Haber: Duygu Duran, Zeynep Kaplan
İstanbul Üniversitesi Haber Merkezi
İstanbul Üniversitesi (İÜ) FuturEcon Kulübü ilk etkinliğini gerçekleştirdi. “Davranışsal Finans 101” başlığıyla 1 Aralık’ta düzenlenen etkinlikte konuşan İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Başak Turan İçke, “Ekonomik kararlar, insan psikolojisi göz önünde bulundurularak alınmalı” dedi.
İÜ FuturEcon Kulübü tarafından gerçekleştirilen “Davranışsal Finans 101” etkinliği, İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Vakur Versan Toplantı Salonu’nda yapıldı. FuturEcon Davranışsal Ekonomi Departmanı Koordinatörü Ayşe Erva Eylenceoğlu’nun konuşmasıyla başlayan etkinlik, Prof. Dr. İçke’nin anlatımıyla devam etti. Geleneksel finanstan davranışsal finansa, finansın tarihsel serüveni hakkında değerlendirmelerin yapıldığı etkinlikte, geleneksel finans teorisinin daha gerçekçi düzlemde konumlandırılması için dikkate alınması gereken unsurlar hakkında bilgiler verildi.
Prof. Dr. İçke: “Davranışsal finansı çözümleyebilmek için sosyal bilimlerin temel dallarına ihtiyacımız var”
Etkinliğin devamında, davranışsal finansın kökenlerine de değinildi. Davranışsal finansın içinde çok disiplinli bir yapı olduğuna değinen Prof. Dr. İçke ‘’Davranışsal finansı çözümleyebilmek için sosyal bilimlerin temel dallarına ihtiyacımız var’’ dedi. Davranışsal finansta deneysel çalışmaların öne çıktığını söyleyen Prof. Dr. İçke, ekonomik kararların, insan psikolojisi göz önünde bulundurularak alınması ve bu doğrultuda analizler yapılması gerektiğini ifade etti.
“Davranışsal Finans 101” etkinliği, Prof. Dr. İçke’nin, finans teorisinin serüveni, beklenen fayda teorisi, beklenti teorisi, bilişsel ön yargılar ve duygusal ön yargılar konularını da ele almasının ardından, öğrencilere teşekkürlerini iletmesiyle tamamlandı.