Dicle GÜNGÖR, Aylin AY
Beyazıt Devlet Kütüphanesi, ABD’de yayımlanan “Wired” adlı kültür ve teknoloji dergisinin seçkisinde en güzel 10 modern kütüphane arasında dördüncü sıraya layık görüldü. Fakat konuyla ilgili yapılan haberlerde Beyazıt Devlet Kütüphanesi’ne ait olduğu belirtilen görseller aslında Beyazıt Yazma Eserler Kütüphanesi’ne ait.
El Yazması Eserler Cam Fanuslarda Özenle Korunuyor
2014 yılının Eylül ayına kadar aynı kurum çatısı altında faaliyet gösteren Beyazıt Devlet Kütüphanesi ve Beyazıt Yazma Eserler Kütüphanesi artık iki ayrı kurum olarak faaliyetlerine devam ediyor. Fakat Beyazıt Devlet Kütüphanesi adı altında kullanılan görseller Beyazıt El Yazması Eserler Kütüphanesine ait.
Fotoğraf: www.tabanlioglu.com
Beyazıt Yazma Eserler Kütüphanesi içinde tarihi açıdan oldukça önemli birçok el yazmasını barındırıyor. Eskiden Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde bulunan yazma eserler, kurumların ayrılmasının ardından Beyazıt Yazma Eserler Kütüphanesi’ne taşındı. Taşınan el yazmaları kütüphanede özel cam fanuslar içinde korunuyor.
Fotoğraf: www.tabanlioglu.com
“Wired” adlı dergide fotoğrafları kullanılan Beyazıt Yazma Eserler Kütüphanesi, Beyazıt Devlet Kütüphanesi’ni de yenileyen Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından restore ediliyor.
Beyazıt Devlet Kütüphanesi 7/24 Hizmet Veriyor
Beyazıt Devlet Kütüphanesi 1884 yılında devlet elinde açılan ilk kütüphane olmasıyla birlikte günümüzde görme engelli vatandaşlara sesli kitap desteği veriyor. Bir derleme kütüphanesi olan Beyazıt Devlet Kütüphanesi, yaklaşık yarısı kitap olmak üzere toplam bir milyona yakın dokümanı da içinde barındırıyor. Kütüphane aynı zamanda 7/24 hizmet vermekle birlikte birçok öğrenci ve araştırmacının gözdesi konumunda.
Fotoğraf: www.tabanlioglu.com