Hande Nur Ocak
Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali bu yıl yine “Adalet” teması ile 9. kez sinemaseverlerle buluşuyor. Festival; adaletin sadece bir suç ve karşılığında ceza kavramlarından oluşmadığını, tüm toplumu ilgilendiren ve üzerinde önemle durulması gereken bir konu olduğunu gündemde tutmak, tartışmak, ülkeler arasındaki farklılıkları, sorunları gündeme getirmek, ortak çözümler aramak üzere herkese sesleniyor.
9. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali basın toplantısı 6 Kasım Çarşamba günü İstanbul Crowne Plaza Harbiye’de sanat, sinema ve basın dünyasından konukların katılımıyla gerçekleşti. Festival Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer’in festivalin önemini belirten konuşmasıyla toplantı başladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku ve Kriminoloji Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Adem Sözüer, her gün adalet, suç ve ceza hukuku konusunda büyük sorunlarla karşılaştıklarını dile getirerek, şöyle devam etti: “Biz yeni toplantılarımızda ‘Robotların sorumluluğu olabilir mi?’ sorusunu tartışıyoruz. Robotların ceza sorumluluğunu tartışmak şu anlama geliyor, robotlar insan mıdır? Buradan da insan nedir sorusuna kadar giden hem felsefi hem de adaletle ilgili tartışmalar söz konusu olacak. Tabii akademik etkinliğimizin yanında film etkinliğimiz var. Bizim en büyük dileğimiz bu adalet platformunun giderek büyümesi, sadece ülkemizde değil dünyada da her alanda adaletin sağlanmasına kendi çapında bir katkı sunmayı hedefliyoruz.”
Sanat için Adalet Önemli
Prof. Dr. Adem Sözüer’in ardından Festival Direktörü Prof. Dr. Bengi Semerci konuklara festivale ve filmlere ilişkin ayrıntıları görsel sunumuyla devam etti. Prof. Dr. Bengi Semerci, Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nin 9. yılında “Uzun Metraj Film Yarışması” jürisini açıkladı. Adalet temalı filmlerin yarışmacı olarak katılacağı festivalde jüri başkanının Zuhal Olcay olarak belirlendiğini söyleyen Prof. Dr. Semerci, jüride ayrıca Izeda Gradevic, Sahraa Karimi, Onur Saylak ve Ioana Uricaru gibi ulusal ve uluslararası isimlerin olacağını belirtti. Prof. Dr. Semerci, adaletin sanat için sanatın da adalet için önemli olduğuna dikkat çekerek, “Biz bu inançla bu festivali oluşturduk. Dolayısıyla adaleti merkezde tutarak film üreten yönetmenlerimize teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.
Filmlerin Gösterim Yerleri: Beyoğlu Sineması ve Nişantaşı City’s
Sinemanın toplum için bir ayna olduğu düşüncesi ve adaletin bu aynadan yansımasının önemine olan inancı her yıl katılan yenilikler, yeni filmler, yeni bölümler ve en önemlisi adalet ve sinema gönüllüleri ile artıyor. Festival 22 – 28 Kasım 2019 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşecek. 21 Kasım 2019 Perşembe günü Cemal Reşit Rey’de açılışı yapılacak olan festivalin filmleri; Beyoğlu Sineması ve Nişantaşı City’s sinemalarında gösterime girecek. Suç ve Ceza Film Festivali kapsamında gerçekleşecek olan film endüstrisinin buluşmasını sağlayan, endüstrideki gelişmelerin tanıtıldığı, tartışıldığı, iletişim toplantılarının yapıldığı VisionIST, “Endüstri Günleri” olacak. 23-25 Kasım 2019 tarihlerinde gerçekleşecek bu bölümde hızla gelişen endüstride farklı kuşaklardan gelen ulusal ve uluslararası meslek profesyonellerinin birbirini tanıması, iletişimde bulunması ve bu şekilde üretimlerine yansıtacak katkıyı sağlaması hedefleniyor.
Festival Açılışı Cemal Reşit Rey’de
Festival 21 Kasım 2019 Perşembe günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılacak açılış ile başlayacak. Açılışta “Soy Bağı” adlı film gösterilecek. Festival filmleri Beyoğlu Sineması ve Nişantaşı City’s sinemalarında 22-28 Kasım 2019 tarihleri arasında izleyici ile buluşacak.
Akademik Programda Önemli Konular ve Konuklar
Dokuzuncusu düzenlenen “Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali”nde bu yıl, “Adalet” teması ile dünyanın dört bir yanından “Adalet” temalı filmleri bir araya getiriliyor. Bu filmleri oluşturanları izleyici ile buluşturarak; sosyo-kültürel hayatın zenginleştirilmesine, sinema sanatının farklı kültürlerle tanışmasına aracılık ediliyor. Konuyla ilgili festival başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer toplantıda şunlara değindi: “Film festivalinde film programının yanı sıra çeşitli ülkelerden akademisyenlerin katılımıyla geniş bir akademik program gerçekleşecek. 9. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nin akademik programı, 22 – 28 Kasım 2019 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi merkez bina doktora salonunda düzenlenecektir”
Sanal Dünyada Adalet
Festivalin dokuzuncu yılında, akademik programın ana teması “Sanal Dünyada Adalet” olarak belirlendi. Bu seneki akademik programda bilişim sistemleri, internet iletişim hukuku, sosyal ağlar, yapay zekâ, bilişim suçları, dijital dönüşüm, sanal alanda insan hakları gibi konularda sunumlar olacak. Akademik programda, ulusal ve uluslararası alanda çalışmaları bulunan ABD, Almanya, Brezilya, Hollanda, Macaristan, Romanya, Hırvatistan, Sırbistan ve Türkiye’den uzmanlar tebliğleri ile katılacak. Bu sorunu akademik programın ana teması yapmaktaki amaç ise dünyadaki dijitalleşme sürecinde ortaya çıkan sanal dünya ile bilişim araçlarının günlük hayatımızdaki rollerini, karşılaşılabilecek olası sorunları ve bu sorunların çözümlerini masaya yatırmaktır. Bunu sağlamak adına farklı tecrübe ve bilgi birikimleri bir araya getirilerek verimli bir tartışma ortamı yaratılacağını düşünülüyor.
Biletler Öğrencilere Tüm Seanslarda 5 TL
Festival döneminde öğrenci biletleri tüm seanslarda 5 TL, tam biletler ise 10 TL. Festivalin ödül töreni 27 Kasım Çarşamba günü saat 19.30’da CRR’de gerçekleşecek. Filmler 28 Kasım 2019’a kadar sinemalarda gösterilmeye devam edecek. Kazanan film her iki sinemada 28 Kasım günü yeniden seyirci ile buluşacak. Festival biletleri her yıl olduğu gibi bu yıl da Biletix üzerinden seyirciye ulaşacak.
Programı görmek için TIKLAYIN.