İstanbul Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Prof. Dr. Ergün Yolcu, İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün koordinatörlüğünde düzenlenen İstanbul Üniversitesi (İÜ) ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜ-C) Tercih ve Tanıtım Günleri 2018 hakkında bilgi verdi.
“1- 12 Ağustos 2018 tarihleri arasında düzenlenen İÜ ve İÜ-C Tercih ve Tanıtım Günleri boyunca 10 bin öğrenci İstanbul Üniversitesi’ni ziyaret etti. Her gün 120 farklı hocanın yanı sıra 30 öğrenci bu önemli organizasyonda görev aldı.” diyen İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Prof. Dr. Ergün Yolcu, bu kadar büyük bir sayıya ulaştıkları için mutlu olduklarını söyledi. Bu yıl, İstanbul Üniversitesi olarak tercih ve tanıtım günlerinde geçmiş yıllara göre farklı çalışmalar yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Ergün Yolcu, “Yapılan araştırmalardan anlıyoruz ki, öğrenciler aileleri birlikte üniversitelere bizzat gidip, o üniversitedeki hocalarla yüz yüze görüşmek istiyorlar. Biz de bütün bunları göz önünde bulundurarak yeni projeler geliştirdik ve zengin bir program ortaya koyduk” dedi.
İÜ ve İÜ-C’deki tüm fakültelerden gelen hocalarımız aday öğrencilere bilgi verdi. Alev Nallar Emiroğlu’nun hazırlayıp sunduğu ve TRT’de yayınlanan “Akıllı Tercih Şenliği” adlı Televizyon programını, Tercih ve Tanıtım Günleri boyunca üniversitemizde misafir ettik. “Akıllı Tercih Şenliği” programı kapsamında, İÜ Kariyer Geliştirme Merkezi (KAGEM), PAKUAGRAM Psikoloji ve Gelişim Akademisi ve İMPRESS Akademi tarafından etkinliğe katılan öğrencilere, “Meslek Belirleme Testi”, “Kişilik Testi” yapıldı. Öğrenciler aynı zamanda “Tercih Rehberliği” danışmanlığından da yararlandı. Ayrıca yoga, ebru sanatı, kendini tanı, seramik çalıştayı, dj okulu, kumaş boyama, cam boyama, kokulu taş boyama gibi workshop’lar organize ettik. Bu sayede tercih yapacak olan öğrencilerin üniversitemizdeki sosyal ve sanatsal etkinlikleri bizzat görmeleri ve deneyimlemeleri için olanak sunduk. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de bize destek verdi ve ücretsiz ulaşım sağladı” dedi.
Radyo İletişim yayın aracının Rektörlük Bahçesi’nde yayın yaptığı Tercih ve Tanıtım Günleri’nde İletişim Fakültesi Uygulama Birimleri, İletim Gazetesi, İÜWEBTV ve Radyo İletişim ekiplerinin görev aldığını söyleyen Prof. Dr. Ergün Yolcu, Tercih Günleri boyunca İÜWEBTV’nin canlı yayınlar yaptığını sözlerine ekledi.
“Öğretim Üyelerimiz Kendi Çocuklarını Bir Üniversiteye Yerleştirir Gibi Gönüllü Rehberlik ve Danışmanlık Yaptı”
Amaçlarının sadece İstanbul Üniversitesi’ni tanıtmak olmadığını anlatan Prof. Dr. Ergün Yolcu, “Yükseköğretimdeki bütün üniversiteler bizim ülkemizin üniversitesi. Bu düşünceyle yalnızca İstanbul Üniversitesi’ni tercih etmek isteyen öğrencilere değil, İÜ Tercih ve Tanıtım Günleri’ne gelen her öğrenciye rehberlik hizmeti verildi” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Ergün Yolcu şunları söyledi: “Türkiye’nin en köklü üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi’nin kontenjanları zaten doluyor. Bu nedenle bizim hedefimiz kontenjan doldurmak değil ülkemizin geleceğini temsil eden gençleri doğru bilgilendirmek, ülkemizin en önemli kaynağı olan insan kaynağımızın doğru bölümlere yönlendirilmesine katkıda bulunmak. Bu süreçte, öğretim üyelerimiz kendi çocuklarını üniversiteye yerleştirir gibi öğrencilere danışmanlık ve rehberlik yaptı. Kariyer Geliştirme Merkezi’nde öğrencilerimize kişilik yönelim testleri yapıldı. 2000’e yakın öğrencinin testi yapıldı. Basın Halkla İlişkiler bünyesinde yarı zamanlı çalışan öğrenciler de kendi deneyimlerini aday öğrencilere aktardı.”
“Üniversitelerin Sosyal Medya adresleri ve Kurumsal Web Sayfaları Çok Önemli Bir Bilgi Kaynağı”
İstanbul Üniversitesi olarak Tercih ve Tanıtım Günleri’nin organizasyonu öncesinde araştırmalar yaptıklarını ve bu araştırmaların sonuçlarına göre hareket ettiklerini vurgulayan Prof. Dr. Ergün Yolcu, sosyal medyanın her geçen yıl daha yaygın kullanıldığı gerçeğini göz önünde bulundurarak bu mecraları etkin bir şekilde kullandıklarını anlattı. Yolcu, bu sayede şehir dışında olup üniversiteye bizzat gelemeyenlere sosyal medyadan da ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti.
Prof. Dr. Ergün Yolcu, üniversitelerin web sayfalarını takip etmenin de tercih sürecindeki aday öğrenciler için önemli olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Üniversitelerin web sayfalarına giren öğrenciler, yurt dışı programları hakkında bilgi edinebiliyor. Bir yıl içerisindeki hangi bilimsel etkinliklerin gerçekleştiğine dair bilgi sahibi olan öğrenciler, fakültelerin akademik kadrolarına ilişkin bilgilere de ulaşabiliyor. Öğretim üyelerinin başarı sıralamaları, üniversitelerin patent başvurusu, TÜBİTAK projeleri hakkında bilgi alabilen öğrenciler, tercih süreçlerinde daha emin adımlarla ilerleyebiliyor. İstanbul Üniversitesi çok uzun zamandır web sitelerinin öneminin farkında ve gençlerin en güncel bilgilere kolay erişebilmesi için gerekli tüm çalışmaları yapıyoruz.”
“Dekanlar İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa’yı Anlattı”
Prof. Dr. Ergün Yolcu, “İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, hem Tercih Günleri organizasyonuna bizzat katıldılar hem de gerçekleştirdikleri röportajlarla sosyal medya üzerinden gençlere doğru tercih yapabilmeleri için bilgi verdi” dedi.
Prof. Dr. Ergün Yolcu, “Geçen yıl başladığımız ve bu sene de zenginleştirdiğimiz projelerimiz var. Bunlardan biri de “İstanbul Üniversitesi Fakültelerini Dekanlar Anlatıyor”. Bu proje kapsamında, hem İstanbul Üniversitesi hem de İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’daki bütün dekan ve dekan yardımcıları ile röportajlar gerçekleştirdik. Röportajlarımızda dekanlarımıza şunu sorduk: “Siz bir öğrenci olarak bu fakülteyi neden tercih edersiniz?” Videolarda, dekan ve dekan yardımcılarımız, kendi fakültelerini anlattılar. İlgili videoları da Instagram, Twitter, Facebook ve Youtube gibi çeşitli sosyal medya platformlarında yayınladık ve videoların çok fazla etkileşim aldığını da gördük” şeklinde konuştu.
“Öğrenciler Bilimsel Araştırma Projelerine Başvuru Sağlayabiliyor”
İstanbul Üniversitesi’nin diğer üniversitelerden farklı yönlerine de değinen Prof. Dr. Ergün Yolcu, “İstanbul Üniversitesi’ndeki öğrenciler, 2 yıldır bilimsel araştırma projelerine destek birimine gelerek projelerine maddi destek alabiliyorlar. Örneğin, yenilenebilir enerji araçları ile otomobiller öğrenciler tarafından geliştirilen projeler arasında yer alıyor. Hem TÜBİTAK hem de Avrupa Birliği Projeleri’nde öğrenciler çalışabiliyor. Bu da öğrencilerin vizyonunu değiştiriyor ve onları sadece “öğrenen” değil aynı zamanda “bilim üreten” bir noktaya taşıyor” dedi.
“Kampüste ‘Engelsiz’ Bir Yaşam Hedefleniyor”
İÜ ve İÜ-C Tercih ve Tanıtım Günleri 2018 kapsamında, İÜ Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin de (ENUYGAR) öğrenciler ile bir araya geldiğini söyleyen Prof. Dr. Ergün Yolcu, “Engelli öğrencilerimiz, engellilikleri ile ilgili sorularını hocalarımıza sorabildiler. Örneğin, İletişim Fakültesi’ni tercih etmek isteyen bir öğrenci, -bu fakültede rahatça okuyabilir miyim?- şeklinde düşünebiliyor. İstanbul Üniversitesi olarak neredeyse binalarımızın tamamı engelli öğrencilerimiz düşünülerek planlandı. Öğrencilerimiz İstanbul Üniversitesi’nde herhangi bir bölümü kazandıkları takdirde, biz bu öğrencilerimize birer mektup yolluyoruz. Bunun yanında, öğrencilerimizle ilgili merkezimizde bir haftalık bir oryantasyon eğitimi yapıyoruz. Onlara üniversite hayatları boyunca destek veriyoruz” dedi.
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü