Merve TOKAZ
İstanbul Üniversitesi ve RATEM (Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği) işbirliği ile gerçekleştirilen “Radyo Televizyon Yayıncılığı ve Telif” konferansı 6 Aralık’ta İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferans öncesi RATEM tarafından düzenlenen “Aklıma Bir Fikir Geldi” adlı yarışmanın fotoğrafları sergilendi.
Konferans açılışında Kültür ve Turizm eski Bakan Yardımcısı Ömer Arısoy, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yolcu konuşmalarını gerçekleştirdi. Konuşmacılar arasında Yargıtay Üyesi Ali Nevzat Açıkgöz, RATEM Başkanı Yusuf Gürsoy, Telif Hakları Genel Müdürü Dr. Ziya Taşkent, Radyo Televizyon Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Timisi Nalçaoğlu ve sanatçı Özgün yer aldı.
Ortak Mesaj: Duyarlılık
Kültür ve Turizm Eski Bakan Yardımcısı Ömer Arısoy bilinçli kullanıcı olmanın önemine değinerek “Gelinen noktada teknolojinin gelişmesi, artması ve çoğalmasıyla bir telif ürünü bir anda milyonlara ulaşabiliyor. İşte bu noktada telif mevzuatının zaman zaman güncellenme ihtiyacı doğuyor. Bu nedenle kamu bir mevzuat altında bunu takip etmeli” diyerek, herkesin konuya duyarlı olması gerektiğini ifade etti. Arısoy, konuşmasını “İletişim Fakültesi dekanımızın kendi okuluyla ilgili verdiği örnek son derece önemli. Yani bizim birey olarak bu emeğe saygılı olmamız lazım. Bu hususta emeği geçen herkese başarılar diliyor tebrik ediyor ve kutluyorum” sözleriyle tamamladı. İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Bu anlamlı günde bir arada olmanın sevincini ve mutluluğunu yaşıyorum. Konferansın başarılı geçmesini diliyorum” dedi. Prof. Dr. Ergün Yolcu, konuşmasında “Sanat eserinin izinsiz kopyalanması, değiştirilmesi ve dağıtılması yasal değildir. Biz iletişimciler olarak her eser için mutlaka ve mutlaka hassasiyet göstermeliyiz” ifadelerine yer vererek duyarlı olunması gerektiğini belirtti.
“Gençlere Büyük Sorumluluk Düşüyor”
Prof. Dr. Ergün Yolcu moderatörlüğünde başlayan konferansta ilk konuşmacı Telif Hakları Genel Müdürü Dr. Ziya Taşkent oldu. Dr. Taşkent, konuşmasına “Tarih boyunca farklı kültür ve medeniyetlerin harmanlandığı topraklarda yaşayan atalarımız bu zenginliği kültür ve sanat alanında yetkin eserler ortaya koyarak bugüne aktardılar. Bakanlığımızın kendine biçtiği rol ve üstlendiği sorumluluk mirasçısı olduğumuz bu birikimin gelişmesine katkı sağlayacak çalışmaları desteklemek ve himaye etmek doğrultusundadır” sözleriyle başladı. Özellikle gençlerin telif hakları konusundaki tutumlarının önemli olduğuna değinen Dr. Taşkent,“ Telif haklarına konu olan üretim ve muhatabı olan tüm yararlanıcıların özellikle de toplumun nicel anlamda önemli bir kesimini oluşturan gençlerin telif hakkı konusunu benimsemesi ve bu doğrultuda tutum alması beklenir” dedi.
“İcat Çıkaralım”
Konferans, RATEM Başkanı Yusuf Gürsoy’un konuşması ile devam etti. Gürsoy, katılımcılarla RATEM’in kuruluş amacına ilişkin olarak; ”RATEM bir meslek birliği, diğer sivil toplum kuruluşlarından farklı bir yanı olan bir meslek birliği. Meslek birliğinin üyeleri, radyo ve televizyon kuruluşlarıdır yani özel şirketlerdir. Biz Kültür Bakanlığı ile birlikte, hak sahipleri ile birlikte ortak protokoller yaparak görevimizi yerine getiriyoruz. Tabi bir de telif hakları alanında kurulmuş olan bir meslek birliği olduğumuzdan telif birliğinin geliştirilmesi yönünde çalışmalar gerçekleştiriyoruz” dedi ve kuruluşun önemli çalışmalarından olan “Aklıma Bir Fikir Geldi” iletişim fikirleri yarışması ve “Mesleki Yeterlilik Sertifika Programı” hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Gürsoy, konuşmasını “Telif üzerine söyleyeceğim şu; icat çıkarmaktan korkmayalım. Dışarıdan buna yönelik tehditler olsa bile icat çıkarmaya çalışalım arkadaşlar” mesajıyla tamamladı. Konferans sanatçı Özgün’ün konuşmasıyla devam etti. Konuya eser sahibi olarak dahil olduğunu ifade eden Özgün, “Bizde eser sahipleri olarak hayatımızı devam ettirebilmek için bu işe saatlerimizi vererek emek veriyoruz. Sonuç olarak iyi müzik dinlemek istiyorsak güzel film seyretmek istiyorsak bu izlediğimiz ya da dinlediğimiz şeyin sahiplerine bu değeri vermemiz lazım” sözleriyle farkındalık vurgusu yaptı.
“Telif Hakları Tescil Makamı Değildir”
Telif Hakları konusunun hukuki boyutuna ilişkin açıklamalarda bulunan Yargıtay Üyesi Ali Nevzat Açıkgöz, “Telif haklarının özelliklerini kısaca anlatmak gerekirse, telif hakları tescil makamı değildir. Fikir sanat eseri üzerindeki haklar eserin üretilmesiyle birlikte doğar. Eser sahipleri eser üzerinde mutlak hak niteliğine sahiptirler” sözleriyle katkı sağladı.
“Paydaşlarca Hepimiz Sorumluyuz”
Konferansın son konuşmacısı İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Timisi Nalçaoğlu oldu. Prof. Dr. Nalçaoğlu “Telif hakları konusu televizyon yayıncılığının başlangıcından itibaren hep gündemde olan, düzenlenmesi her zaman farklı paydaşların sorumlu olduğu önemli bir konu” diyerek telif haklarının korunması yönünde herkese büyük sorumluluk düştüğünü ifade etti. Prof. Dr. Nalçaoğlu konuşmasını “Fikrimiz olabilir, çok yaratıcı da olabilir ama bunu kamusal bir paylaşıma, belli formatlar içerisinde, belli araçlarca dolaşıma sokmadığınızda telif haklarıyla ilgisini kurmak zor” sözleriyle noktaladı.
RATEM tarafından bu yıl onuncusu düzenlenen “Radyo Televizyon Yayıncılığı ve Telif” konferansı, soru cevap kısmının ardından İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yolcu’nun konuşmacılara teşekkür belgesi ve hediye takdimi ile sona erdi.