Ebru SÖNMEZ
İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (OMAR) Osmanlı Dönemi Müziği Multimedya Arşivi (OMARŞİV) Arama ve Karşılaştırma Portalı Tanıtım Töreni, 10 Ocak’ta İÜ Rektörlük Binası Mavi Salon’da gerçekleştirildi. Törenin açılış konuşmaları İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat ve İÜ OMAR Müdürü Dr. Gönül Paçacı tarafından yapıldı.
“İÜ Kütüphanelerinde Bulunan Müzik Eserleri Üzerinde Yapılan Çalışmalar OMAR Danışmanlığıyla Sürdürülüyor”
İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat yaptığı açılış konuşmasında şunları dile getirdi: “Bugün burada çok değerli çalışmaların yürütüldüğü İÜ OMARŞİV Arama ve Karşılaştırma Portalı Tanıtım Töreni için bir araya gelmiş bulunmaktayız. İstanbul Üniversitesi’nin çatısı altında, Darülelhan’ın mirasına yakışır biçimde bir model oluşturmanın yolu açılmış ve Türk musikisinin ‘uygulama-icra-eğitim’ boyutlarının akademik seviyede yer bulması için önemli bir karar alınarak İÜ OMAR kurulmuştur. Bu değerli çatı altında İstanbul Üniversitesi mensubu akademisyenlerin yanı sıra kendi alanlarında ülkemizin değerli bilim, kültür ve sanat insanları da çalışmaktadır.”
İÜ OMAR’ın arşivinde yer alan değerli müzikolojik malzemelerin değerlendirildiği, yeni araştırma, seslendirme ve transnotasyon çalışmalarının yayınlanmakta olduğu bir birim hüviyetiyle faaliyet gösterdiğini vurgulayan İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat, “İÜ OMARŞİV projesi kapsamında hem içerik zenginleştirme ve malzeme toplama, hem de altyapı hazırlama, seslendirme vb. açılardan çalışmalar yürütülüyor. Önemli bir adım olarak da İstanbul Üniversitesi kütüphanelerinde bulunan müzik eserleri üzerinde yapılan çalışmalar da OMAR danışmanlığıyla sürdürülüyor. Tüm bu eserlerin dijital kopyalarının değerlendirilebileceği bir bilgi havuzu ülkemiz kültür ve sanat dünyası için büyük önem taşıyor. İÜ OMARŞİV Arama ve Karşılaştırma Portalı’nın üniversitemiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
“Bu Toplantı Aşama Atladığımızı Gösteren Önemli Bir Toplantı”
İÜ OMAR Müdürü Dr. Gönül Paçacı ise konuşmasında şu ifadelerde bulundu: “OMAR kurulduğundan beri çok fazla sesli, görüntülü ve basılı yayın yaptık ama bu toplantı aşama atladığımızı gösteren önemli bir toplantı. Biz zaten üniversitemiz çatısı altında önemli çalışmaları yapmaya gönüllüydük ve halen de devam ediyoruz. Bunların arasında Darülelhan Külliyatı’nın sesli arşivinin taş plaktan dijitalize edilip yayınlanması da var. Bunlar sürerken Ankara’dan, o dönemki adıyla Kalkınma Bakanlığı şimdi Stratejik Bütçe Daire Başkanlığı, önemli bir maddi destekte bulundu. Üniversite buna memnuniyetle rıza gösterdi ve biz OMARŞİV projesini hayata geçirdik. 11 değerli arkadaşımız istihdam edildi. Bu arkadaşlarımız aynı zamanda sanatkâr. Bugün bu yayınlarımızın, süregelen birtakım faaliyetlerimizin artık erişime açıldığı, aramaya karşılaştırmaya müsait hale geldiği bir sitenin hizmete sunulduğu ilk aşama olması nedeniyle çok mutluyum. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”
İÜ OMAR Müdürü Dr. Gönül Paçacı konuşmasının ardından erişime açılan sitenin nasıl kullanacağına dair bir sunum gerçekleştirdi.
Sunumun ardından İÜ OMAR Müdürü Dr. Gönül Paçacı şefliğinde İÜ OMAR Türk Müziği İcra Heyeti sahne aldı. Konserde kanun, ud, ney, tambur, bendir ve klasik kemençe gibi enstrümanlar eşliğinde “Müntehabat Notalarından Hüzzam Faslı” ve “Osmanlıca Kaynaklardan Çocuk Şarkıları” icra edildi.
Törende ayrıca geçtiğimiz günlerde sahiplerini bulan Necip Fazıl Ödülleri Töreni’nde Saygı Ödülü alan Prof. Dr. Nevzat Atlığ ile ilgili kısa bir film gösterimi oldu. Türk musikisinin yaşam savaşı verdiği yıllarda, üniversite korosundan başlayarak bütün oluşum ve kurumlarda görev almış, İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu ve İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nın kuruluşunda öncü rol üstlenmiş olan Prof. Dr. Nevzat Atlığ bütün arşivini İstanbul Üniversitesi’ne bağışladı.
İÜ Basın ve Halka İlişkiler Müdürlüğü