Kuzey KILIÇ
Dijital çağın getirdiği yeni nimetlerden olan podcast yayıncılığına Potacast isimli programla giren Kaan Kural, programı ve basketbol ile ilgili merak edilenleri anlattı.
Podcast, günümüz yayıncılığında genellikle radyo vb. yayınların bölümlerinin internet üzerinden paylaşılması olarak tanımlanabilmektedir. Kaan Kural da uzun yıllar özellikle basketbol yorumculuğu tanınırlığını internet yayıncılığında da sürdürüyor. Bu amaçla özellikle NBA üzerine sohbetler gerçekleştirdikleri Potacast isimli program ve basketbol sevdası üzerine konuştuk.
Günlük NBA Muhabbetimizi Podcast Yapmak İstedik
Dijital çağın getirdiği yeni nimetlerden olan podcast yayıncılığına Potacast isimli programla giren Kaan Kural, Türkiye’deki podcast kültürünü başlatan isimlerden birisi. Partneri ve basketbol yorumcusu Orkun Çolakoğlu ile birlikte 9 yıldır devam ettirdikleri ve 369 bölüme ulaşan program hakkında, ‘’2010 yılında NBA lokavt dönemi yaşıyordu. Tabii bizim de işimiz gücümüz NBA, D-Smart’ta maçları biz anlatıyorduk yani lokavtın olması bizi kötü etkiledi. Bir gün yolda Orkun’la giderken NBA konuşmaya başladık uzadıkça uzadı muhabbet ben de günlük NBA muhabbetimizi podcast yapalım dedim. O gün bu gündür iyi bir dinleyici kitlesi ile programa devam ediyoruz’’ dedi.
Bir Ressam İçin Tablo Yapmak Neyse Basketbol Da Benim İçin O Oldu
Basketbol aşkının lise yıllarında oyunculuk ile başladığını belirten Kural, ‘’Ben ortaokulu ve liseyi yatılı okudum, ne zaman boş zamanım olsa gider basketbol oynardım. Oynamanın yanı sıra bizim okulumuza NBA kasetleri geliyordu büyük bir heyecanla onları izliyordum. Benim için basketbol büyük bir hobiye dönüştü; bir ressam için tablo yapmak neyse basketbol da benim için o oldu’’ ifadesini kullanarak basketbolun, kendisi için çok ayrı bir yerde olduğuna değindi.
Seyirci Odaklı Modele Yönelmemiz Lazım
Hem kulüp hem de milli bazda gelen başarıların basketbol kültürüne olumlu etkilerinin olduğunu söyleyen Kural, ‘’Elde edilen başarıları sürdürmek için birçok şey yapıyoruz; oyuncu yetiştiriyoruz, liglerde iddialı takımlar kuruyoruz ve zevkli maçlar çıkarıyoruz. Ama bizim için en büyük eksiklik organizasyon. Organizasyon olarak daha güçlü olmamız lazım. Basketbol için yarattığımız ekonomik bütçenin çok üstünde paralar harcadık ve bu sonsuza dek gidemez. Organizasyonumuzu bu yüzden geliştirmemiz lazım, seyirci odaklı bir modele yönelmemiz lazım’’ demecini verdi.
Basketbol gelişiminin ülkemizde hızla yayıldığını ve futbolla arasındaki makasın az da olsa daraldığını söylenen Kural, ‘’Basketbol ne kadar gelişirse gelişsin ülke kültürümüz futbola yatkın bu nedenle de aradaki makas daralır, açılır ama o fark hep olacak. Hindistan’daki en popüler spor kriket mesela, spor tamamen ülke kültürü ile alakalı bir branş. Tabii ki basketbol kendi seyirci sayısını arttırdı, odak noktasını genişletti bu zaten iyi bir gelişme. İlerisi için futbolu geçmesine de gerek yok, kendi çizgisi gayet iyi’’ ifadesini kullandı.