Öyküleri, görüntü dili ve üslubu ile kendine özgü bir sinema dili oluşturan Nuri Bilge Ceylan bugün 62. yaşına giriyor. Türk sinemasının usta yönetmenleri arasına adını yazdıran Ceylan’ın anlatım dili ve çizdiği karakterler başta olmak üzere sinema yolculuğunu Prof. Dr. Hasan Akbulut, İÜWEBTV’ye anlattı.
Fakültemiz Radyo, TV ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Akbulut, Arş. Gör. Emre Koparan’ın gerçekleştirdiği röportajda Nuri Bilge Ceylan sinemasında karakterlerin Türkiye’deki toplumsal politikten izler taşıdığını belirterek yönetmenin anlatım biçimine dair önemli noktalara değindi. Prof. Dr. Akbulut filmlerinde modernleşme, aydınlanma, taşralı-kentli olma ikileminde bireyin kimlik değişimi üzerinde duran yönetmenin, her zaman insanın arkaik öğelerine vurgu yaptığını belirtti.
Prof. Dr. Akbulut karakteristik bir sinema dili oluşturduğuna işaret ettiği Ceylan’ın minimal ve yalın öyküler anlattığını, gündelik olanı sinemasına net bir şekilde aktardığını ifade etti. Usta yönetmeni “filminin senaryosunu yazan, yönetmenliğini yapıp bizzat kurgulayan bir Auteur” olarak tanımlayan Prof. Dr. Hasan Akbulut, Nuri Bilge Ceylan’ın Türkiye’nin adını dünyada en çok duyuran yönetmenler arasında olduğunun altını çizdi.
Usta yönetmenin İklimler filmi ile dijital film pratiğine geçtiğini belirten Prof. Dr. Hasan Akbulut bu durumun Ceylan’ın Auteur yönüne olumlu katkı yaptığını vurguladı. Son filmi Ahlat Ağacı’nda ilk filmi olan Kasaba’daki belirgin temalarının hala sürdüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Akbulut, Ceylan’ın bu açıdan istikrarlı bir yönetmen olduğuna işaret ediyor.
Röportajın İÜWEBTV’de yer alan tam kaydını izlemek için tıklayınız: