Hande Nur OCAK
Aydın’ın Germencik ilçesinde yaşayan Sirem ve Jason Noble çifti, çimento ve tuğla kullanmadan saman balyasından butik otel inşa etti.
Ülkemizde son yıllarda oldukça talep gören saman evler, sağlıklı, ucuz ve depreme karşı dayanıklı olması nedeniyle giderek artıyor. Bu saman evlerin bir örneği de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Sirem Noble ve eşine ait. Uzun yıllar İngiltere’de yaşadıktan sonra Türkiye’ye dönen çift, burada Avrupa’da gördükleri saman balyalı evlerden esinlenerek tatil evleri yapmaya karar verdi.
Depreme ve Yangına Karşı Çok Dayanıklı
Türkiye’ye döndükten sonra tüm sahil kasabalarını dolaştıklarını söyleyen çift, “Türkiye’deki evlerin çoğu beton ve tuğladan yapılıyor. Kalitesi düşük, küçük ve kış aylarında çok soğukken yaz aylarında çok sıcak oluyor. Bu gibi etkenler sebebiyle biz de kendi evimizi istediğimiz gibi tasarlayıp sağlıklı, doğal malzemelerle kendimiz yapalım dedik. Önce bu doğal malzemenin ne olacağına karar vermemiz gerekti” diyen Sirem Noble, bu konuda birçok belgesel izleyerek saman balyasında karar kıldıklarına değindi. Saman balyasıyla uğraşmanın diğer doğal malzemelere oranla daha kolay öğrenilebilir olduğunu söyleyen Sirem Noble “Saman balyası doğal izolasyon malzemesi olduğundan ve nefes aldığı için oldukça sağlıklı ve daha hafif. Depreme ve yangına karşı da çok dayanıklı” diyerek bir otel kurma fikri geliştirdiklerini ve hikâyelerinin bu şekilde başladığını ifade etti.
“Tek Korkumuz Belediyenin İzin Vermemesiydi”
“Bizim tek korkumuz saman balyasını duyunca belediyenin yapıya izin vermeme olasılığıydı” diyen Sirem Noble, bu süreçte doğal malzemelerden yapılan binaların, içinde yaşayanların sağlığına ne kadar yararlı olduğunu anlatınca belediyenin projeye çok sıcak baktığını belirtti. Kendilerinin de içinde bulunduğu 3 evi hizmete sunan çift, şu an yeni bir saman ev inşasının da sürdüğünü söylüyor.
Amerika’da İki Yüz Yıllık Saman Balyasından Evler Var
Evlerin yapımında arazi ve iklim koşullarına değinen Sirem Noble, evlerin iyi bir şekilde sıvandıktan sonra soğuk ve ıslak iklimlerde bile yapılabileceğini anlattı. Noble, “Amerika’da iki yüz yıllık saman balyasından evler var. Ege Bölgesi’nin iklimi böyle yerlerle kıyaslandığında ne çok soğuk ne de çok yağmurlu. O yüzden korkumuz yok. Temel sağlam olduğu sürece arazinin eğimli veya düz olması fark etmiyor” dedi.
“İlla ki Bir Mühendis, Müteahhit Olmanız Gerekmiyor”
Geleneksel, sağlıklı ve insan gücüyle yapılabilen ev metotlarının yanı sıra ustalığın, isçiliğin unutularak insanların beton binalara yönlenmesini mimari tarihimiz bakımından acı bir kayıp olarak gördüğünü ifade eden Sirem Noble, “Evinizi kurmanız için illa ki bir mühendis, mimar veya müteahhit olmanız gerekmiyor. Artık gerekli bilgiye kolaylıkla ulaşıp öğrenebiliyorsunuz ve sağlığınız el veriyorsa kendi binanızı kendi ellerinizle yapabilirsiniz” diyerek kendilerinin de teknik ve mimari çizimleri Google Sketchup programını öğrenerek yaptıklarını dile getirdi. Sirem Noble, doğal malzemelerden yapılan evlerin ölümsüz olduğunu söylerken, kendileri gibi bu işe yeni başlamayı düşünen çiftlere tavsiyelerde bulundu. Çift, ilkbahar ve yaz aylarında saman balyası bina tekniklerini öğreten bir atölye hazırlamayı da düşünüyor