Haber: Kübra Nur Özbek
İstanbul Üniversitesi Haber Merkezi
Barış Manço’nun 1985 yılında satın aldığı ev, tarihi eserleri koruma kanununa alınıp tarihi eser olarak kayda geçti. Manço’nun 2010 yılında müzeye çevrilen evinde birçok tarihi eser sergileniyor. Barış Manço’nun gerçekçi heykelinin de bulunduğu ev günümüzde ziyaretçilerini ağırlıyor.
Başarılarla Dolu Bir Hayat
Galatasaray lisesinde öğrenciyken daha 15 yaşında ilk kez sahneye çıktığı 1958 yılından başlayarak popüler müzik tarihimizde ruhunun tüm güzelliklerini yansıtan Barış Manço, yurt içi ve yurt dışında birçok konser verdi. Yaklaşık 200’ün üstünde şarkı besteleyen Manço, dünyanın dört bir yanında ilgi uyandırdı ve şarkıları pek çok dile çevrildi. Müzik hayatında 300’ü aşkın ödül kazanan efsane sanatçının ödüllerinde 12 altın ve 1 platin plak ödülü de bulunuyor. Yediden yetmişe herkes tarafından sevilen sanatçı Barış Manço’ya 1991 yılında halkbilime katkılarından dolayı, ‘Sanatta Onursal Doktora’ unvanı verildi. Hacettepe Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirilen törende verilen unvanından dolayı mutluluğunu ifade eden Manço, “Ben hafif müzik bestekârı değil, Türk bestekârıyım. Benim böyle anılmam gerekir. Ben Türk müziğini çağın imkânlarına ve ihtiyaçlarına göre yorumlayıp geliştirmeye çalışıyorum’’ dedi.
Müzenin İlginç Yanları
Evin eski sahipleri tarafından kiler olarak kullanılan Şövalye Odası’nın sıvaları sökülerek orijinal tonozlu tavanı ve duvarları, Barış Manço tarafından açığa çıkartıldı. Manço, odanın atmosferinden de esinlenerek Belçika Kraliyeti’nin 1992 yılında kendisine verdiği Şövalye Unvanındaki amblemden yola çıkarak camlara ve kapı kanatlarına vitraylar yaptırdı. Barış Manço’nun evini gezdiğinizde kıyafet odası sizleri kaşılıyor. Konserlerinde giymiş olduğu, pek çok anıyı içerisinde barındıran bu odada, sevenlerinin güzel bir atmosfer içerisine girmesi sağlanıyor. Ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği kısımlardan biri de bu oda. Manço, evde pijama ya da eşofman yerine kimono giymeyi tercih ederdi. Manço’nun Japonya’nın 17 kentinde verdiği konserde giydiği ve kendisine hediye edilen kimonolar da bu odada yerini alıyor.
Aynı Zamanda Bir Gezgindi
“Dönence Dünya Turu” programı ile döneminde dünyayı en fazla dolaşan Türk vatandaşı olarak da tanınan Barış Manço, programda 150 ülkeyi gezdi ve 250’den fazla şehri tanıttı. Gezilerinde çoğu zaman yerel kültüre ve insanlara öncelik tanıyan Manço, bu özelliğiyle birlikte gençlerin de ilham kaynağı olmuş, gitmiş olduğu yurt dışı seyahatlerinde kendisine hediye edilen eşyaları özenli bir şekilde korumuştur. Barış Manço, 5 kıtada 100’den fazla ülkeyi gezerek gördüğü yerleri kameraya aldı ve Türk vlog kültürünün başlamasına da öncülük etti. “Çok okuyan mı bilir çok gezen mi bilir” sorusu kendisine sorulduğunda ise cevabı “Gezerken okuyan bilir” oldu.
Barış Manço Müzesi, resmi bayramlar ve pazartesi günleri dışında her gün 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.