Haber: Merve Tokaz
Fotoğraf: Aylin Ay
CNN Türk Spikeri Duygu Kaya “İletişim Seminerleri” dersi kapsamında Dr. Öğr. Üyesi Hülya Semiz Türkoğlu, Öğr. Gör. Fatih Özkoyuncu ve Dr. Öğr. Üyesi Ümit Sarı’nın konuğu oldu. CNN Türk’te Gece Haberleri ve Hafta Sonu Güne Merhaba bültenlerinin başarılı sunucusu Kaya, muhabirlikle başlayarak haber spikerliğine uzanan kariyerinde yaşadığı dönüm noktalarını ve bu yolculuktaki deneyimlerini öğrencilerle paylaştı.
“Tanıştığınız Her İnsan Sizin İçin Bir Fırsattır”
2013 yılında başladığı meslek hayatında yedi seneyi geride bırakan Kaya, herkesin bulunduğu noktaya gelmesinde izlediği yolculuğun farklılığına dikkat çekerek kendi çıkış noktasını şu sözlerle anlattı: “Öğrencilik yıllarımdan başlayarak tanıştığım her insanı bir fırsat olarak gördüm. Ve onların peşini bırakmadım. Kariyerime stajyer olarak girdiğim ARTI1 TV kanalıyla başladım. O dönemde önemli isimlerle çalıştım. Böyle büyük isimlerin bulunduğu ortamda küçük bir noktaydım ve fark edilmeye çalışıyordum. Birgün muhabir ihtiyacı oldu ve o habere bir şekilde ben gittim. O haberdeki performansımdan sonra kadroya alındım.” Bu işe girmek için yapılan en büyük hatalardan birinin diksiyon gibi eğitimleri aldıktan hemen sonra iş bulunabileceği fikrine kapılmak olduğunu dile getiren Kaya “Bu eğitimi alan öğrenciler hemen iş bulacağını düşünür. En büyük yanılgıda burada başlar. Elinizdeki belgeye güvenip büyük beklentiler içine girmeyin. Bende diksiyon eğitimi aldım ancak sektöre spiker olmak istiyorum diyerek girmedim. Yapılabilecek her işi yaptım. Çünkü her şeyin doğru bir zamanı var.” dedi.
Haber Takibi Olmazsa Olmaz
Sektöre muhabirlik yaparak başlamış olmanın bir haberci için büyük bir avantaj olduğuna dikkat çeken Kaya, “Dört yıl süren muhabirlik dönemimde görmediğim, tanık olmadığım olay kalmadı. Gittiğiniz bir olayda oradaki muhtar, komşular sokaktaki Ahmet Amca sizin haber kaynağınızdır. O kayıtlı kişiler bir gün mutlaka işinize yarar. Ben öyle yerlerden öyle insanların numaralarını kaydetmişim ki bugün hala karşıma çıkıyor. Nereden ne çıkacağını o an bilemeyebilirsiniz. Yaptığınız en basit haberin bile nasıl bir etki yaratacağını bilemezsiniz. Siz yeter ki eksiği görün ve haberi yapın.” ifadelerini kullandı. Kaya, medya sektöründe çalışmak isteyenler için haber takibi yapmanın olmazsa olmaz olduğunu da dile getirerek “Bu işi gerçekten yapmak isteyenlerin henüz öğrenci sıralarındayken çevresine karşı algılarının açık olması gerekiyor. Sokağa çıktığınızda etrafınızdaki olaylara kayıtsız kalmayın. Haber bakımından bu kadar dinamik bir ülkede yaşarken ‘mesleğe girerim o zaman başlarım’ hatasına düşmeyin.” sözleriyle haber takibinin öğrencilik sıralarından itibaren başlaması gerektiğinin altını çizdi.
“Öğrenmenin Sonu Yok”
Kaya, bu işin belli bir dönemle sınırlı olmayıp yaşam boyu devam eden bir emek ve öğrenim süreci olduğuna da değinerek “İş görüşmelerimde hep bununla karşılaştım. Görüşmelerde bana gündemle ilgili sorulan soruları bilemeseydim bugün bu noktada olamazdım. Her gün farklı kaynaklardan haberleri okuyun ve kendinizi besleyin. Stajda ya da meslek hayatınızda birileri mutlaka sizin bilginizi sınıyor. Öğrenmek, çalışmak ve üzerine katmak bitmiyor. Siz ne zaman bunları yapmayı bırakırsanız sektör de sizi dışarıya itiyor.” tavsiyelerinde bulundu. Sektörün güzelliklerinin yanında ciddi zorlukları da içinde barındırdığına dikkat çeken Kaya, “Öğrencilerin en çok sorduğu sorulardan biri bu işin maddi getirisi. Uzunca bir süre parasız çalışmak durumunda kalabiliyorsunuz. Benim de aylarca parasız çalıştığım dönemler oldu. O nedenle büyük beklentilere kapılmayın maddi anlamda. Önemli olan nokta işsiz de kalsanız parasız da kalsanız bu işe gerçekten sarıldıktan sonra yapamayacağınız hiçbir şeyin olmadığı. Bu sıralardan bu inançla mezun olun” diyerek sözlerini noktaladı.
Söyleşi sonunda Duygu Kaya’ya Dr. Öğr. Üyesi Ümit Sarı tarafından teşekkür belgesini takdim edildi.