Şevval KARAKUŞ
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Karpuz son yıllarda gençlerde sıklıkla görülen kalp krizinin nedenleri hakkında açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Hakan Karpuz, Avrupa’daki tüm ülkeler içinde en genç yaştaki ölümlerin özellikle Türkiye’ de olduğunu ve ölümlerin Avrupa’ya oranla 10- 12 yıl kadar daha erken gerçekleştiğini söyledi. Prof. Dr. Karpuz genç yaşta ölüme sebep olan faktörlerden özelikle üç tanesini vurguladı; ilk olarak sigaranın zararından bahseden Prof. Dr. Karpuz “ Türkiye şu anda Avrupa’da en fazla sigara içilen ülkelerden biridir. Bugün lise çağındaki her 5 çocuktan 1 tanesi düzenli olarak sigara içiyor. Buna bir de nargile gibi diğer tütün ürünleri ekleniyor.” dedi. Diğer bir risk faktörünün ise kilo sorunu olduğunu belirtti. Prof. Dr. Karpuz özellikle sosyo-ekonomik durum düştükçe ekmek tüketiminin artmasının, abdominal obezite dediğimiz karın bölgesindeki yağlanmaların artmasına sebep olduğunu belirtti. Bir diğer risk faktörünün de hareketsiz yaşam olduğunun altını çizen Prof. Dr. Karpuz, haftanın en az 5 günü hatta mümkünse her gün (30-45 dakika kadar) egzersiz yapılması gerektiğini söyledi.
Gençlerde Görülen Kalp Krizi Daha Ölümcül Olabiliyor
Her 2 ölümden 1’inin sebebinin kalp ile ilgili olduğunu belirten Prof. Dr. Karpuz, genç yaşta görülen kalp krizlerinin daha tehlikeli olmasının nedenlerinden biri olarak, bu yaş grubunda henüz “kolletreal” denilen damarlar arası bağların oluşmamış olmasını belirtti. Bir diğer yandan, gençlerin yaşlılara oranla daha az doktor kontrolüne gittikleri için önlem alma şanslarının çok daha düşük olduğunu vurguladı.
Kalp Krizi Nasıl Anlaşılır?
Prof. Dr. Hakan Karpuz, kalp krizinin en önemli alarmının ağrı olduğunu ve bu ağrının genellikle göğsün orta bölümünden sol kola doğru yayılan, 5-10 dakikadan uzun süren, genellikle de efordan sonra ortaya çıkan bir ağrı olduğunu söyledi; buna karşılık ağrının çeneye, sağ kola ya da karın bölgesine de yayılabileceğini belirten Prof. Dr. Karpuz, krizin -seyrek de olsa- ağrısız bir şekilde gerçekleşebileceğinin altını çizdi.
Kalp Krizi Geçiren Kişiye Aspirin Çiğnetin
Prof. Dr. Hakan Karpuz, “Kalp krizi geçiren kişiye (krizden çok emin olmasanız bile) yapabileceğiniz en önemli yardım, hastaya 250-300 mg aspirin çiğnetmeniz ve ardından da en yakın sağlık merkezine götürmeniz veya 112 acile haber vermenizdir” dedi.