Yağmur Ceren KURAL, Begüm DEMİR
Fotoğraf: Hüseyin ESKİN
Televizyon muhabirliği ve habercilik deneyimlerini aktarmak üzere, İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hülya Semiz Türkoğlu’nun İletişim Atölyesi dersine Osman Terkan konuk oldu.
Konuşmaya kendini tanıtarak başlayan Terkan, 15 yıllık mesleki tecrübelerini öğrencilerle paylaştı. Kariyerine Kanal D’nin Arena programında stajyerlikle başladığını kaydeden Terkan, “Benim için çok önemli bir dönüm noktasıydı. Kariyerimin çizildiği andı. Uzun vadede bana dönüşü çok verimli oldu. İnsanlarla daha yakın ilişki kurdum. Bu kurduğum iletişim sayesinde de o insanlar bana meslekle ilgili bilgileri anlattılar. Sizin iletişim kurup o bilgiyi almanız gerekiyor” dedi. 2006 yılında Kanal 1’de Muhabir adlı programda yer aldığını belirten Terkan, sonrasında 2017’ye kadar Star TV’de muhabir olduğunu aktardı.
“Uzmanlaşmış Alanlarınızın Olması Gerekiyor”
Terkan, uzmanlaştıkça uzmanlığı kullanacak alanların kısıtlandığını ifade ederek, “Muhabirlik artık mikrofon tutuculuğuna dönüştü. Bugün artık herkes muhabir olabiliyor. Hiçbir yetkinliğe ihtiyaç yok. İşi işte öğreniyor insanlar. Farklı bölümlerden mezun kişiler de bizim sektörümüzde. Rakibimiz çok. Bu kadar İletişim Fakültesi mezunu iş bulamazken, öncelik İletişim Fakültesi mezunlarında olmalı sektörümüzde” şeklinde konuştu.
Haber yazmanın birçok yönteminin olduğunu vurgulayan Terkan, “Habercilikte doğallığın ve özgünlüğün insanı başarıya götürdüğünü gördüm. Klişe cümleler, ezber haberciliği sizi diğerlerinden farklı kılmaz. Kesinlikle uzmanlaşmış alanlarınızın olması gerekiyor. Eskiden muhabirlerin uzmanlık alanları vardı. Şimdi patronların tasarrufa gitmelerinden dolayı joker muhabircilik ortaya çıktı” dedi.
Mesleğinin ilk zamanlarında yaptığı haberlerden çok etkilendiğini aktaran Terkan, “Tecrübe edindikçe bunu bir iş olarak görmeye başladım. Kamera karşısında konuşmak zamanla aşılacak bir şey. Kamera karşısında hala heyecanlanıyorum. Bu heyecanı duymak sizi daha dinç ve yaratıcı kılıyor. O zaman fark yaratabiliyorsun zaten” ifadelerini kullandı. Terkan, haberden habere dilin farklılaştığını dile getirerek, haber reytinginin ölçülmeye başladığını söyledi. Terkan, ulusal kanallarda yayınlanan haber bültenlerinin zamanla yerini tematik haber kanallarına bırakacağını ifade etti.
Öğrencilerden gelen soruların cevaplandırılması ardından etkinlik sona erdi. Etkinlik sonunda Dr. Öğr. Üyesi Hülya Semiz Türkoğlu, Osman Terkan’a teşekkür belgesi takdim etti. Terkan, söyleşi sonrası İletim Gazetesi’ni ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.