirileri sunuldu.
Panelin devamında, Engellilik Araştırmaları Programı yüksek lisans öğrencileri çeşitli konularda sunumlar yaptı. Açelya Sarıkaya “Türkiye’nin En Yaşanılır 20 Beldesinde Engelli Söylemi” konusunu, Büşra Tın “Engelli Bireylerin Medyada Nasıl Temsili Ediliyor?” konusunu, Neslihan Şahiner Çırak “Engellilerin Eğitim Hakkı” konusunu, Ogün Karşlı “HIV ve Etiketlenme” konusunu, Serap Karadere “Mithat Enç’in Engellilik Alanına Katkıları” konusunu, Zeynep Koloğlu “Sağır Toplumu ve Kültürü Engellik mi? Dilsel Azınlık mı?” konusunu ele aldı.
Panel, teşekkür belgelerinin takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.