Neslihan KALKAN
Fotoğraf – Özge KARAHAN
İstanbul Üniversitesi (İÜ) ve Türk Tarih Kurumu (TTK) iş birliği ile gerçekleştirilen “Birinci Dünya Savaşı’nın Hukuki ve Tarihi Yönleri Uluslararası Sempozyumu” ilk günü İÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde 6 Aralık’ta gerçekleştirildi
Sempozyumun ilk gününde açılış konuşmasını Gazi Üniversitesi Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necdet Hayta yaptı. Sözlerine seçilen konunun öneminden bahsederek başlayan Prof. Dr. Hayta, Birinci Dünya Muharebesi’nin tarihin en adaletsiz muharebesi olduğunu söyledi. Bütün tarih boyunca kalpten yürütülen bir stratejinin olduğuna değinen Prof. Dr. Hayta, Birinci Dünya Muharebesi’nin tarihinin derinden öğrenilmediğine vurgu yaptı. Birinci Dünya Savaşı’nın dünya tarihine soykırım gibi meseleleri getirdiğini ifade eden Prof. Dr. Hayta, “Tarih araştırılmalıdır” şeklinde konuştu.
“Birinci Dünya Savaşı Tarihi Olaylar İçerisinde Birinci Dereceden Önem Arz Eder”
Açılış konuşmasının ardından söz alan TTK Başkanı Prof. Dr. Refik Turhan, ifadelerine Birinci Dünya Savaşı’nın çok kapsamlı bir konu olduğunu belirterek başladı. “Birinci Dünya Savaşı, yüz yıllar önce meydana gelen bir dünya hadisesi, fevkalade bir olay” diyen Prof. Dr. Turhan, Birinci Dünya Savaşı’nın tarihi olaylar içerisinde birinci dereceden önem arz ettiğini belirtti.
Prof. Dr. Refik Turhan’ın ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak davet edildi. “Birinci Dünya Savaşı tüm dünyayı etkileyen büyük olayların yaşandığı bir dönemdir” diyerek ifadelerine başlayan Prof. Dr. Ak, savaşa ait meselelerin TTK tarafından bir disiplin içerisinde ele alındığına değindi. Prof. Dr. Ak, “Bugün dünyanın muhtelif yerlerinde yaşanan olaylara bakılırsa, savaşın defterinin hala kapanmadığını görürüz” derken, bu savaşların başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bize pek çok kahramanlar kazandırdığına da değindi.
“Kadınlar Hayatın İçinde Daha Aktif Oldular”
Açılış konferansı Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın kürsüye davet edilmesi ile devam etti. Prof. Dr. Ortaylı, sözlerine, “Birinci Cihan Harbi için yapılabilecek tek şey doğrudan doğruya bir bakış olmalı” ifadelerini kullanarak başladı. Konuşmasında Birinci Dünya Savaşı’nın nedenleri, sonuçları ve savaş içerisinde gerçekleşen olaylara değinen Prof. Dr. Ortaylı, savaş zamanı kadınların da hayatın içinde daha aktif olduklarına vurgu yaptı.
Konuşmacıların ardından konferansın ilk günü, Doç. Dr. Armağan Coşkun Elçi’nin müzik dinletisi ile devam etti.
“Birinci Dünya Savaşı’nın Hukuki ve Tarihi Yönleri Uluslararası Sempozyumu” (Alman -Fransız Penceresi) 8 Aralık’ta sona erdi.