Haber: Hatice Beyza Çakmak
Editör: Yağmur Sertkaya
İstanbul Hukuk Fakültesinin ana sponsoru olduğu, 13. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali 16 Kasım’da Cemal Reşit Rey Konferans Salonunda Açılış Töreni yaptı. Hafta boyunca İstanbul’un çeşitli sinemalarında ”adalet” konulu filmlerin gösterimi gerçekleşti. 23 Kasım’da Atlas Sineması’nda kapanışı yapılan film festivalinin Altın Terazi Ödülleri sahiplerine ulaştı.
Törenin sunuculuğunu Pınar Altuğ Atacan ve Hakan Bilgin yaptı. Bu yıl festival, yurtiçinden ve yurtdışından birçok yönetmen, akademisyen, oyuncu ve öğrenciden oluşan yoğun bir katılımla gerçekleşti. Festival için seçilen filmler bir hafta boyunca 1948 Atlas Sineması, Kadıköy Sineması ve İBB Beyoğlu Sineması’nda gösterildi. Ayrıca öğrencilerin ve ilgililerinin filmlere daha kolay ulaşılabilmesi adına film gösterimleri uygun ücretlere sinemalarda yer aldı.
Film festivali, İstanbul Hukuk Fakültesi Ceza Kürsüsü’ nden Prof. Dr. Adem Sözüer’in Festival Başkanlığı’nda açıldı. Adem Sözüer açılışta yaptığı konuşmasında adalet ve barış kavramları üzerinde durdu. Sözüer ”Film festivalimizde göstereceğimiz eserlerle nerede olursa olsun her türlü adaletsizliği ve adalet arayışını ortaya koymak istiyoruz. Suç ve Ceza Film Festivali, adalet ve barış platformlarında kendini göstermek istiyor. Bu platformu herkes sadece düşünsün diye değil, düşüncesini ifade edebilsin diye istiyoruz.” dedi.
“Hukuku ve Sadece Hukuku Uygulayacaklar”
Bu yıl 13.’sü düzenlenen festivalin konusu ifade özgürlüğü olarak belirlendi. “İnsanlar düşüncelerini bilimiyle, sanatıyla, sinemasıyla, yazısıyla, her şeyiyle ifade etsin.” diyen Adem Sözüer; “İnsanlar görüşlerini açıklarken hiçbir makamdan korkmadan çekinmeden ve kendi kendini sansürlemeden konuşsun istiyoruz. Böyle konuşabilen, serbest şekilde tartışabilen kişilerden özellikle hukukçularımızdan büyük beklentilerimiz var. Onlar hukuku ve sadece hukuku uygulayacaklar.” sözleriyle ifade özgürlüğünü vurguladı.
Akademi Onur Ödülü İonna Kuçuradi’ye Verildi
Festival kapsamında her yıl sinema ve akademi alanında Onur Ödülü verilmekte. Bu yıl Akademi Onur Ödülü, 1988’den beri UNESCO Felsefe ve İnsan Hakları Kürsüsü sahibi olan ve Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’ye verildi. İoanna kuçuradi festivale dair şunları söyledi: “İnsanlar arası ilişkilerde ve kişinin kendisi ile ilişkisindeki problemleri göstermenin bence en iyi yolu sinemadır. Suç ve Ceza Film Festivali’nden sorumlu herkese çok değer veriyorum çünkü görmeyenlerde görsün diye gözümüzün içine bir şey sokmaya çalışıyorlar.”
Ödülü İoanna Kuçuradi’ye veren İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar etkinliğe dair şunları ifade etti: ” İstanbul Üniversitesi’nin çok önemli aktiviteleri var. 570 yıllık bir üniversiteye yapacak çok şey düşer. Böyle özel organizasyonları yapmak da şüphesiz ona düşer. İstanbul Üniversitesi Rektörü olarak üniversitemizde ve bu mübarek kentte tarihi buluşmalara ev sahipliği yapmak için elimizden geleni sonuna kadar yapmakla sorumluyuz. Şu an gözünüze sokulan filmlerin yazarlarını ve onları bize kazandıranlardan biriyle şerefleniyoruz. Kendisine bu ödülü taktim etmekten gerçekten onur duyuyorum.’’
Sinema Onur Ödülü ise yönetmenlik ve sinema alanına damga vuran oyuncu Ayşenil Şamlıoğlu’na verildi. Ayşenil Şamlıoğlu da konuşmasından adalet ve ifade özgürlüğünü vurgulamayı unutmadı.
Altın Terazi Ödülleri Sahiplerine Verildi
Altın Terazi Ödülleri, 1948 Atlas Sineması’nda yapılan kapanış töreniyle kazananlara verildi. Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışması’nda En İyi Film Ödülü, Ali Asgari’nin yönettiği “Fani Dizeler” filmine gitti. Aynı yarışmada Jüri Özel Ödülü ise Amr Gamal imzalı “Hayat Yükü” filmine verildi.
Erhan Esas’ın yönettiği “Sarı” filmi, Altın Terazi Kısa Metraj Kurmaca Film Yarışması’nda En İyi Film Ödülü’ne değer görülürken aynı yarışmadaki Jüri Özel Ödülü, Sevin Yaman imzalı “Ben, Sen, O, Biz, Siz, Onlar” filmine verildi.
Kısa Metraj Belgesel Film Yarışması’nda En İyi Belgesel Film Ödülü’nü ise Yalçın Çiftçi’nin yönettiği “Beyaz Dağın Çocukları”, Jüri Özel Ödülü ise Enis Özkul’un yönettiği “Suriyeli Kozmonot” yapımı aldı.
Festivalin Öğrenci Jürisi Ödülü’ne, Tunahan Kurt’un yönettiği “Karganın Uykusu” filmi değer görüldü.
Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışması Sinema Yazarları Derneği Jürisi Ödülü, Sepideh Farsi’ninyönettiği “Deniz Kızı” filminin oldu.
Ödül töreni ardından Atlas 1948 ve Kadıköy Sinemaları’nda, Noora Niasari’nin yönettiği “Shayda” filmi gösterildi.