Mutlu Bilge
İstanbul’un gözde mekanlarından biri olan Taksim İstiklal Caddesi’nde gezerken, caddenin girişinde sıralanmış eski otobüsler beni kendilerine çektiler. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), geçmişte toplu taşımada kullanılan ve şimdilerde emekliye ayırdığı otobüsleri sıralamış ve halkın ziyaretine açmış. Yolu oradan geçenler, bu otobüslerin büyüsünden kurtulamıyorlar.
Ben de herkes gibi fotoğraf çekmek için telefonuma sarıldım. Bir taraftan fotoğraf çekerken bir taraftan da geçmişe şöyle bir yolculuk yaptım.
Çocukluğumun Otobüsleri Leyland ve MAN
1980’li yıllarda Ata Koleji’nde ortaokul öğrencisiyken servisi kaçırdığım zamanlar, özellikle eve dönüşte Etiler Durağı’nda Leyland’a binerdim. Diğerlerine göre farklı olan bu otobüsü nedense şoförün zor kullandığını düşünürdüm. O zamanlar, otomatik vites ve hidrolik direksiyon teknolojisi var mıydı yok muydu bilmem ama en azından bu kavramlardan haberim yoktu. Yine de bu uzun ve iri otobüs bana çekici gelir, yolculuk yapmaktan büyük keyif alırdım.
O günlere göre daha yeni ve modern bir otobüs olan MAN ile genelde Aksaray’da karşılaşır, yolculuğun uzun sürmesi için dua ederdim.
Eski İstanbul Plakası ile SKODA Ben Buradayım Diyor
Otobüslerin arasında dolaşırken günümüzde kullanılmayan il adı ve rakam yazan eski İstanbul plakasıyla SKODA, adeta ben buradayım diyordu. Dedemin yaşadığı ve ticaret yapmak için Anadolu’dan İstanbul’a geldiği dönemleri ve O’nların hikayelerini gözümde canladıran SKODA, anılarda kalan İstanbul’un yaşayan son tanığı gibiydi. Dile gelse de bir anlatsa, kim bilir ne hüzünlere ve ne mutluluklara, kaç ayrılık ve kaç kavuşmaya tanıklık etmiştir.
Tosun’un Hikayesi
1980’ler troleybüslerin son dönemleriydi. İlk defa Fındıkzade’de gördüğüm troleybüsün, elektrik telleriyle temasını kesmeden nasıl yürüdüğünü merak eder dururdum. Tosun’un görünce yine bir an o günlere döndüm.
Türkiye’nin ilk yerli troleybüs unvanına sahip Tosun, 1968’de İstanbul Büyükşehir Belediyesinin şirketi İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (İETT) Şişli garajındaki atölyesinde üretildi. Yuvarlak hatlarından dolayı Tosun adı verilmiş. Yani bize has bir isim. Troleybüs özlemini gidermek isteyenlerin başından ayrılamadığı Tosun, adeta maziye yolcu taşıyor.