Merve TOKAZ
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı ve Anestezi-Reanimasyon Ana Bilim Dalı’nın katkılarıyla “İlk Yardım Eğitimi” semineri Prof. Dr. Hakan Karpuz yönetiminde, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Karpuz yönetiminde verilen İlk Yardım Eğitimi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatiş Altındaş, Dr. Süha Bozbay, Dr. Fatih Yılmazer ve Dr. Murat Akcivan’ın katılımlarıyla gerçekleşti.
Seminer Dr. Süha Bozbay’ın ilk yardım eğitimi sunumu ile başladı. Dr. Bozbay, katılımcılara ilk yardım sürecinde izlenmesi gereken bazı temel yöntemleri aktardı.
“Erken Müdahale Önemli”
Temel yaşam desteği olan ilk yardımın tanıtıldığı seminerde, erken müdahalenin önemine değinildi. Konuyla ilgili Prof. Dr. Fatiş Altındaş, “Bu noktada zaman bizim için çok önemli. Müdahale edilecek kişiden nabız alamıyorsanız eğer, vakit kaybetmeden ilk yardım işlemine başlamanız gerekiyor. Zaman kaybı hastanın aleyhine işler” diyerek ilk yardım eğitiminde doğru zamanda yapılan müdahalenin hastanın hayati tehlikeyi atlatmasında büyük rol oynadığını belirtti.
Dr. Süha Bozbay konuyla ilgili olarak “Ne kadar erken müdahale edersek kişinin yaşam şansı o kadar yüksek olur. Aynı zamanda geri dönülemez sorunları engellemiş oluruz” açıklamasıyla erken müdahalenin önemine değindi.
Önce Güvenlik
İlk yardım sürecinin sağlıklı işleyebilmesi adına güvenliğin önemli bir nokta olduğunu belirten Dr. Bozbay, “Kalp durması vakasında öncelikle kendi güvenliğimizi ve kazazedenin güvenliğini sağlamalıyız. Erken müdahale sırasında yanlış bir harekette bulunmamız, hastada ikinci bir hasara sebep olur. Önce kurtarıcı kendini güvende hissedecek ki karşısındaki kişiye yardım edebilsin” diyerek bu gibi durumlarda yapılması gereken ilk şeyin yardım çağrısında bulunmak olduğunu ifade etti.
İlk Yardımda Kompresyon Tekniği
Seminerde, ilk yardım uygulamalarında önemli bir aşama olan “Kompresyon Tekniği” hakkında da önemli bilgiler verildi. Konunun önemine değinen Prof. Dr. Hakan Karpuz, “Hastada belirli bir dolaşımı sağlamamız gerekiyor. Bizim burada iki temel amacımız var; dolaşımı ve oksijenli dolaşımı sağlamak. Yani kalbin yapamadığını siz kalbe yaptırıyorsunuz” açıklamasında bulunarak tekniğin amacını açıkladı.
Prof. Dr. Fatiş Altındaş ise konuyla ilgili “Gördüğünüz şey size ‘aman allahım’ dedirtiyorsa resusitasyona başlayacaksınız. Mesele hastanın kalbinin çalışması, belirli bir nabza ve kan basıncına ulaşması” ifadeleriyle uygulamanın hasta için hayati önem taşıdığına vurgu yaptı.
Seminer, katılımcılara uygulamalı olarak ilk yardım eğitimi verilmesi ile sona erdi. Eğitimcilere teşekkür belgelerinin takdim edilmesinin ardından Prof. Dr. Hakan Karpuz, “Bugün aldığınız bu ders, sizin hayatta alabileceğiniz en önemli derslerden biri. Bir kişinin bile hayatını kurtarabiliyorsanız bu dersi yüz kere işlemeye değer” diyerek katılımcılara teşekkür etti.