Hande Nur OCAK
İletim Gazetesi muhabirlerinden Gazetecilik anabilim dalı yüksek lisans öğrencisi Tuğçe Ayçin ve Gazetecilik bölümü lisans öğrencisi Halil Saç, Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen 2. Çukurova Genç İletişimciler Kongresinde bildiri sundu.
Çukurova Genç İletişimciler Kongresi’nin ikincisi Çukurova İletişim Fakültesinde gerçekleşti. 2 gün süren kongrede iletişim bilimleri araştırmaları, gazetecilik, radyo ve televizyon, sinema, halkla ilişkiler, reklamcılık, siyasal iletişim, kültürlerarası iletişim, kültürel çalışmalar, yeni medya, toplumsal cinsiyet ve eğitim iletişimi alanlarına ilişkin konularda iletişim öğrencileri sunumlar gerçekleştirdi. Ulusal nitelikte olan kongrede, belirlenen alanlarda çalışan lisans ve lisansüstü öğrencilerinin düşüncelerini, araştırma sonuçlarını ve deneyimlerini paylaşabilecekleri bir ortam yaratmak, öğrencileri akademik anlamda desteklemek ve güncel bilimsel gelişmeler üzerine kültürel bir tartışma platformu oluşturmak amaçlandı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi İletim Gazetesi muhabirleri de kongreye katılarak bildirilerini sundu.
“Haberciliğin Arama Motorları Bağlamında Değişimi: Google Örneği” başlıklı bildirisini sunan Tuğçe Ayçin, organizasyonun çok faydalı olduğunu ve birçok üniversiteden katılımcıların yer aldığı kongrede oldukça önemli konuların ele alındığını söyledi. “İletişim dünyasına yeni katkıların sunulduğu bu ortamda İstanbul Üniversitesini temsil etmekten ve akademik alanda yeni bilgiler edinmiş olmaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi.
Ayçin, “Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi İletişim Bilimleri bölümü son sınıf öğrencilerinin bitirme projesi olarak düzenlenen kongre, özellikle öğrencilere böyle önemli sorumlulukların verilmesi ve hem onlara hem de katılımcı öğrencilere katkı sağlaması bağlamında büyük önem arz ediyor” diyerek kongreyi çok kıymetli bulduğunu belirtti. Ayçin, “Adana’ya adım attığımız andan itibaren bizimle yakından ilgilenen Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. İlker Özdemir, Doç. Dr. Onur Dursun ve Arş. Gör. Dr. Serkan Bulut’a, başta Emre Selvi olmak üzere bütün organizasyon ekibine teşekkürlerimi iletiyorum. Çukurova Üniversitesinin son derece gelişmiş bir vizyonla organize ettiği bu kongrelerin devamını ve bilim dünyasına önemli katkılarını sürdürmelerini diliyorum” diyerek sözlerini noktaladı.
“Instagram’da Benlik Sunumu Üzerine Bir Araştırma: İstanbul Üniversitesi Örneği” başlıklı bildirisini sunan Halil Saç ise, “2. Çukurova Genç İletişimciler Kongresi ülkemizin dört bir yanındaki üniversitelerden gelen lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine kapılarını açtı. Birbirinden farklı konularda onlarca çalışma sunuldu. Biz genç iletişimcilere böyle bir imkan vermesinin yanı sıra biz katılımcıların konaklamadan ulaşıma tüm ihtiyacıyla ilgilenilmesi yönüyle de başarılı bir kongreydi” ifadelerine yer verdi.
Yaptığı çalışmanın Instagram kullanım pratikleriyle ilgili olduğunu belirten Saç, “Çalışmamda İstanbul Üniversitesi’nden 360 öğrenciyle anket, 6 öğrenciyle derinlemesine görüşme yapıp veriler topladım ve bireylerin birçoğunun aslında gerçekte sahip oldukları benlikleri Instagram’da olduğu gibi aktaramadığı sonucuna ulaştım. Örneğin, Instagram’da sürekli bir biçimde kitap fotoğrafı paylaşan biri gerçekte hiç kitap okumayabiliyor” dedi.