Merve TOKAZ
Vücudun ihtiyaç duyduğu besinlerin karşılanmasında süt ve süt ürünleri büyük önem taşıyor. Sütün doğal nitelikleri korunarak içindeki zararlı mikroorganizmaların arındırılmasıyla üretilen “pastörize süt” halk arasında bilinen adıyla “günlük süt” son yıllarda tüketimi artan ürünlerin başında geliyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi konuyla ilgili büyük bir projeye imza attı. Fakülte bünyesinde ilk kez öğrencilerin de katılımıyla süt ve dondurma üretimine başlandı. Resmi olarak açılışı yapılan Süt ve Süt Ürünleri İşleme ve Değerlendirme Ünitesi’nde günde 700 litre pastörize süt üretiliyor. Tesisin kuruluş amacı, üretim süreçleri ve satışı ile ilgili olarak detaylı bilgi almak için İstanbul Üniversitesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Bölüm Başkanı ve aynı zamanda Süt ve Süt Ürünleri İşleme ve Değerlendirme Ünitesi Koordinatörü Prof. Dr. Tolga Kahraman ile konuştuk.
Fikirden Büyük Bir Projeye
Prof. Dr. Kahraman, “Fikir ilk olarak 2016 yılında Dekanımız Prof. Dr. Güven Kaşıkçı tarafından ortaya kondu. Sonrasında elimizdeki imkanları ve yapmamız gerekenleri belirleyip projelendirme aşamasının gerçekleştirdik. Bir sene süren inşaat dönemi sonrasında alet ve malzeme temininden sonra İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden alınan izinle üretime başladık” diyerek projenin çıkış noktasına değindi.
Öğrencilere Staj İmkanı Sağlıyor
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi’nin hem ulusal hem uluslararası akreditasyona sahip olmasının büyük sorumluluklar gerektirdiğini ifade eden Prof. Dr. Kahraman, projenin amacına dair “Süt ve Süt Ürünleri İşleme ve Değerlendirme Ünitesi’nin kurulmasındaki asıl amacımız, öğrencilerimizin süt ve süt ürünleri üretimde yeterli donanıma sahip olarak mezun olmasını sağlamaktır” diyerek tesisin üretim faaliyetlerinin yanı sıra öğrencilerin deneyim kazanmalarında büyük önem taşıdığını belirtti.
Üretimin Her Aşaması Kontrol Altında
Prof. Dr. Kahraman, sütün çiftlikten başlayıp satışa uygun hale getirilmesine kadar olan üretim sürecini şöyle dile getirdi: ”İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Eğitim ve Araştırma Çiftliği’ndeki hayvanlardan elde edilen sütler ünitemize getirildikten sonra gerekli testlerin yapılmasının ardından kullanımına onay verilmesiyle pastörizasyon işlemine başlanıyor. İşlem sonrasında sütler soğutularak şişelenme ve etiketleme aşaması gerçekleştiriliyor” diyerek dondurma üretiminde de benzer süreçlerin izlendiğini ve dondurmanın içeriğinde kullanılan katkı maddelerinde tamamen doğal ürünlerin tercih edildiğini belirtti.
Video: Pastörizasyon işleminin ilk aşaması
Besin Değerleri Korunuyor
Çiğ sütün tüketilebilmesi için ısı işlemi uygulanması gerektiğini belirten Prof. Dr. Kahraman, “Pastörizasyon işlemi ile sıcaklık ve süre kontrolü yapılarak sütte var olabilme ihtimali bulunan bakterilerin yok edilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca, sütün dayanma süresi uzamakta ve besleyici değeri mümkün olduğunca korunmaktadır. Bizim piyasa sütlerinden en büyük artımız sütün yağ oranına dokunmuyor olmamız” diyerek en yaygın işlemlerden olan pastörizasyonun önemine değindi.
“En Büyük Tehlike Bakteri ve Antibiyotikler”
Günümüzde süt ve süt ürünlerindeki en büyük tehlikenin bakteri ve antibiyotikler olduğunu söyleyen. Prof. Dr. Kahraman, “İÜC Veteriner Fakültesi Eğitim ve Araştırma Çiftliği’nde bulunan hayvanların, tükettikleri yem miktarları, verdikleri süt miktarları, uygulanan tedavi yöntemleri ve ilaçlar kayıt altında tutulmaktadır” diyerek çiftlikten sofraya kadar Veteriner Fakültesi kontrolünde ürünler elde etme fikrinin önemli olduğunu söyledi.
“Halkımızın İlgisi Bizi Çok Memnun Ediyor”
Ünitede 3 kişilik bir ekiple çalışmaları yürüten Prof. Dr. Kahraman, uzun vadede hedeflerini şöyle açıkladı: ”Asistan öğrenci statüsünden faydalanarak çalışan sayısını arttırmayı ve İÜC Veteriner Fakültesi Araştırma Çiftliği’ne taşıyarak bununla beraber ürün çeşitliliğini arttırmayı hedefliyoruz” dedi.
Tüketicinin tepkisinin olumlu yönde olduğu ifade eden Prof. Dr. Kahraman, “Gerek üniversite personelinin gerek öğrencilerinin gerekse halkımızın ilgisi bizi çok memnun ediyor” diyerek bu güvenin oluşmasında üniversitenin etkisinin büyük olduğunu belirtti.
Nasıl Temin Edebilirsiniz?
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veterinerlik Fakültesi içinde bulunan satış noktasından ürünleri temin edebilirsiniz. 2018 yılı için belirlenen fiyatlara göre 1,5 litrelik şişelerde satışa sunulan sütlerin fiyatı 5 TL, 100 g ve 500 g olmak üzere iki farklı paket seçeneği sunan dondurmaların fiyatı 2,5 ve 12 TL. Detaylı bilgi için www.vetsutistanbul.com adresini ziyaret edebilirsiniz.