Haber: Cemil İlgör, Duygu Duran
İstanbul Üniversitesi Haber Merkezi
İstanbul Üniversitesi’nin (İÜ) bir markası haline gelen Uluslararası FutureLearning ve Enformatik Konferansı’nın 9.su, Ankara Atılım Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Konferans hakkında İÜ Enformatik Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Sevinç Gülseçen, Doç. Dr. Çiğdem Erol ve Arş. Gör. Dr. Mehmet Selim Derindere bilgi verdi.
Bu yıl 9. kez düzenlenen Uluslararası FutureLearning ve Enformatik Konferansı, 9-11 Kasım tarihleri arasında Ankara Atılım Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. 2004 yılında organize edilmeye başlanan ve 2 yılda bir düzenlenen konferans hakkında konuşan Prof. Dr. Sevinç Gülseçen, konferansın e-öğrenme konusuna odaklandığını vurguladı. Uzaktan eğitim ve e-öğrenme’nin 2004 yılında nispeten yeni kavramlar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gülseçen, konferansa enformatik alanındaki farklı güncel konuları da dahil ederek, bunların eğitime nasıl etki ettiği ve bunlarla eğitimin nasıl gerçekleştiği konularını masaya yatırdıklarını belirtti.
Konferansın açılış oturumuna İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Levent Şahin, Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Genel Başkanı Rahmi Aktepe ve TÜYAFED Genel Başkanı Mustafa Çalış açılış konuşmalarıyla katıldı.
FutureLearning2022 konferansına konuşmalarıyla değer katan davetli konuşmacı ve bilim insanları olduğunu da vurgulayan Prof. Dr. Gülseçen, “Prof. Abha Sharma (Hindistan), Prof. Ramesh Sharma (Hindistan), Prof. Dr. Soner Yıldırım (Türkiye) ve Prof. Victor Friedman (İsrail), eğitim-insan-teknoloji üçgeninde çok kıymetli bilgiler verdiler” dedi.
Farklı Kurumlarla İş Birlikleri
“İstanbul Üniversitesi Enformatik Bölümü olarak bugüne kadar Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye Bilişim Derneği (TBD), Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) ve yurt içi ve yurt dışından farklı üniversiteler ile iş birliği yapıldığını belirten Prof. Dr. Gülseçen, “Bu sene Tüm Yazılımcılar Federasyonu (TÜYAFED) de bizim paydaşımız oldu ve Ankara’da 3 gün süren konferansımızı gerçekleştirdik“ dedi. Bu seneki konferansın bir diğer özelliğinin farklı şehirlerden, öğretmenleri eşliğinde küçük öğrenci gruplarının gelmesi olduğunu dile getiren Prof. Dr. Gülseçen şunları da ilave etti: “Bingöl Mesleki ve Anadolu Teknik Lisesi’nden bir öğretmen ile iki öğrencisi, Arduino ile kodlayarak hazırlamış oldukları 3 adet robotu (hızlı çizgi izleyen robot, ileri seviye çizgi izleyen robot ve mini sumo) tanıttılar. Ayrıca Çorum Ortaköy Aşdavul Şehit Mahsuni Türkmen ilkokulundan 4 öğretmen eşliğinde 4 öğrenci konferansa katılarak, robotik kodlama ile labirent çözen kargo taşıyan robotlarını tanıttılar. Diyarbakır Kayapınar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden bir öğretmen eşliğinde 3 öğrenci, yaptıkları Çevre Dostu Anneler Projesi’ni tanıttılar. Bu proje ev hanımı annelere çevre duyarlılığı bilincini kazandırmayı amaçlamaktadır. Projede hem yüz yüze hem uzaktan eğitimler yapılmakta.”
“Uluslararası konferans olduğu için yurt dışından da ilgi gördü”
Konferansa yurt dışından da ilgi olduğunu belirten Prof. Dr. Gülseçen, 2004 yılında yapılan İlk konferansta 26 farklı ülkeden katılımcı olduğunu, sonraki konferanslarda da bu sayının hep yüksek seyrettiğini ancak pandemi dolayısıyla 2020 ve 2022 yıllarında konferansın hibrit olarak gerçekleştirildiğini ifade etti. Konferansı diğerlerinden ayıran özelliğinin, akademik oturumların yanı sıra panel oturumların da bulunması olduğunu belirten Prof. Dr. Gülseçen “Bu sene 8 farklı konuda, 8 panel yapıldı ve bunlara Türkiye’nin çok önemli devlet ve özel kurumlarından panelistlerimiz katıldı” dedi ve bu yılki konferansın panel konularının sırasıyla şunlar olduğunu belirtti: Teknolojik İnovasyonun Gelişimsel Davranışlara Etkisi, Eğitim İstihdam ve Beyin Göçü, Eğitimde Yaratıcılık, Gençlik Paneli, Sürdürülebilir Yaşam için Eğitim, Eğitim ve Oyunlaştırma, Eğitimde Spor-Sporda Eğitim. Prof.Dr. Gülseçen, “Bu panellerin panelist ve moderatörleri de şu kurumlardan katılımcılar oldu: İstanbul Üniversitesi, Albaby University (ABD), Bahçeşehir Üniversitesi, MEB, TOBB, Bilge Adam, Bilkent Cyberpark, KCTEK Ar-Ge Bilişim, ODTÜ, Atılım Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, TIHEK, UNSDSN Türkiye, TOGED, Güven Future, Marmara Üniversitesi, Özel Üsküdar SEV İlköğretim Kurumları. ‘Eğitimde Spor – Sporda Eğitim’ panelinin, çok özel iki misafiri de Avrupa Türk Futbol Federasyonu Başkanı ile genel sekreteri oldu” şeklinde konuştu.
Prof. Gülseçen, konferansın 11 Kasım tarihinde yapılan kapanış oturumuna MEB Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Petek Aşkar, konferans eş başkanları Prof. Dr. Sevinç Gülseçen ve Dr. Aydın Kolat, Atılım Üniversitesi’nden Doç. Dr. Meltem Eryılmaz, Arizona State Üniversitesi’nden Prof. Gary Grossman, TÜYAFED Genel Başkanı Mustafa Çalış ve Enocta CEO’su Ahmet Hançer’in katıldığını ve konferansın genel değerlendirmesinin yapıldığını belirtti.
İnsan Odaklı Bir Gelecek Yaratmak
Her konferansta farklı bir alt konu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gülseçen, bu seneki konunun “insan odaklı bir gelecek yaratmak” olduğunu belirtti. Neden böyle bir konu seçildiği sorulduğunda ise “Hepimiz biliyoruz ve şahidiz ki teknoloji hızlı bir şekilde ilerliyor. Herkes eli değdiğince teknolojiyi geliştirmeye katkıda bulunmak istiyor. Ancak bu gelişme hep insan yararına olmalı” dedi.
“‘Teknoloji için insan- insan için teknoloji’ sloganıyla hareket eden konferans, insanın teknoloji geliştirmede ve kullanmada önemini özellikle vurgulamak istedi ve panellerin çoğu da bu konu üzerinde şekillendi” diyerek sözlerine devam eden Prof. Dr. Gülseçen, “Konferansta bir de ana konu etrafında şekillenen oturumlar gerçekleşti. Bu yılki konferans oturumlarına Litvanya, Slovakya, Ukrayna ve Bulgaristan’dan katılımcılar oldu” şeklinde konuştu.
Destek veren kuruluşlardan bahseden Prof. Dr. Gülseçen son 5 konferansa TÜBİTAK’ın destek verdiğini vurguladı. “ TÜBİTAK, yurt dışından gelecek konuşmacıların kısmen masraflarının karşılanması, kullanılacak olan her türlü basılı malzemeler için destek verdi” diyen Prof. Dr. Gülseçen, bunun dışında Türkiye’nin önemli bir e-öğrenme kurumu olan enocta isimli kurumun da son 5 konferansa sürekli olarak destek verdiğini dile getirdi. Bu seneki konferans için Vedubox, Qulak ve BThaber kurumlarının destekçi olduğunu sözlerine ekledi.
Prof. Dr. Gülseçen, konferansın, Enformatik Bölümü Öğretim Elemanları Doç. Dr. Çiğdem Erol, Doç. Dr. Murat Gezer, Dr. Öğr. Üyesi İnci Zaim Gökbay, Dr. Serra Çelik, Dr. Fidan Bayraktutan ve Dr. Mehmet Selim Derindere’nin üstün gayreti ve çabası ve Enformatik Anabilim Dalı’ndan bir kısım yüksek lisans ve doktora öğrencisinin özverili katılımı ile başarıyla gerçekleştiğini dile getirerek sözlerini tamamladı.
“Sadece eğitim konferansı değiliz”
Bu seneki temanın insan odaklı gelecek olduğunu söyleyen Doç. Dr. Çiğdem Erol “Future Learning adını duyunca herkes eğitim konferansı gibi algılıyor ancak sadece eğitim konferansı değiliz. Enformatik Bölümü olarak enformatiğin ve verinin her alanda yaşıyor, vücut buluyor ve paylaşılıyor olmasından yola çıkarak, bu algıyı biraz kırmak adına, zaman içerisinde enformatiği konferansımızın adına eklemeye başladık” dedi.
Konferansın bu sene ilk defa fiziksel olarak İstanbul dışında bir mekanda gerçekleştiğini söyleyen Doç. Dr. Erol “Bir önceki konferans pandemi nedeniyle çevrim içi oldu. Bu sene hibrit bir konferans gerçekleştirdik. 8 tane panel vardı. Katılımcılar farklı konulardaydı. Oldukça yoğun katılım olan paneller oldu. Sağlık ve eğitim alanında farklı paylaşımlar, alanında uzman kişilerin yer aldığı, farklı alanlarda hem yurt dışından hem yurt içinden davetli konuşmacılarımız vardı” diyerek sözlerini noktaladı.
Konferans hakkında bilgi veren Dr. Mehmet Selim Derindere ise konferans esnasında bir çalıştay düzenlediklerini dile getirerek burada özellikle bilgi işlem sektörünü etkileyen beyin göçüne yönelik ne yapılabileceği, problemin nasıl daha iyi anlaşılabileceği ve bunun çözümüne yönelik nasıl bir bilgi üretilebileceği üzerinde durulduğunu belirtti.