Yağmur Ceren KURAL
Fotoğraf: Yağmur Ceren KURAL, Uğur YAMAÇ
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Cep Sineması’nda Televizyon Programcılığı Kulübü’nün düzenlediği Gündüz Kusağı Programı Yapımcılığı Atölyesi’ne yapımcı Timuçin Güner konuk oldu.
“Canlı Yayınlarda Kaos Riski Yüksek”
Televizyon hayatına giriş sürecinden bahseden Timuçin Güner, televizyonda ne kadar fazla hararet olursa rating oranının da o kadar yükseleceğini ifade etti. Canlı yayınlardaki konuşmaların çok büyük bir risk taşıdığını belirten Güner, bu risklerin sonucunda da kaosların ortaya çıkabildiğini kaydetti.
“Televizyonun Bir Büyüsü Var”
Program yarışmacılarını yaptıkları başvuru üzerinden öncelikle kanala çağırarak değerlendirdiklerini bildiren Güner, “Yarışmacılara başlıca sorular soruyoruz. Her program için ayrı soru örnekleri var. Önemli olan yarışmacının programa ne sağlayacağı. Çoğunlukla yapımcılar yarışmaya katılanların sakin olmasını istemez. Mutlaka diğer insanlardan ayırt eden bir özelliğinin olması lazım. Karakterde olan farklı bir şey herkesi eleyip öne geçilmesine sebep olur” dedi.
Televizyonun bir büyüsünün var olduğunu dile getiren Güner, “İnsanlar televizyon ekranlarında görünmek istiyor. Bu istek doğrultusunda da ekranda görünmek için ilgi çekici hareketler yapıyorlar” ifadelerini kullandı.
Formatı Kültürel Özellikler Belirliyor
Güner, yurt dışından format alımının çok sancılı bir süreç olduğunu aktararak, “Formatın sahibi her şeye karışıyor. Format eğer uygun değilse yayından bile kalkabiliyor. Eğer yurt dışından format alınacaksa nerelerde çok izleniyor diye bakıyoruz. Eğer gösterildiği ülkede kültürle yakınlılığı varsa ve beğeniliyorsa format ona göre uygulanıyor. Eğer format alınacaksa özellikle Hollanda, İtalya, İspanya ve Kore’ye bakılıyor. Dünyada ve Türkiye’de yeni içerik ve format yok. Bunun üzerine çalışın” şeklinde konuştu.
Güner’e konuşması bitiminin ardından teşekkür belgesi takdim edildi.