Hande Nur OCAK
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi 3. Türk Sineması Günleri Derviş Zaim’in yönetmenliğini yaptığı film gösterimleri ve söyleşilerle gerçekleşti.
“Tabutta Rövaşata” filminin gösterimi ile başlayan Türk Sineması günleri, Prof. Dr. Nilüfer Timisi Nalçaoğlu moderatörlüğünde gerçekleşti. Filmin belirli noktalarının özellikle altını çizen Prof. Dr. Timisi, “Özellikle Tabutta Rövaşata, Derviş Zaim’in ilk filmi olması açısından onu anlamak adına çok önemli bir yapım. Bu film, Derviş Zaim’in yönetmenliğini ve yapımcılığını yaptığı, dolayısıyla yönetmenin filmin yapım süreçlerinin tamamına dahil olduğu bir yapım” dedi. Prof. Dr. Timisi, bu filmin, yönetmenin daha sonraki filmlerini anlamak açısından önemli olduğunu ifade etti.
“Nokta” filminin gösterimi ile devam eden Türk Sineması günleri film gösteriminin ardından Dr. Öğr. Üyesi Mesut Aytekin moderatörlüğünde film üzerine söyleşi gerçekleştirildi. Derviş Zaim’in biçimsel anlamdaki farklılıklarına dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Aytekin, “Derviş Zaim, bu toprakları konu edinirken yalnızca içerik olarak değil biçim olarak da ustalığını gösteren bir yönetmen. Derviş Zaim, batılı sanat formunun teknik olarak da diğer ögelerle uyumlu olması kaygısında olan önemli bir usta” diyerek Derviş Zaim’in filmlerinde içerik ve biçimsel unsurları dengeli bir şekilde kullandığını ve kendine özgü bir üslupla izleyiciye sunduğunu belirtti.
Derviş Zaim Haftası, “Balık” filminin gösterimi ile devam etti. Doç. Dr. Özgü Yolcu moderatörlüğünde sanat yönetmeni Natali Yeres ile gerçekleştirilen söyleşide film üzerine değerlendirmelerde bulunuldu. “Balık”, “Nokta” ve “Rüya” filmlerinde Derviş Zaim’le birlikte çalıştığını söyleyen Yeres, Zaim’le çalışmanın çok keyifli olduğundan bahsetti.
3.Türk Sineması Günlerinin son haftasında gerçekleştirilen söyleşide yönetmen, yapımcı, senarist ve yazar Derviş Zaim konuk oldu. Moderatörlüğünü İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yolcu´nun yaptığı söyleşide, Derviş Zaim sinema deneyimlerini paylaştı. Söyleşi öncesinde Zaim’in yönettiği son film olan Rüya’nın gösterimi yapıldı. Film gösterimi ardından Zaim, öğretim üyeleri ve öğrencilerin sorularını yanıtladı. Zaim, sinemaya başladığı ilk yıllardan bahsederek 1996 yılında çektiği Tabutta Rövaşata filminin zor şartlar altında ve maddi yetersizlikle çekildiğinin hikayesini anlattı. O yıllardaki halini arkasında sponsor veya yapımcı olmadan daha düzenli orduya geçememiş yarı gerilla olarak tabir eden Zaim, filmi yapmak için oyuncuları ve prodüksiyon şirketlerini nasıl ikna ettiğini anlattı.
“Özgün Filmin Sırları”
Eğitim hayatından bahseden ve çok istediği senaristlik mesleğine giden yolu katılımcılarla paylaşan Zaim, bugüne kadar yaşadığı tecrübelere istinaden, iyi bir film çekilmesi için gereken önemli ipuçlarını verdi. Tek tip filmden ziyade, sinemacının arayış içinde olması gerektiğini ve böylece her film türünden beslenerek özgünlüğün yakalanabileceğini belirtti.
Film analizleri içerisinde ritim ve ahengin önemini vurgulayan Zaim, daha sonra roman türündeki eseri “Ares Harikalar Diyarında” hakkında analiz yaparak, romanının Divan Şairi Şeyh Galip´in Hüsnü Aşk eseriyle ilişkisini anlattı.
Soruların ardından Zaim, ilerideki projelerinden bahsetti. Söyleşi Zaim´e teşekkür belgesi takdim edilmesi ve toplu fotoğraf çekilmesiyle son buldu.