Özge TAN
Fotoğraflar: Özge KONDAKÇI ,Özge TAN
İkincisi gerçekleştirilen Uluslararası Avrasya Çalışmaları Sempozyumu’nun bu yılki konusu Avrasya’da Türkiyat ve Şarkiyat çalışmalarıydı. Sempozyum, 4-6 Temmuz tarihleri arasında Edebiyat Fakültesi Genel Kurul Salonu, Farabi Avrasya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (FAMER) Konferans Salonu ve İstanbul Üniversitesi Kongre Kültür Merkezi’nde yapılan oturumlarla tamamlandı.
2. Uluslararası Avrasya Çalışmaları Sempozyumu’nun açılışı 4 Temmuz’da Edebiyat Fakültesi Genel Kurul Salonu’nda düzenlendi. Açılış konuşmasını yapan Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi, bilgiye ulaşımın günümüzde kolaylaştığını ancak bu bilgiyi anlamlı hale getirmek için ortak çalışmalar yapılması gerektiğini dile getirerek bu işbirlikleri için İstanbul Üniversitesi’nin hazır ve istekli olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Develi, konuşmasını etkinliğin iki yıldır düzenlenmesini sağlayan FAMER’e ve Prof. Dr. Abdullah Kızılcık’a teşekkür ederek sonlandırdı.
Al Farabi Kazak Milli Üniversitesi Türksoy Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oraz Sapashev ve Batı Kazak Jubanov Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gulzhan Shokym da sempozyumda söz alan isimlerdendi.
Açılışta konuşan Londra Aytmatov Akademi Başkanı Prof. Dr. Rahima Abduvalieva, İstanbul’u çok sevmesinin en temel nedeninin İstanbul sokaklarında yürümüş pek çok büyük yazarın bulunması olduğunu dile getirerek Orhan Pamuk’un da büyük Türk yazarlardan olduğunu vurgulayarak Orhan Pamuk üzerine de çalışma yapmak istediğini açıkladı.
Sempozyumun açılışı düzenlenen plaket töreni ile son buldu. Plaket töreninin ardından sempozyum katılımcıları Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nda düzenlenen öğle yemeğine katıldı. Öğle yemeği sonrası eşzamanlı olarak düzenlenen oturumlarla ilk gün tamamlandı. Sempozyum, 5-6 Temmuz’da yapılan oturumlar ve İstanbul gezisiyle sona erdi.