Celil KURŞUN
Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104. yıldönümü vesilesiyle Çanakkale Milli Birlik Ruhu etkinliği, İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Programda zaferin yıldönümü kutlanırken, Çanakkale şehitleri rahmet ve saygıyla anıldı.
Çanakkale Milli Birlik Ruhu etkinliği öncesi Çanakkale Savaşı Fotoğraf Sergisi açılarak, katılımcılara askerlerimizin o yıllardaki yemek menüsü olan üzüm hoşafı, buğday çorbası ve ekmek ikram edildi.
“Ölmeden Mezara Koydular Beni” Dizesinin Hikayesi
Program, şehitlerimiz ve gazilerimiz için bir dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı okunması ile başladı. Ardından gösterilen Çanakkale Savaşı belgeseli ile katılımcılara savaş şartları ve askerlerimizin yaşadığı zor durumlar aktarıldı. Belgeselden sonra İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaparak, “Ölmeden mezara koydular beni” dizesinin acıklı hikayesini şu şekilde aktardı: “Şiddetli çarpışmalar ardından ölüleri gömmek için sağlanan ateşkeslerde ölen ve yaralanan insanların üst üste yığılması ve yığından tespit edilememesi sonucu yaralılar da ölmeden gömülmüştü”.
Çanakkale Savaşı Kilit Kahramanları
Devamında Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Budak, Çanakkale Ruhu temalı konferans verdi. Osmanlı İmparatorluğu’nun 1. Dünya Savaşı’na girişi ve peşinden Çanakkale tabyalarının İtilaf Devletleri tarafından bombalanmasıyla başlayan Çanakkale Deniz Savaşını anlatan Prof. Dr. Budak, “Osmanlı İmparatorluğu 1914 yılında bir yandan Çanakkale Cephesi’nde savaşırken bir yandan da Ruslar ve Ermenilerle Kafkas Cephesi’nde çarpışmak zorunda kaldı. İlk olarak tabyalarımızın bombalanmasıyla başlayan Çanakkale Savaşı, İtilaf Devletleri’nin kahraman ordumuz karşısında deniz savaşında yenilgiye uğraması ve 25 Nisan’da başlayan kara harekatı ile devam etti” dedi. Nusrat Mayın Gemisi’nin ve Seyit Onbaşı’nın zaferdeki yerinden bahseden Prof. Dr. Budak, kara harekatında da Mustafa Kemal Paşa’nın Anafartalar Cephesi’ndeki rolünü anlattı.
Konferanstan sonra ÖKM Müdürü Prof. Dr. Abdulkadir Emeksiz, Mehmet Akif Ersoy’un “Çanakkale Şehitlerine” adlı şiirini okuyarak katılımcılara duygusal anlar yaşattı. Ardından sahnede ÖKM Halk Dansları Kulübü öğrencileri, Zeybek dansını oynadı.
Programın sonunda sanatçı Uğur Işılak, Çanakkale İçinde, Mihriban, Kara Toprak ve Can Kurban Bu Topraklara gibi eserleri seslendirdi. Prof. Dr. Mahnut Ak’ın Uğur Işılak’a plaket takdimiyle etkinlik sona erdi.