Dicle GÜNGÖR, Nisan Bahar ÖZEL
İstanbul Üniversitesi ve Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu iş birliğiyle hazırlanan 2. Dünya Savaşı’nın 80. Yıl dönümü kapsamında “Mücadele ve Çile, 2. Dünya Savaşı Sırasında Polonya Vatandaşları” fotoğraf sergisi İÜ Rektörlük Binasında 24 Eylül’de açıldı.
İÜ Rektörlük Binasında 2.Dünya Savaşı’nın 80. Yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen serginin açılış konuşmasını İÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi yaptı. Prof. Dr. Develi’nin ardından İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Topsakal ve Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Joanna Pilecka konuşmalarını gerçekleştirdi.
Sergi programı açılışında ilk sözü İÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi aldı. Prof. Dr. Develi konuşmasında “Hayatta kalma ve özgürlüğünü koruma mücadelesi haline gelen bu savaş Polonya toplumuna büyük acılar yaşatmıştır. Bu süreçte Türkiye savaşa dahil olmasa da Polonya Devleti’ne ve halkına siyasi diplomatik desteğini hep göstermiştir” sözleriyle 2. Dünya Savaşı sırasında gelişen Türkiye-Polonya dostluğunu dile getirdi. Prof. Dr. Develi, “Temennimiz odur ki dünyada insanlık bir daha bu gibi dramlar yaşamasın” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Prof. Dr. Topsakal konuşmasına “Savaşlar gerisinde çok büyük acılar bırakmakta ve bu acılar nesiller boyu insanların tarihi hafızasını oluşturmakta” sözleriyle savaşların milletlerin gelecekteki hedeflerini belirlemesinde rol aldığını belirtti. Prof. Dr. Topsakal, “Biz tarihçiler en büyük dersi çıkartıp gelecekteki nesillerin kuracağı dünyada mutluluğa ve refaha çalışmalıyız. Bu bizim birinci vazifemiz. İkinci vazifemiz geçmişteki hatıralarımızı unutmayarak bu tür sergilerle insanlara göstermeliyiz ki gelecek nesillerimiz bu savaşlardan ders alsınlar” sözleriyle konuşmasını bitirdi.

Prof. Dr. Topsakal’ın konuşmasının ardından Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Joanna Pilecka konuşmasını gerçekleştirdi. Başkonsolos Pilecka “Türkiye, Polonya’nın 1795’te parçalanmasını asla tanımadı. Bu yüzden diplomatik ilişkilerimiz 600’ü aşkın yıla dayanmaktadır” sözleriyle Türkiye-Polonya dostluğuna değindi. Başkonsolos Pilecka, konuşmasının ardından üniversite yönetimine sergi düzenlenmesine olanak sağladıkları için teşekkür ederek “Önemli olan gerçekleşen bu korkunç savaştan ders çıkarabilmiş olmamızdır” sözleriyle konuşmasına son verdi.

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek “Mücadele ve Çile, 2. Dünya Savaşı Sırasında Polonya Vatandaşları” fotoğraf sergisi açıldı. Sergi, 24-29 Eylül arası İÜ Rektörlük Binasında, 29 Eylül-7 Ekim tarihleri arasında ise Prof. Dr. Fuat Sezgin Kongre ve Kültür Merkezinde ziyarete açık olacak.