Muhabir: Merve Kutan
Fotoğraf: Zehra Nur Altun
Editör: Hatice Beyza Çakmak
İSTANBUL –(İÜ Haber Merkezi)
İstanbul Üniversitesi(İÜ) İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aslı Gönenç’in yürüttüğü Dergi Medyası dersine İstinye Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Zuhal Sönmezer, Branding Türkiye kurucusu ve İstanbul Kültür Üniversitesi Öğr. Gör. Mürsel Ferhat Sağlam konuk oldu.
Dergicilik uygulamaları çerçevesinde dergi dünyası, dergicilik uygulamaları ve dijitalleşmenin alana etkisi konuşuldu. Etkinlik 15 Mayıs Perşembe günü Derslik 2’de saat 11.00’ de gerçekleşti.

Dergicilikte biçim değişikliği ve yazma süreci
Ders kapsamında dergi yayıncılığı, uygulama alanları ve dijital dönüşümün etkileri ele alındı. Öğr. Gör. Zuhal Sönmezer, geleneksel dergiciliğin sürdüğünü ve dijitalleşme ile sadece biçim değiştirdiğini ifade etti. Dergilerin yazılı anlatım alanı sunduğunu belirten Öğr. Gör. Sönmezer, yazma sürecinin bilgi edinmeye katkı sağladığını söyledi. Ayrıca dilin kullanımı ve içerik yapısının okuyucuyla kurulan ilişkiye etkisi üzerinde durdu.

Gazetecilik ile dergicilik arasındaki yapısal farklar
Gazetecilik ile dergicilik arasında içerik, biçimi ve sunum açısından farklar bulunduğunu belirten Sönmezer, “Dergi, yazarına daha çok alan sağlıyor. Daha fazla konuşma serbesti tanıyor. Yazarak ifade etme alanı tanıyan dergiler aynı zamanda bireye çok daha fazla şey öğretiyor çünkü insan en çok yazarak öğreniyor” dedi.
Dilin iyi ve doğru kullanımının derginin keyifli bir okuma sağlaması adına çok etkili olduğunu vurgulayan Öğr. Gör. Zuhal Sönmezer, dergicilik ve gazeteciliğin birbirinden farklı olduğunun da altını çizdi. Günümüzde gazeteciliğin artık hap bilgilere, anlık değerlere ve hızlı ulaşılabilir haberlere evirildiğini fakat dergi yazılarının çok daha uzun, anlaşılabilir ve yorumlanabilir olduğunu belirtti.

Gazetecilik ile dergicilik arasındaki yapısal farklar
Öğr. Gör. Mürsel Ferhat Sağlam konuşmasına “Branding Türkiye”nin kuruluşundan bahsederek başladı. Sağlam, “22 yaşındaki bir genç için sermaye bulmak ve iş kurmak çok zordu. Çevremde bana güvenen ve cesaret veren insanlar azdı. Engeller çoktu ve risk almam gerekiyordu. Her şeye rağmen bu riski alıp yola çıktım. Bugün de sektöre atılan birçok genç arkadaşımızda engellerle karşılaşıyor ama size tavsiyem bu engeller karşısında mücadele etmenizdir çünkü hayatta hiçbir şey sonsuza kadar sürmez” dedi.

Dijitalleşme, tanıtım ve iletişim ağlarının rolü
Mürsel Ferhat Sağlam, “Türkiye‘de 1 milyona yakın medya kuruluşu var fakat biz bunların çok azını biliyoruz. Buradan reklamın ve tanıtımın ne kadar önemli olduğunu görebilirsiniz” ve “Network oluşturmak dergi dünyasında önemli bir husus hatta bu alanda ilerlemek için birincil şart” ifadelerini kullandı
Yazılı basın araçlarının artık dijitalleştiğini belirten Sağlam, böylece yazılı basının farklı bir değer kazandığını vurguladı. Medyanın yeni şeyler söyleme ve yaşama alanı olduğunu da vurgulayan Sağlam, “dijital dünyada her şey mümkündür, imkansıza yer yoktur” dedi.
M. Ferhat Sağlam aynı zamanda yaptığın işi sevmenin ve onun için çaba göstermenin sonucunda başarıyı kaçınılmaz kılacağını belirtti.
Etkinlik, fotoğraf çekimi ile sona erdi.
