Haber: Rukiye Kürek
İstanbul Üniversitesi Haber Merkezi
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Coğrafya Kulübü’nün İÜ Edebiyat Fakültesi Şeref Holü’nde gerçekleştirdiği “6 Şubat Kahramanmaraş Depremlerine Coğrafi Yaklaşım”çalıştayında Prof. Dr. Hüseyin Turoğlu, Prof. Dr. Muzaffer Bakırcı, Doç. Dr. Cihan Bayrakdar ve Dr. Öğr. Üyesi Ergin Canpolat konuşmacı olarak yer aldı. Çalıştayda 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri coğrafya ile ilişkili çeşitli boyutlarıyla ele alındı.
“6 Şubat Kahramanmaraş Depremlerine Coğrafi Yaklaşım” çalıştayı 11 Mayıs’ta düzenlendi. Çalıştayın ilk sunumunu gerçekleştiren Dr. Öğr. Üyesi Ergin Canpolat, 6 Şubat depremini Hatay’da bizzat yaşadığını ve depremi beklediklerini ama şiddetinin bu kadar olacağını düşünmediklerini ifade etti. Hatay’da yaşadığı deprem anlarını anlatan Dr. Öğr. Üyesi Canpolat, bölgenin coğrafi özelliklerine ve volkanik patlamaların deprem ile olan ilişkisine değindi. Ayrıca bölgede dönem dönem olan depremlerinden bahseden Dr. Öğr. Üyesi Canpolat 150-200 yılda bir büyük depremlerin olduğuna işaret etti.
Dr. Öğr. Üyesi Canpolat’ın ardından “6 Şubat Kahramanmaraş Depremine dair Jeomorfik Tespitler” başlıklı sunumunu yapan Doç. Dr. Cihan Bayrakdar kısa aralıklarla gerçekleşen iki büyük depremin, beraberinde çok fazla artçı getirdiğini ve artçıların hala devam ettiğini belirtti. Özellikle artçıların bu kadar yoğun olmasının dikkat çektiğine değinen Doç. Dr. Bayrakdar depremlerden bir hafta sonra TÜBİTAK’ın Acil Destek Projesi kapsamında sahaya gözlem ve araştırma için indiklerini, zor hava şartlarında çalıştıklarını ifade etti. Doç. Dr. Bayrakdar deprem sonrası sahadaki izlenimlerini ve araştırma sonuçlarını aktardı.
“6 Şubat 2023 Depremleri DAF Pazarcık Segmenti Yüzey Kırığının Jeomorfolojik Deformasyonuna Ait Örnekler” başlıklı sunumu gerçekleştiren Prof. Dr. Hüseyin Turoğlu, Pazarcık segmentinin depremdeki yansımaları üzerinde durduktan sonra bölge üzerinden örneklendirmelerine devam etti. Jeomorfolojik değişikliklere de değinen Prof. Dr. Turoğlu, konuyu tektonik hareketler başta olmak üzere tüm yönleriyle ele aldı.
Prof. Dr. Muzaffer Bakırcı ise “Deprem ve Ulaşım: Kahramanmaraş Depremlerinin Ulaşıma İlişkin Mekansal Yansımaları” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Kahramanmaraş merkezli depremin ardından çevre illerin de şiddetli bir şekilde sarsılmasının ardından bölgedeki ulaşımı değerlendiren Prof. Dr. Bakırcı, ulaşımı coğrafi ve beşeri faktörler çerçevesinde ele aldı.
Çalıştay, dört konuşmacının sunumlarının ardından, katılımcılarla gerçekleştirilen soru-cevap kısmının tamamlanmasıyla sona erdi.