Muhabir: Özgür Recep Kocaoğlu
Editör: Zehra Nur Altun
İstanbul – (İÜ Haber Merkezi)
İstanbul Üniversitesi (İÜ) ve paydaşları, Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında “Gençlik Kadının Yanında Şiddetin Karşısında” isimli programı düzenledi.
İÜ Edebiyat Fakültesi Şeref Holü’nde, 28 Kasım Perşembe günü gerçekleşen programa; İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ömer Turan, İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gülsüm Ak, İstanbul Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehtap Demir Güven ve diğer paydaşlar katıldı.
Gençleri Bilinçlendirmek Amaçlanıyor
Program, İÜ Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehtap Demir Güven’in konuşmasıyla başladı. Demir Güven, yaptığı konuşmada Merkez bünyesinde yapılan etkinliklerdeki amacın; gençleri, kadınların korunması noktasında bilinçlendirmek olduğunu ifade etti.
Vali Gül’den KADES Hatırlatması
İstanbul Valisi Davut Gül, Türkiye’nin son yıllarda kadına şiddete karşı; kadınların hayatını kolaylaştıracak birçok iyileştirme yapıldığını dile getirdi. İçişleri Bakanlığı’nın uygulamalarından biri olan KADES uygulamasını tüm kadınların indirmesi gerektiğini hatırlatan Gül, ŞÖNİM de dâhil olmak üzere emniyet birimleri ile Aile ve Sosyal Hizmetler birimlerinin de her zaman yardıma hazır olduğunu dile getirdi.
Gül, konuşmasının devamında “Şiddeti sadece fiziksel şiddet olarak düşünmemek lazım” diyerek; şiddetin ekonomik, psikolojik ve dijital şiddet gibi türleri olduğuna da değindi.
“Şiddetin her türlüsüne karşıyız”
“39 ilçemizdeki teşkilatlanmalarımızla, kadın sığınma evlerimizle ve ŞÖNİM’lerimizle tüm İstanbul’u kadına karşı şiddetle mücadele anlamında etkili bir hizmet ağına ulaştırıyoruz.” diyen İstanbul Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ömer Turan, gerçekleşen her türlü şiddete karşı olmak gerektiğini vurguladı.
“Bu program farkındalık yaratacak”
İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gülsüm Ak “Birçok şey çocuklukta ve gençlikte öğreniliyor. Bu anlamda toplumda farkındalık yaratmak çok önemli.” sözleriyle, düzenlenen bu programın farkındalık yaratacak bir program olduğunun altını çizdi.
Programın devamında “Kadının El Emeği” isimli sergi gezildi ve turuncu el izi etkinliği gerçekleştirildi. Programın gerçekleştirildiği alanda yer alan bilgi masalarında, KADES (Kadın Destek Uygulaması) ve ŞÖNİM (Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi) uygulamaları tanıtıldı.
KADES (Kadın Destek Uygulaması)
Kadınların ve çocukların maruz kaldığı şiddet, taciz gibi kötü eylemleri engellemek adına kullanıcılara sunulan ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan uygulamada eşinden ya da bir başkasından şiddet gören/şiddete maruz kalma ihtimali olan kadınlar, akıllı telefonları üzerinden yapacakları ihbarlarda Kadın Acil Destek İhbar Sistemine ulaşabiliyor.
ŞÖNİM (Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi)
Ev içi şiddete uğrayan ya da şiddete uğrama riski bulunan kadınlar, çocuklar, aile bireyleri ve tek taraflı ısrarlı takibe maruz kalan kişilerin faydalanabildiği ŞÖNİM’de psikososyal, hukuki destek, eğitim desteği, mesleki destek, sağlık desteği, ekonomik destek ve müdahale ile yönlendirme gibi hizmetler veriliyor.
Program, İÜ Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehtap Demir Güven, Şiddeti Önleme ve Araştırma Merkezi Müdürü Elmas Tokmak ve İÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nil Karabağ’ın verdiği ortak konferansla sona erdi.