Haber: Ulaş Cengiz Kumanlı
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Felsefe Topluluğu’nun düzenlediği ‘’Felsefe ve Siyasal Düşünceler Tarihi’’ başlıklı etkinliğine yazar Alâeddin Şenel konuşmacı olarak katıldı. 25 Mart Cuma günü İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Şeref Holü’nde gerçekleşen etkinliğe öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.
Alâeddin Şenel, 1980 sonrası akademiden ayrılışı ile beraber insanlık tarihi, mitoslar, dinlerin oluşumu ve toplumsal erkler gibi birçok alan üzerine araştırmalarını sürdürüyor.
Dinlerin Kökeni Konuşuldu
Konuşmasında insanlığın tarih boyu birçok farklı mitos ve dine inandığını açıklayarak başlayan Şenel, bu dinlerin ve mitosların aslında aşkın özneleştirilen somut nesneler olduğuna dikkat çekti. Şenel’e göre, toplumun yerleşik hayata geçmesi ile birlikte dinler de farklılaşma görülmüş; tanrılar, dini ritüeller ve kadına bakış özel mülkiyet ve iktidar ilişkileri üzerinden şekillenmeye başladığı bir sürece girildi.
Dinlerin bu bağlamda gelişerek, din adamları başta olmak üzere birçok sınıfı da meydana getirdiğini aktaran Şenel, “Taş tabletlerde de görüyoruz ki tapınaklarda ve çevresinde gelişen bir mülkiyet fikri var. Örnek vermek gerekirse tapınağın tarım arazileri bulunmakta ve bu topraklarda yetişen ürünler yine tapınakta birikmektedir. Ayrıca tapınakta yine din adamlarına ve dine hizmet etmesi için zanaatkârlar da yetiştirilmektedir. Bu durum toplumda din adamlarının gücünü artırmakta ve elde edilen üzünlerin tek bir noktada toplanmasını sağlamaktadır.” değerlendirmesini katılımcılara aktardı.
Konuşmasında Sümer Yaradılış Mitosu’ndan örnekler veren Şenel, mitostaki tanrıların insanı kendilerine hizmet etmesi için ve kusurlu yaratılan varlık olmasına dikkat çekti. Ayrıca bu dinsel öğretinin yeni şekillenen mülkiyet ve iktidar ilişkisiyle doğrudan bağlantısının olduğunun altını çizdi.
Etkinlik, Alâeddin Şenel’le gerçekleştirilen soru-cevap bölümünün ardından sonlandı.