Tuğçe AYÇİN
Fotoğraf-Özge KARAHAN
Radyo Haber Spikeri Ufuk Karcı ve Radyo Programcısı Tuğçe Açıkgöz tarafından verilen “Radyoda Program ve Haber Sunum Teknikleri” eğitimi, 30 Nisan’da İletişim Fakültesi Cep Sineması’nda gerçekleştirildi.
İletim gazetesi ve Radyo İletişim tarafından düzenlenen eğitimde ilk olarak radyo programında hazırlık aşamasının önemi ele alındı. “Bir programa başlamadan önce yeteri kadar hazırlık yapılmazsa problem yaşanır” diyen Ufuk Karcı, şov programı yapılsa da bu programın içinde yine habere yer verilmesi ve hazırlık aşamasının iyi bir şekilde tamamlanması gerektiğini söyledi. Karcı, “En iyi anlatıcılar en iyi dinleyicilerden çıkar” şeklinde konuşarak, iyi bir radyo programcısı olmak için iyi bir dinleyici olmanın şart olduğunu belirtti.
“Haber Teyide Muhtaçtır”
Haberin güvenilirliği hakkında konuşan Karcı, bir haberi ilk veren kişi ya da kurum olmak için, olmayan bir durumun haber olarak verilmemesi gerektiğinin altını çizerek “Haber teyide muhtaçtır” ifadelerini kullandı. Dünyada 4 büyük kuvvet olduğunu söyleyen Karcı, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bunlar yasama, yürütme, yargı ve medyadır. Medya algının sahibidir ve her zaman algı olgunun önüne geçer. Bu sektörde yer alacaksanız her şeyin teyide ihtiyacının olduğunu bilmelisiniz. Bizim işimiz söz söyleme sanatı.”
Konuşmasına haber kategorileri ile ilgili bilgi vererek devam eden Karcı, haberde 5 N 1 K kuralına riayet edilmesi gerektiğini belirtti. Karcı, “İşin özü kısa cümlelerle verilmelidir” diye konuşurken, ağdalı bir dil kullanılmamasının önemine dikkat çekti. Medya sektöründe alaylı ve okullu olma durumlarının söz konusu olduğunu söyleyen Karcı, “Herkesin bir artısının olması gerekir. Bu farkı ortaya koymak için en azından birkaç alana yoğunlaşılmalı ve uzmanlık sağlanmalıdır” dedi.
“Hazırlık Evremiz Hayatımızdır”
Karcı’dan sonra söz alan Tuğçe Açıkgöz, radyoda ne programı yapıldığından ziyade bu programın nasıl yapıldığının önemli olduğunu söyledi. Program esnasında alakasız şeylerin birbiriyle alakalı hale getirilip öyle sunulması gerektiğini vurgulayan Açıkgöz, “Hazırlık evremiz hayatımızdır, yaşadığımız koşuldur. Bunun için de gözlem yeteneğinizin çok iyi olması gerekir” dedi.
Sunum teknikleri ile ilgili pratiklerin yapılmasıyla devam eden eğitim, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. Program sonunda Karcı ve Açıkgöz’e İletim gazetesi ve Radyo İletişim adına Arş. Gör. Tansu Akdemir tarafından teşekkür belgesi ve hediye verildi.