Cumartesi, Ocak 17, 2026
  • İletim Arşiv
  • Künye
  • İletişim
İletim
  • Anasayfa
  • Eğitim
    • İstanbul Üniversitesi
    • İÜ İletişim Fakültesi
    • Hocalarımızın Kaleminden
  • Bilim
  • Sağlık
  • Kültür-Sanat
  • Yaşam
  • Spor
  • Teknoloji
  • Foto Galeri
  • Giriş
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
İletim
Anasayfa Yaşam

Medyada “Kadın Olmak”

İLETİM Tarafından İLETİM
7 Mart 2019
içinde Yaşam
0
Medyada “Kadın Olmak”
0
PAYLAŞIM
115
GÖRÜNÜM
Share on FacebookShare on Twitter

Işıl SIPÇIK

Geçmişten günümüze medyada çeşitli platformlarda kadının göz önünde bulunurluğu artarken, kadına atfedilen anlamlar geleneksel çerçeve içerisinde kalmaya devam ediyor. Bu konuda İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Timisi Nalçaoğlu ve Gazetecilik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hülya Semiz Türkoğlu konuştu.

İlgili Haberler

Bilim ve İletişim Marmara Denizi İçin Buluştu

Bilim ve İletişim Marmara Denizi İçin Buluştu

16 Ocak 2026
İLETİM GAZETESİ 2025 VERİLERİ

İLETİM GAZETESİ 2025 VERİLERİ

31 Aralık 2025

“Toplumsal Cinsiyet Rollerinde Yeni Makyaj”

Televizyonun kendi başına bir değer üretmediğinden, toplumun değerleriyle kendini geliştirdiğinden bahseden Prof. Dr. Timisi Nalçaoğlu, “Geçmişteki dizilerde kadının daha sınırlı rollerle yer aldığını söylemek mümkün. Günümüzle karşılaştırılınca çok önemli bir değişme olduğunu da söyleyemeyiz” diyerek alt metin olarak değişikliğin yaşanmadığını ve toplumsal cinsiyeti yeni bir makyajla karşımıza çıkardığını söyledi.

“Kadınlar Mağduriyetleriyle Var Olabiliyor”

Betty Friedan’ın 1963’te “Kadınlığın Gizemi” kitabında bahsettiği, “Televizyon kadınları imha ediyor. Kadınlığın gerçek var oluşunu, özne konumunu dikkate almıyor” sözlerine dikkat çeken Prof. Dr. Timisi Nalçaoğlu, mağduriyet durumunun televizyon anlatısının merkezinde yer aldığını belirtti. Kadınların günümüzde özellikle şiddetin mağduru olarak temsil edildiğine değinen Prof. Dr. Timisi Nalçaoğlu, “Kadının özne olabilme ihtimali mağduriyetle birlikte ortadan kaldırılıyor. Bu durumda da toplumsal cinsiyete dayalı bir ayrım söz konusu” dedi.

“Yumuşak Diplomasinin Yürütüldüğü Yer”

Prof. Dr. Timisi Nalçaoğlu, “Yerli diziler uluslararası alanda Türkiye’nin yumuşak diplomasisinin yürütüldüğü önemli bir yer” diyerek ulusal anlamda seyircinin dikkatini çeken dizilerde klasik anlatı yapısının çeşitlenmiş biçimleri içerisinde kadın ve erkek arasındaki ilişkilerin olay örgüsünün merkezinde kaldığını ekledi.
Kadınların genelde fiziksel özellikleriyle temsil edildiğine, medeni durum etiketlemelerine çokça yer verildiğine değinen Prof. Dr. Timisi Nalçaoğlu, “Kadın ve erkeğin fiziksel özelliklerinden başlayarak televizyonda bir farklılaştırmanın mevcut olduğunu söylemek mümkün. Bunun yanında kadın ve erkek karakterlerin duygusal çıkarımları açısından kadınlar bağımlı ve mağdur, erkekler ise akılcı, kararlı ve bağımsız bireyler olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

“Medya Şiddeti Meşrulaştırıyor”

Medyanın şiddeti haberleştirirken kamusal bir hizmeti yerine getirdiğinden söz eden Prof. Dr. Timisi Nalçaoğlu, medyanın şiddeti kamusallaştırırken meşrulaştırdığını ve iktidar ilişkilerini kadınların aleyhine, erkeklerin lehine bir haber dili kurarak yeniden ürettiğini ifade etti. Yapılması gerekenin şiddete maruz kalanın gözünden olaya bakılması ve egemen ideolojinin dışına çıkılması olduğunu sözlerine ekledi.
Dr. Öğr. Üyesi Hülya Semiz Türkoğlu ise konuyla ilgili şiddetin sıradanlaştırılmasına dikkat çekti. Kadına karşı şiddettin sadece kadını değil aileden başlayarak tüm toplumu yaraladığını ve şiddetin sıradan bir olay sayıldıkça artarak devam edeceğini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Hülya Semiz Türkoğlu, ”Medyada kadının şiddete maruz kalmasının geleneksel kavramlara dayanılarak haklı gösterilmesi, haberlerde şiddet mağduru kadınların çaresizliğinin sık sık konu edilmesi şiddetin sıradanlaşması sürecinde etkili olabilmektedir” dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Semiz Türkoğlu, televizyon odaklı yaşayan bir toplum haline geldiğimizden ve gerçek hayatla televizyonun fantastik dünyasını birbirine karıştıran televizyon izleyicisine sahip olduğumuzdan bahsetti. Bu seyirci modelinin ciddi bir yanılsama içinde televizyonun saniyelerle değişen görüntüsü karşısında şiddeti zararsızmış gibi algıladığının altını çizerek “İzleyici, şiddetin ne denli tehlikeli bir olgu olduğunu ya artık göremez ya da görmezlikten gelir” ifadelerine yer verdi.

Etiket: kadınmedyamedyada kadınmedyada kadın olmak
Önceki Gönderi

Yazar Gülşah Elikbank: “Aşk İyileştirir”

Sonraki Gönderi

Hukuk Fakültesi Geçen Senenin Rövanşını Aldı

Sonraki Gönderi
Hukuk Fakültesi Geçen Senenin Rövanşını Aldı

Hukuk Fakültesi Geçen Senenin Rövanşını Aldı

HABER KATEGORİLERİ

  • Bilim
  • Eğitim
  • English
  • Foto Galeri
  • Genel
  • İletim
  • İstanbul
  • İstanbul Üniversitesi
  • İÜ İletişim Fakültesi
  • İÜWEBTV
  • Köşe Yazıları
  • Kültür-Sanat
  • Manset Haber
  • Manset Yani
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam

ÖNE ÇIKAN KONULAR

asil beray epçeli Atatürk basketbol berk balcı bilim deprem ece özdemir edebiyat fakültesi ekonomi emir uygur erasmus film futbol iletim iletim gazetesi iletişim iletişim fakültesi atölyeleri istanbul istanbul üniversitesi istanbul üniversitesi iletişim fakültesi iü iü iletişim fakültesi iüwebtv kültür sanat medya melek öztürk mesut aytekin Nazlı Aygen prof. dr. ergün yolcu Prof. Dr. Mahmut Ak psikoloji radyo iletişim sanat sağlık sena sandıkçı sergi sinema sosyal medya spor teknoloji TRT yapay zeka ömer iğrek özgür recep kocaoğlu İletişim Fakültesi

Son Haberler

  • Bilim ve İletişim Marmara Denizi İçin Buluştu
  • İLETİM GAZETESİ 2025 VERİLERİ
  • Akademide Yeni Bir Anlatım Biçimi: Video Essay

Kategoriler

  • Bilim
  • Eğitim
  • English
  • Foto Galeri
  • Genel
  • İletim
  • İstanbul
  • İstanbul Üniversitesi
  • İÜ İletişim Fakültesi
  • İÜWEBTV
  • Köşe Yazıları
  • Kültür-Sanat
  • Manset Haber
  • Manset Yani
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • İletim Arşiv
  • Künye
  • İletişim

İstanbul Üniversitesi İletşim Fakültesi İletim Gazetesi / © 2022

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapınız

Şifreni mi unuttun?

Lütfen Şifrenizi Alınız

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.

Giriş Yapmak
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle

İstanbul Üniversitesi İletşim Fakültesi İletim Gazetesi / © 2022