Perşembe, Kasım 13, 2025
İletim
  • Anasayfa
  • Eğitim
    • İstanbul Üniversitesi
    • İÜ İletişim Fakültesi
    • Hocalarımızın Kaleminden
  • Bilim
  • Sağlık
  • Kültür-Sanat
  • Yaşam
  • Spor
  • Teknoloji
  • Foto Galeri
  • Giriş
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
İletim
Anasayfa Bilim

Ayşenur Sülün, Hayalet Ağlar Belgeseliyle Denizin Sessiz Mücadelesine Işık Tutuyor

İLETİM Tarafından İLETİM
3 Kasım 2025
içinde Bilim, Foto Galeri, Genel, İletim, İstanbul, İstanbul Üniversitesi, İÜ İletişim Fakültesi, İÜWEBTV, Kültür-Sanat, Manset Haber, Manset Yani, Yaşam
0
0
PAYLAŞIM
51
GÖRÜNÜM
Share on FacebookShare on Twitter

Haber: Özgür Recep Kocaoğlu

Fotoğraf: Ömer İğrek

İlgili Haberler

16. TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri Başlıyor

16. TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri Başlıyor

13 Kasım 2025
Radyo Televizyon Sinema Bölüm Başkanları ve Radyo Televizyon Eğitimin Geleceği ve Sektör İş Birlikleri Çalıştayı Düzenlendi.

Radyo Televizyon Sinema Bölüm Başkanları ve Radyo Televizyon Eğitimin Geleceği ve Sektör İş Birlikleri Çalıştayı Düzenlendi.

5 Kasım 2025

İstanbul, (İÜ Haber Merkezi) – İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde yüksek lisans eğitimini sürdüren Yönetmen Ayşenur Sülün; TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri’nde yarışan ve festivallerden ödüllerle dönen projesi Hayalet Ağlar‘ı, sinemayla nasıl tanıştığını, geçmiş projelerini ve sinemayla ilgili yorumlarını İletim Gazetesi’ne anlattı.

TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri’nde “Ulusal Öğrenci Filmleri” kategorisinde Hayalet Ağlar isimli belgeseliyle finale kalan ve birçok festivalden dereceyle dönen İstanbul Üniversitesi (İÜ) Radyo, Televizyon ve Sinema (RTS) yüksek lisans öğrencisi Ayşenur Sülün; festivalde yarışan projesini, sinema kariyerini, sinemanın yapay zekâyla ilişkisini ve sektördeki sorunları İletim Gazetesi ile paylaştı.

Hayalet Ağlar afişi

Denizdeki görünmeyen tehlike: Hayalet Ağlar

Festivalde yarıştığı belgeselin konusunun hayalet balıkçılık olduğunu söyleyen Sülün, bu kavramı “Denize atılan ağ, denizin içinde kaldıktan sonra hayvanlara takılıyor. İşte hayalet tabiri de burada anlam kazanıyor” sözleriyle tanımladı. Sülün, bu konuyu nasıl bulduğunu “Bu proje Serço Ekşiyan ile ilgili bir haberi okumamın ardından ortaya çıktı. Bu konunun ‘Kesinlikle belgeseli vardır’ diye düşündüm. Haberi okuduktan sonra RTS hocam Doç. Dr. Mesut Aytekin’e danıştım ve bunun belgeselini yapmam gerektiğini söyledi” ifadeleriyle anlattı.

Büyükada’da Serço Ekşiyan, Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat ve tekne sahibi Ekrem Başak’tan oluşan 3 kişilik grubun 2005 yılından beri gönüllü olarak dalış yapıp ağları çıkardığını anlatan Sülün, grubun bu işlemi yapma amaçlarının balık popülasyonu ile ekosistemi eski canlılığına kavuşturmak olduğunu ve bu işlemleri yaparken 40-50 metreye kadar daldıkları için hayati tehlike barındırdığını söyledi.

Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat ve Serço Ekşiyan
Serço Ekşiyan ve Tekne Sahibi Ekrem Başak

Çıkarılan ağların, tarım ürünlerinin üzerine örtülerek ürünlerin korunması için kullanıldığını ya da file çantalara dönüştürüldüğünü anlatan Sülün, “Su altında tehdit olarak bir tahribata yol açan bu durum daha sonra ileri kullanım süreciyle sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor“ ifadelerinde bulundu. 

Belgeselde çok yönlü bir izlenim sunmak istediklerini “İzleyici pasif bir konumda kalmasın, kendi görüşünü kendi oluştursun istedik. Hayalet ağların ne olduğu konusunda toplumu bilinçlendirmek istedik” ifadesiyle aktaran Sülün; akademik boyutu İÜ Su Bilimleri Fakültesi’yle, kurumsal boyutu İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’yle, balıkçılar boyutunu İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği’yle görüştüklerini söyledi.

Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat röportajından
Doç. Dr. Taner Yıldız röportajından
Serço Ekşiyan röportajından

İÜ İletişim Fakültesi’nin belgesel çekimlerinde teknik anlamda çok fazla yardımının dokunduğunu aktaran Sülün, tüm ekip arkadaşlarının İÜ RTS bölümünden öğrenciler olduğunu belirtti. Sülün, “Bu projeye inandılar, güvendiler ve kendi bilgileriyle hiçbir karşılık beklemeden bana yardım ettiler. Bütçemiz, fonumuz, desteğimiz yoktu. Bu belgesel tamamen bu fakültenin imkânlarıyla yapıldı” ifadelerini kullandı. 

Hayalet Ağlar çekim ekibi

“En yakın arkadaşım televizyondu”

Ailesinin tek çocuğu olduğunu ve bu yüzden en yakın arkadaşının televizyon olduğunu anlatan Sülün, “Çocukken televizyonun içine nasıl gireceğimi düşünürdüm. Oradaki karakterlere ve hayal dünyasına kapılırdım. Oyuncuların yanında olmak isterdim. Küçüklüğümden beri televizyona ve sinemaya ilgiliydim“ dedi.

Oyuncu olmak istediğini ama ailesinin bu konuya karşı olduğunu belirten Sülün, 2017 yılında İÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler okumaya başladığını fakat bu bölümün kendisini cezbetmediğini ifade etti. Geçmişte oluşturduğu birikimlerle iletişim alanına dair bir bölüm okumak istediğini söyleyen Sülün, bir kez daha üniversite sınavına hazırlanarak İÜ İletişim Fakültesi RTS Bölümüne yerleştiğini aktardı. Bölümünden 2024 yılında onur derecesiyle mezun olan Sülün, şu anda aynı bölümde yüksek lisans öğrenimine devam ettiğini belirtti.

Ayşenur Sülün’ün projeleri

İÜWEBTV’de yayınlanan Topraktan Gelen Lezzet isimli projesinin belgesel film değil, bir televizyon belgeseli olduğunu aktaran Sülün, bu projenin iletişim literatüründe “melez format” olarak tanımlandığını anlattı.

Transmedya dersi kapsamında hazırladığı Bulantı isimli projesinde Anton Çehov’un Kara Keşiş adlı öyküsünü transmedya evrenine uyarladığını söyleyen Sülün, “Ben oradaki karakterden yola çıkarak, ana metne sadık bir biçimde yeni bir yapı kurdum ve bu evreni genişlettim” sözlerini kaydetti.

Sülün, koordinatör ve dağıtımcı olarak görev aldığı Bir Serçenin Rüyası ve 666 filmlerinin Suriye’den Türkiye’ye göç etmiş kişileri yani göçmenleri konu aldığını söyledi.

Yönetmen Ayşenur Sülün

Yapay zekâ gerçeği: “3 kişilik işi bir kişi yapıyor”

“Akademik dünyaya baktığımızda yapay zekânın nereye evrileceğini tam olarak göremiyoruz” ifadesiyle yapay zekânın halen ilkel bir seviyede olduğunu anlatan Sülün, sinema sektöründe senaryodan dağıtım-gösterim aşamasına kadar tüm alanlarda yapay zekânın kullanıldığını belirtti. Yapay zekâya karşı olmadığını ve günlük hayata yardımcı olduğundan kendisinin de aktif olarak kullandığını söyleyen Sülün, yapay zekânın sektörü değiştirmesi konusundaki fikirlerini “3 kişinin yaptığı şeyi bir kişi yapay zekâ sayesinde yapabilir hale geldi. İş ilanlarına baktığınızda artık yapay zekâyı bilen insanlara talebin arttığını görüyoruz. Yapay zekâdan tamamen uzak kalmak değil, yapay zekâya adapte olabilmek daha kıymetli” sözleriyle ifade etti.

“Sinemanın sessiz dönemden analog döneme, analogdan dijitale geçtiği gibi şu anda da bir geçiş dönemindeyiz” sözleriyle sinemanın sürekli değiştiğini ve geliştiğini ifade eden Sülün, sinemada yapay zekâ kullanımıyla sanat kavramının tartışmaya açılacağını dile getirdi.

Yönetmen Ayşenur Sülün

Genç bir yönetmenin gözünden sektörün sorunları

Sinema sektöründe her alandan beslenmeyi sevdiğini belirten Sülün, sıradaki projesinin toplumsal meseleleri ilgilendiren kurmaca bir film olduğunu söyledi.

Sinemadaki problemlere ilişkin de konuşan Sülün; kadınların maruz kaldığı mobbing, cinsel taciz ve ücret farklarına dikkat çekti. Kadınların teknik alanda da çalışabileceğini vurgulayan Sülün, son dönemde her ne kadar artış gösterse de sinemadaki kadın çalışan sayısının hâlâ erkek çalışanlarla eşit seviyede olmadığını aktardı. Bağımsız ve genç yönetmenlerin gerekli bütçeye kavuşamamasının da bir problem olduğunu anlatan Sülün, festivaller haricinde gösterim yapamamalarından yakındı.

Sülün, en çok etkilendiği filmlerin Ertuğrul Karslıoğlu’ndan Keçenin Teri, Sergei Eisenstein’dan Potemkin’in Zırhlısı ve Metin Erksan’dan Susuz Yaz olduğunu söyleyerek sözlerini sonlandırdı.

İletim Gazetesi Muhabiri Özgür Recep Kocaoğlu ve Yönetmen Ayşenur Sülün

Etiket: AdalarAli Ercan Akpolatayşenur sülünbalıkekosistemEkrem Başakhayalet ağlarİletişim Fakültesiistanbul üniversitesiistanbul üniversitesi iletişim fakültesiiü iletişim fakültesimesut aytekinÖmer İğreközgür recep kocaoğluSerço Ekşiyan
Önceki Gönderi

Korku Sinemasının Bitmeyen Cazibesi

Sonraki Gönderi

Üç Ayaklı Kedinin İzinde: 18. İstanbul Bienali

Sonraki Gönderi
Üç Ayaklı Kedinin İzinde: 18. İstanbul Bienali

Üç Ayaklı Kedinin İzinde: 18. İstanbul Bienali

HABER KATEGORİLERİ

  • Bilim
  • Eğitim
  • English
  • Foto Galeri
  • Genel
  • İletim
  • İstanbul
  • İstanbul Üniversitesi
  • İÜ İletişim Fakültesi
  • İÜWEBTV
  • Köşe Yazıları
  • Kültür-Sanat
  • Manset Haber
  • Manset Yani
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam

ÖNE ÇIKAN KONULAR

Atatürk basketbol berk balcı bilim deprem ece özdemir ekonomi erasmus film futbol iletim iletim gazetesi iletişim iletişim fakültesi atölyeleri istanbul istanbul üniversitesi istanbul üniversitesi iletişim fakültesi iü iü iletişim fakültesi iüwebtv kültür sanat medya melek öztürk mesut aytekin mezuniyet Nazlı Aygen prof. dr. ergün yolcu Prof. Dr. Mahmut Ak psikoloji radyo iletişim sanat sağlık sena sandıkçı sergi sevgi şahin sinema siyasal bilgiler fakültesi sosyal medya spor teknoloji TRT trt geleceğin iletişimcileri yarışması ömer iğrek özgür recep kocaoğlu İletişim Fakültesi

Son Haberler

  • 16. TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri Başlıyor
  • Radyo Televizyon Sinema Bölüm Başkanları ve Radyo Televizyon Eğitimin Geleceği ve Sektör İş Birlikleri Çalıştayı Düzenlendi.
  • Üç Ayaklı Kedinin İzinde: 18. İstanbul Bienali

Kategoriler

  • Bilim
  • Eğitim
  • English
  • Foto Galeri
  • Genel
  • İletim
  • İstanbul
  • İstanbul Üniversitesi
  • İÜ İletişim Fakültesi
  • İÜWEBTV
  • Köşe Yazıları
  • Kültür-Sanat
  • Manset Haber
  • Manset Yani
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • İletim Arşiv
  • Künye
  • İletişim

İstanbul Üniversitesi İletşim Fakültesi İletim Gazetesi / © 2022

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapınız

Şifreni mi unuttun?

Lütfen Şifrenizi Alınız

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.

Giriş Yapmak
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle

İstanbul Üniversitesi İletşim Fakültesi İletim Gazetesi / © 2022