Türkiye’nin ilk İletişim Fakültesi olarak 70 yıllık bilimsel birikimimizi kamuoyu ile paylaşmayı sürdürüyoruz. “Çevrimiçi Ortamda Çocuğun Mahremiyeti: Sosyal Medya ve Ebeveyn Paylaşımları” başlıklı projenin projenin Bilimsel Çalışmalar Dizisi kapsamında detayları anlatıldı.
Özel sektöre kazandırdığı insan gücünün yanı sıra akademiye kazandırdığı bilgi birikimi ile öne çıkan İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin yeni nesil araştırmacılara ilham vermek ve güncel bilim dünyasını daha iyi okuyabilmelerini sağlama amacıyla başlattığı Bilimsel Çalışmalar Dizisi’nde dördüncü sunum yapıldı.
Doç. Dr. Oya Morva yürütücülüğünü yaptığı “Çevrimiçi Ortamda Çocuğun Mahremiyeti: Sosyal Medya ve Ebeveyn Paylaşımları” başlıklı projenin detaylarını anlattı. Söz konusu proje Raoul Wallenberg Enstitüsü Türkiye İnsan Hakları Kapasite Geliştirme Programı kapsamında hazırlandı. Etkinliğin moderatörlüğünü üstlenen Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Derya Gül Ünlü projede aynı zamanda araştırmacı olarak yer alıyor.
Doç. Dr. Oya Morva, günümüz toplumunda enformasyonun hiç olmadığı kadar hızlı bir şekilde toplumları değiştirip geliştirdiğini ve bu durumun içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde çok daha arttığını belirtti. Çalışmada ebeveyn paylaşımlarında iletilen enformasyonun ebeveyn veya çocuktan hangisine ait olduğu, çocuğun bu sürece nasıl dâhil olduğu, ne şekilde etkilendiği, bu enformasyonlar üzerinden gelir elde etmenin etik olup olmadığı ve mahremiyetin nasıl sorunsallaştırıldığı gibi soruların ele alındığını ifade etti.
Projede araştırmacı olarak yer alan Dr. Öğr. Üyesi Derya Gül Ünlü, ebeveynlerin paylaşım yapma sürecinde fikir alma konusunda kontrol mekanizmasının mevcut olduğunu ve çocuğunun yerine düşünebildiğini belirtti. Mahremiyetin korunmasına yönelik paylaşımlarda kişiselleştirilmeye gidildiğine dikkat çekti.
Doç. Dr. Oya Morva blog sahibi çoğu anne babanın çocuklarını paylaşım sürecine dâhil ettiğini, gerektiğinde çocuğun isteği doğrultusunda yapılacak ve önceden yapılmış paylaşımların filtrelendiğini vurguladı. Takipçilerinden gelen yorum ve tepkilerin içeriğin oluşması için doğrudan etkili olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra mahremiyette en az sorunsallaştırılan bağlamın hukuki bağlam olduğunu dile getirdi.
Bilimsel Projeler Dizisi kapsamında iki haftalık aralıklarla akademisyen ve öğrencilerin katılımında projelere dair detaylar ve çıktılar üzerinde durulacak, sorular ve gelecek projeler için öneriler alınacak.